alles over katten
Katten bibliotheek
Wat wil je weten?
Elke dag wordt de kattenbibliotheek uitgebreid met nieuwe up-to-date informatie voor jouw kat. Wil je op de hoogte gehouden worden van de nieuwste katteninformatie? Schrijf je dan nu in op onze nieuwsbrief of volg ons op social media.
Castratie bij de kat
Een castratie van een kat wordt regelmatig door de dierenarts uitgevoerd. Dit kan vanaf 6 maanden leeftijd. De behandeling vindt plaats onder algehele narcose.
Sterilisatie bij de kat
Een sterilisatie bij de kat wordt uitgevoerd vanaf 6 maanden leeftijd. De eierstokken worden verwijderd. Hierdoor neemt de kans op kwaadaardige melkkliertumoren af.
Vlooien bij de kat
Vlooien zijn kleine bijtende insecten bij de kat. Ze geven veel jeuk en ongemak. Een behandeling tegen vlooien is nodig om huidontstekingen te voorkomen.
Teken bij de kat
Teken zijn stekende parasieten bij de kat. Ze dragen verschillende ziektes over en zorgen voor huidirritatie. Een middel die teken weert is aan te raden om een infectie te voorkomen.
Diarree bij de kat
Diarree bij de kent kent verschillende oorzaken. Bij katten die ook buiten komen is het soms lastig om de oorzaak te achterhalen. Ontwormen helpt om diarree te voorkomen.
Inenting bij de kat
Vaccinaties of inentingen beschermen jouw kat tegen enkele gevaarlijke ziektes. Zeker als jouw kat regelmatig buiten komt of nog jong is, is het aan te raden om jouw kat in te enten.
Niesziekte bij de kat
Niesziekte is een besmettelijke aandoening van de voorste luchtwegen bij de kat. De oorzaak is een virus of bacterie. Vaccinatie beschermt jouw kat.
Ontwormen bij de kat
Iedere kat wordt geboren met wormen. Het is belangrijk om jouw kat regelmatig te ontwormen, zodat de kans op ziektes voor jouw kat en jezelf zo klein mogelijk is.
Snelwerkende schildklier bij de kat
1 op de 10 katten ouder dan 10 jaar krijgt last van hyperthyreoïdie, ook wel een te snel werkende schildklier. Afvallen, veel drinken en een toename van de eetlust vallen op.
Jeuk door allergie bij de kat
Jeuk is een vervelend symptoom. Het komt regelmatig voor bij de kat. Onderliggende oorzaken zijn vaak een vlooien-, voedsel- of omgevingsallergie.
Entropion bij de kat
Entropion is een oogaandoening bij de kat. Hierbij krullen de oogleden naar binnen. Als gevolg hiervan schuren haartjes over het hoornvlies.
Overgeven bij de kat
Braken of overgeven komt regelmatig voor bij de kat. Soms is het een simpele haarbal. Er zijn echter ook veel andere oorzaken van overgeven.
FIP bij de kat
FIP is een virale ziekte bij de kat. De oorzaak is een gemuteerd coronavirus. Dit is niet hetzelfde virus als het coronavirus bij de mens. De prognose is helaas slecht.
Suikerziekte bij de kat
Suikerziekte bij de kat komt vooral voor bij katten met overgewicht. Veel drinken, veel plassen en een teogenomen eetlust valt op. Wat kun je hieraan doen?
Epilepsie bij de kat
Epilepsie komt vooral voor bij oudere katten. Een epileptische aanval ontstaat door kortsluiting in de hersenen. De oorzaken zijn talrijk. Een snelle behandeling is nodig.
Help! Mijn kat eet niet
Wanneer je kat twee dagen niet wil eten is dat zeker een bezoek aan de dierenarts waard. Er zijn verschillende manieren om je kat weer te laten eten. Weet jij welke?
Mijn kat plast in huis
Het is natuurlijk heel vervelend als jouw kat regelmatig in huis plast. Hier zijn verschillende oorzaken voor te vinden. Lees hier meer tips over wat jij zelf kan doen.
Hoesten bij de kat
Hoesten bij de kat komt incidenteel voor. Hoesten ontstaat meestal door een infectie, longworm of bronchitis. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk.
Giardia bij de kat
Giardia is een hardnekkige darmparasiet bij de kat. Hij zorgt voor diarree- en braakklachten. Een behandeling is noodzakelijk om de symptomen op te lossen.
Mijn kat niest
Niest jouw kat ook regelmatig? Dan is er vast en zeker een onderliggende oorzaak voor te vinden. Infecties en allergieen komen namelijk veelvuldig voor.
De leukste kattennamen
Hoera! Ben jij de trotse eigenaar van een leuke kat? Dan is het tijd om een leuke naam uit te kiezen. In dit blog krijg je de populairste namen van dit jaar!
Titeren bij de hond & kat
Titeren is een onderzoek in het bloed van de hond en kat. In dit bloedonderzoek kijkt de dierenarts naar de hoeveelheid antistoffen voor bepaalde ziektes.
De leukste kattenrassen!
Wil jij graag een kat kopen? Dan is het verstandig om je van tevoren goed in te lezen. Kies je voor een Europese korthaar of een echte raskat?
Waarom kost een bezoek aan de dierenarts veel geld?
Een bezoek aan de dierenarts is verstandig indien je kat ziek is. Waarop zijn deze kosten gebaseerd?
Abces bij de kat
Een abces bij de kat ontstaat meestal na vechten. Pus hoopt zich onderhuids op en zorgt voor koorts. Een pijnlijke plek en minder eten valt op.
Crematie van je kat
Crematie van je kat is natuurlijk iets waar je niet aan wilt denken. Helaas komt het vroeg of laat toch op de pad. Lees hier de mogelijkheden na overlijden
Pijnstiller bij de kat
Een pijnstiller is nodig indien je kat pijn heeft. Katten laten pijn lang niet altijd even goed zien. Weet jij hoe je pijn bij je kat kunt herkennen?
Nierfalen bij de kat
Nierfalen komt vooral voor bij de oudere kat. Veel drinken en plassen valt op. Slijtage van de nieren, maar ook het likken aan een lelie geeft verhoogde nierwaarden.
Kattenziekte bij de kat
Kattenziekte bij de kat komt gelukkig niet vaak voor. Het wordt veroorzaakt door een virus en heeft nare gevolgen. Kittens zijn vooral kwetsbaar.
Dementie bij de kat
Dementie bij de kat is hersenveroudering. Dit komt vooral voor bij katten ouder dan 10 jaar. Veel miauwen en rusteloosheid zijn symptomen die opvallen.
Kattenaids of FIV bij de kat
Kattenaids of FIV is een virale ziekte bij de kat. Afhankelijk van het stadium van de ziekte zie je bepaalde symptomen: afvallen, minder eetlust en koorts.
Plaveiselcelcarcinoom bij de kat
Een plaveiselcelcarcinoom bij de kat is een kwaadaardige vorm van kanker. Het komt voor aan de oorschelpen, neus en in de bek. Een snelle diagnose is belangrijk.
Gebit of gebitsproblemen bij de kat
Een volwassen gebit bestaat uit 30 tanden. Tandplak, tandsteen en ontstoken tandvlees komt bij 70% van de volwassen katten voor. Check daarom regelmatig het gebit.
overzicht alle
Blogartikelen
Zoek op onderwerp
Vul hieronder het onderwerp in waar je op zoek naar bent.