medisch

Entropion bij de kat

Oogaandoeningen komen regelmatig voor bij de kat. Het oog is een kwetsbaar orgaan. Een kleine beschadiging resulteert al snel in verslechtering. Een tijdige behandeling is dan ook gewenst. De meest voorkomende aangeboren afwijking van het oog zijn afwijkingen van de ooglidrand. Voorbeelden hiervan zijn entropion of ectropion. Lees in dit blog bij welke rassen deze aandoening vaker voor komt en welke behandelingen mogelijk zijn.

 

“Entropion bij de kat” is geschreven door Wietske Scholten

Wietske is al meer dan 7 jaar dierenarts voor gezelschapsdieren. Met veel passie en liefde heeft ze het leven van duizenden huisdieren verbeterd. Nu wil ze haar kennis graag delen met alle baasjes van Nederland en België, zodat het leven van hun hond, kat of konijn nog leuker en beter word. Heb je vragen over de gezondheid of gedrag van je huisdier? Boek een consult met de dierenarts in via de website om betrouwbaar, betaalbaar en goed advies te krijgen voor jouw huisdier.

Leestijd 5 minuten

Inleiding

Entropion komt bij bepaalde kattenrassen regelmatig voor. Hierbij krullen de oogleden naar binnen. Daardoor schuren de haartjes over het hoornvlies van de kat. Er zijn verschillende factoren van belang in de uiting van entropion. Zo hangt dit af van de plooiing van de huid rondom de ogen, de diepte van de oogkas en de vorm van de schedel bepalen. Een kat met entropion hoeft hier dus niet altijd last van te hebben. Indien de kat er wel last van heeft is een snelle diagnose gewenst. Lees hier meer over het herkennen van entropion bij de kat.

Inhoudsopgave ‘Entropion bij de kat’

  1. Wat is entropion
  2. Symptomen
  3. Diagnose
  4. Behandeling
  5. Prognose
  6. Kosten
  7. Conclusie

Wat is entropion?

Entropion is een aandoening van de ogen bij de kat. Hierbij krult de ooglidrand (of een deel daarvan) naar binnen. Dit is mogelijk bij zowel van het onderooglid als het bovenooglid. Het is aanwezig in één of beide ogen. Entropion komt voor bij verschillende diersoorten, zoals de hond, konijn en de kat.

Entropion ontstaat door:

  • Aangeboren afwijking van de oogleden
  • Trauma
  • Infectie (Feline Herpes)

Het Feline Herpes Virus (FHV-1) tast het slijmvlies van het hoornvlies en de oogleden aan. Er ontstaat kleine zweertjes. In sommige gevallen verkleeft het hoornvlies aan de ooglidrand of de ooglidranden aan elkaar. Hierdoor ontstaat een afwijkende vorm van de ooglidrand. In het meest ongunstige geval krult de ooglidrand naar binnen. Hierdoor ontstaat entropion met alle gevolgen van dien.

De ernst van entropion hangt af van de mate waarin het ooglid naar binnen krult. Er wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende gradaties:

  • Laaggradig entropion
  • Middelgradig entropion
  • Hooggradig entropion

Entropion komt bij bepaalde rassen meer voor. Het heeft dan ook een erfelijke achtergrond. Bij de volgende kattenrassen komt entropion het vaakste voor: Pers, Exotic Shorthair, Maine Coon en de Britse Korthaar.

Symptomen

De symptomen zijn afhankelijk van de graad van het entropion. Een kat met hooggradig entropion heeft vaak ernstige symptomen. Daarentegen heeft een kat met laaggradig entropion hier lang niet altijd last van. In het geval van middel- of hooggradig entropion prikken de harde haartjes van de ooglidrand continue in het hoornvlies. Bij langdurige prikkeling ontstaat een schuurplek op het hoornvlies. Dit resulteert al snel in pijnlijke beschadigingen van het hoornvlies. De volgende symptomen vallen op:

  • Knijpen met het oog
  • Traanuitvloeiing
  • Wrijven aan de kop
  • Rode ogen
  • Beschadiging van het hoornvlies (lokale troebeling / witting)
  • Pijn

Als reactie op de pijn trekt de kat de oogbol verder de oogkas in. Hierdoor krult de ooglidrand nog meer, waardoor het probleem dan ook snel verergert. Als het entropion aangeboren is, worden de eerste symptomen vaak voor het eerste levensjaar gezien.

