alles over katten

Katten bibliotheek

Wat wil je weten?

Elke dag wordt de kattenbibliotheek uitgebreid met nieuwe up-to-date informatie voor jouw kat. Wil je op de hoogte gehouden worden van de nieuwste katteninformatie? Schrijf je dan nu in op onze nieuwsbrief of volg ons op social media.

Castratie kat klein

Castratie bij de kat

Een castratie van een kat wordt regelmatig door de dierenarts uitgevoerd. Dit kan vanaf 6 maanden leeftijd. De behandeling vindt plaats onder algehele narcose.

Lees meer >

Sterilisatie bij de kat klein

Sterilisatie bij de kat

Een sterilisatie bij de kat wordt uitgevoerd vanaf 6 maanden leeftijd. De eierstokken worden verwijderd. Hierdoor neemt de kans op kwaadaardige melkkliertumoren af.

Lees meer > 

Vlooien bij de kat klein

Vlooien bij de kat

Vlooien zijn kleine bijtende insecten bij de kat. Ze geven veel jeuk en ongemak. Een behandeling tegen vlooien is nodig om huidontstekingen te voorkomen.

Lees meer >

Teken bij de kat klein

Teken bij de kat

Teken zijn stekende parasieten bij de kat. Ze dragen verschillende ziektes over en zorgen voor huidirritatie. Een middel die teken weert is aan te raden om een infectie te voorkomen.

Lees meer >

Diarree bij de kat klein

Diarree bij de kat

Diarree bij de kent kent verschillende oorzaken. Bij katten die ook buiten komen is het soms lastig om de oorzaak te achterhalen. Ontwormen helpt om diarree te voorkomen.

Lees meer >

Inenting bij de kat klein

Inenting bij de kat

Vaccinaties of inentingen beschermen jouw kat tegen enkele gevaarlijke ziektes. Zeker als jouw kat regelmatig buiten komt of nog jong is, is het aan te raden om jouw kat in te enten.

Lees meer >

Niesziekte bij de kat klein

Niesziekte bij de kat

Niesziekte is een besmettelijke aandoening van de voorste luchtwegen bij de kat. De oorzaak is een virus of bacterie. Vaccinatie beschermt jouw kat.

Lees meer >

Ontwormen bij de kat klein

Ontwormen bij de kat

Iedere kat wordt geboren met wormen. Het is belangrijk om jouw kat regelmatig te ontwormen, zodat de kans op ziektes voor jouw kat en jezelf zo klein mogelijk is. 

Lees meer >

Hyperthyreoidie bij de kat klein

Snelwerkende schildklier bij de kat

1 op de 10 katten ouder dan 10 jaar krijgt last van hyperthyreoïdie, ook wel een te snel werkende schildklier. Afvallen, veel drinken en een toename van de eetlust vallen op.

Lees meer >

Jeuk door allergie bij de kat klein

Jeuk door allergie bij de kat

Jeuk is een vervelend symptoom. Het komt regelmatig voor bij de kat. Onderliggende oorzaken zijn vaak een vlooien-, voedsel- of omgevingsallergie. 

Lees meer >

Entropion bij de kat klein

Entropion bij de kat

Entropion is een oogaandoening bij de kat. Hierbij krullen de oogleden naar binnen. Als gevolg hiervan schuren haartjes over het hoornvlies.

Lees meer >

Overgeven of braken bij de kat klein

Overgeven bij de kat

Braken of overgeven komt regelmatig voor bij de kat. Soms is het een simpele haarbal. Er zijn echter ook veel andere oorzaken van overgeven.

Lees meer >

FIP bij de kat klein

FIP bij de kat

FIP is een virale ziekte bij de kat. De oorzaak is een gemuteerd coronavirus. Dit is niet hetzelfde virus als het coronavirus bij de mens. De prognose is helaas slecht.

Lees meer >

Suikerziekte bij de kat klein

Suikerziekte bij de kat

Suikerziekte bij de kat komt vooral voor bij katten met overgewicht. Veel drinken, veel plassen en een teogenomen eetlust valt op. Wat kun je hieraan doen?

Lees meer >

Epilepsie bij de kat klein

Epilepsie bij de kat

Epilepsie komt vooral voor bij oudere katten. Een epileptische aanval ontstaat door kortsluiting in de hersenen. De oorzaken zijn talrijk. Een snelle behandeling is nodig.

Lees meer >

Help! Mijn kat eet niet klein

Help! Mijn kat eet niet

Wanneer je kat twee dagen niet wil eten is dat zeker een bezoek aan de dierenarts waard. Er zijn verschillende manieren om je kat weer te laten eten. Weet jij welke?

Lees meer >

Kat plast in huis

Mijn kat plast in huis

Het is natuurlijk heel vervelend als jouw kat regelmatig in huis plast. Hier zijn verschillende oorzaken voor te vinden. Lees hier meer tips over wat jij zelf kan doen. 

Lees meer >

Hoesten bij de kat klein

Hoesten bij de kat

Hoesten bij de kat komt incidenteel voor. Hoesten ontstaat meestal door een infectie, longworm of bronchitis. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk.

Lees meer >

Giardia kat klein

Giardia bij de kat

Giardia is een hardnekkige darmparasiet bij de kat. Hij zorgt voor diarree- en braakklachten. Een behandeling is noodzakelijk om de symptomen op te lossen.

Lees meer >

Mijn kat niest klein

Mijn kat niest

Niest jouw kat ook regelmatig? Dan is er vast en zeker een onderliggende oorzaak voor te vinden. Infecties en allergieen komen namelijk veelvuldig voor.

Lees meer >

Leukste kattennamen van 2021

De leukste kattennamen

Hoera! Ben jij de trotse eigenaar van een leuke kat? Dan is het tijd om een leuke naam uit te kiezen. In dit blog krijg je de populairste namen van dit jaar!

Lees meer >

Titeren bij de hond en kat klein

Titeren bij de hond & kat

Titeren is een onderzoek in het bloed van de hond en kat. In dit bloedonderzoek kijkt de dierenarts naar de hoeveelheid antistoffen voor bepaalde ziektes.

Lees meer >

Leukste kattenrassen van 2021!

De leukste kattenrassen!

Wil jij graag een kat kopen? Dan is het verstandig om je van tevoren goed in te lezen. Kies je voor een Europese korthaar of een echte raskat?

Lees meer >

Waarom kost een bezoek aan de dierenarts veel geld? kat klein

Waarom kost een bezoek aan de dierenarts veel geld?

Een bezoek aan de dierenarts is verstandig indien je kat ziek is. Waarop zijn deze kosten gebaseerd?

Lees meer >

Abces bij de kat klein

Abces bij de kat

Een abces bij de kat ontstaat meestal na vechten. Pus hoopt zich onderhuids op en zorgt voor koorts. Een pijnlijke plek en minder eten valt op.

Lees meer >

Crematie kat - wat houdt het in?

Crematie van je kat

Crematie van je kat is natuurlijk iets waar je niet aan wilt denken. Helaas komt het vroeg of laat toch op de pad. Lees hier de mogelijkheden na overlijden

Lees meer >

pijnstiller bij de kat

Pijnstiller bij de kat

Een pijnstiller is nodig indien je kat pijn heeft. Katten laten pijn lang niet altijd even goed zien. Weet jij hoe je pijn bij je kat kunt herkennen?

Lees meer >

Nierfalen bij de kat klein

Nierfalen bij de kat

Nierfalen komt vooral voor bij de oudere kat. Veel drinken en plassen valt op. Slijtage van de nieren, maar ook het likken aan een lelie geeft verhoogde nierwaarden.

Lees meer >

Kattenziekte bij de kat

Kattenziekte bij de kat

Kattenziekte bij de kat komt gelukkig niet vaak voor. Het wordt veroorzaakt door een virus en heeft nare gevolgen. Kittens zijn vooral kwetsbaar. 

Lees meer >

Dementie bij de kat

Dementie bij de kat

Dementie bij de kat is hersenveroudering. Dit komt vooral voor bij katten ouder dan 10 jaar. Veel miauwen en rusteloosheid zijn symptomen die opvallen.

Lees meer >

Nierfalen bij de kat klein

Kattenaids of FIV bij de kat

Kattenaids of FIV is een virale ziekte bij de kat. Afhankelijk van het stadium van de ziekte zie je bepaalde symptomen: afvallen, minder eetlust en koorts. 

Lees meer >

Kattenziekte bij de kat

Plaveiselcelcarcinoom bij de kat

Een plaveiselcelcarcinoom bij de kat is een kwaadaardige vorm van kanker. Het komt voor aan de oorschelpen, neus en in de bek. Een snelle diagnose is belangrijk.

Lees meer >

Gebit en gebitsprobleem bij de kat

Gebit of gebitsproblemen bij de kat

Een volwassen gebit bestaat uit 30 tanden. Tandplak, tandsteen en ontstoken tandvlees komt bij 70% van de volwassen katten voor. Check daarom regelmatig het gebit.

Lees meer >

Zoek op onderwerp

Vul hieronder het onderwerp in waar je op zoek naar bent.