Entropion bij de kat 2

Figuur 1: Simba heeft last van middelgradig entropion. De haartjes van de afwijkende ooglidrand schuren over het hoornvlies. 

Diagnose

De dierenarts stelt de diagnose met behulp van het oogonderzoek. Hierbij wordt de stand van de oogleden beoordeeld. Daarnaast wordt een specifieke kleuring op het hoornvlies toegepast. Hierbij kleuren beschadigingen van het hoornvlies groen. Dit geeft een indicatie van de ernst van de entropion.

Behandeling

Er zijn twee manieren om entropion te behandelen:

  1. Tacking
  2. Ooglidrandcorrectie

Tacking

In het geval van tacking wordt de kat onder algehele narcose gebracht. De dierenarts plaatst meerdere hechtingen vlak onder de ooglidrand. Door het aantrekken van de hechtingen wordt de ooglidrand naar buiten getrokken. Er wordt dus niet in de ooglidrand gesneden. Tacking is alleen mogelijk bij katten die nog in de groei zijn (<1 jaar). In dit geval is het namelijk nog mogelijk om de stand van de oogleden te beïnvloeden. Heeft tacking geen effect gehad? Dan is het vaak onvermijdelijk om met behulp van een ooglidrandcorrectie de stand van de oogleden definitief aan te passen.

Het uitstellen of niet uitvoeren van een adequate behandeling resulteert in verdere beschadiging van het hoornvlies. In ernstige gevallen is het mogelijk dat dit resulteert in het verwijderen van het oog.

 Ooglidrandcorrectie

De operatie vindt plaats onder algehele narcose. Indien er bij beide ogen sprake is van entropion, worden beide ogen in één operatie gecorrigeerd. Het gebied rondom het oogwordt steriel gemaakt,. Hierna plaatst de dierenarts twee sneden onder de ooglidrand. De dierenarts verwijdert vervolgens een strookje huid onder het oog. De lengte en diepte van de snede hangt af van de ernst van het entropion. Tot slot wordt de huid gehecht met een dun hechtmateriaal. Het is belangrijk om na de operatie direct een kraag te dragen. Het hechtmateriaal is namelijk erg dun en gaat snel kapot bij wrijving. Het oog moet een aantal dagen worden gezalfd. Ook schrijft de dierenarts een ontstekingsremmer/pijnstiller voor om de zwelling te minimaliseren.

Prognose

Het gevolg van entropion is een hoornvliesbeschadiging. Indien de behandeling op tijd wordt ingezet en de oorzaak (ooglidrandafwijking) wordt aangepakt is de prognose uitermate goed.

Kosten

De kosten van de operatie hangen van een aantal factoren af:

  • Eenzijdig of beide ogen
  • Duur operatie
  • Ervaring chirurg
  • Monitoring
  • Gewicht kat
  • Benodigde medicatie

Een ooglidcorrectie van één oog kost gemiddeld tussen de 350 en 650 euro. Deze kosten worden hoger indien beide ogen gecorrigeerd moeten worden.

Conclusie

Entropion is een aandoening van de ooglidrand bij de kat. Het is aangeboren of verworven. Als gevolg van de afwijkende vorm van de ooglidrand, prikken de haartjes op het hoornvlies. Dit resulteert snel in pijnlijk beschadigingen van het oog. De dierenarts stelt de diagnose door middel van het oogonderzoek en een speciale kleuring. De behandeling is gericht op het aanpassen van de vorm van de ooglidrand. Een operatie is vaak onvermijdelijk indien de kat last heeft van het oog. De prognose na een operatie is gunstig. De kosten variëren sterk. Kies bij voorkeur een dierenarts die ervaren is met het uitvoeren van deze operatie.

blog

Interessant voor jou?

    Jeuk door allergie bij de kat klein
    lees meer over

    Jeuk door allergie bij de kat

      19 juni 2020
      Niesziekte bij de kat klein
      lees meer over

      Niesziekte bij de kat

        10 juni 2020
        Inenting bij de kat klein
        lees meer over

        Inenting bij de kat

          5 juni 2020