medisch
Hoesten bij de kat
Hoesten is een symptoom bij de kat dat incidenteel wordt gezien. Hoesten ontstaat door irritatie van de voorste of diepe luchtwegen. Indien jouw kat hoest, treedt dit nog wel eens op in combinatie met kokhalzen en slikken. Hoesten komt zowel voor bij jonge als oude katten. Er zijn verschillende oorzaken die dit symptoom verklaren. Wil jij meer weten over de verschillende oorzaken? Lees dan snel verder.
“Hoesten bij de kat” is geschreven door Wietske Scholten
Wietske is al meer dan 7 jaar dierenarts voor gezelschapsdieren. Met veel passie en liefde heeft ze het leven van duizenden huisdieren verbeterd. Nu wil ze haar kennis graag delen met alle baasjes van Nederland en België, zodat het leven van hun hond, kat of konijn nog leuker en beter word. Heb je vragen over de gezondheid of gedrag van je huisdier? Boek een consult met de dierenarts in via de website om betrouwbaar, betaalbaar en goed advies te krijgen voor jouw huisdier.
Leestijd 7 minuten
Inleiding
Hoesten ontstaat door irritatie van de voorste of diepe luchtwegen. Onder de voorste luchtwegen vallen de neus, keel en de luchtpijp. De diepe luchtwegen bestaan uit de longen (met bronchiën en alveoli). Er zijn verschillende oorzaken die ervoor zorgen dat je kat hoest. De oorzaak bepaalt uiteindelijk de behandeling. In sommige gevallen is een snelle behandeling noodzakelijk. Wacht daarom niet te lang om naar de dierenarts te gaan als je kat hoest.
Oorzaken van hoesten bij de kat
Er zijn verschillende oorzaken waardoor je kat hoest:
- Voorste luchtweg ontsteking (bacterie, virus)
- Longontsteking
- Longworm
- Bronchitis
- Vreemde voorwerp in de keel of longen
- Tumoren
Er wordt onderscheid gemaakt tussen acute hoestklachten of chronische hoestklachten. Acute hoestklachten ontstaan heel plotseling en zijn intens. In het geval van chronische hoestklachten is je kat al enkele weken aan het hoesten.
Acuut hoesten wordt meestal veroorzaakt door een infectie of een vreemd voorwerp in de keel. De grasspriet staat erom bekend dat deze nogal eens voor heftige hoestklachten zorgt. Dit zorgt er ook vaak voor dat je kat moeite krijgt met slikken en regelmatig kokhalst. Daarnaast kan ook een longontsteking ervoor zorgen dat je kat veel hoest. In dit geval zie je vaak ook een verminderde eetlust, koorts en benauwdheid.
Chronische hoestklachten worden daarentegen meestal gezien bij katten met longworm of chronische astmatische bronchitis. Vaak treedt een hoestaanval meerdere keren per dag plotseling op. In de loop van de tijd worden deze hoestaanvallen steeds erger. Tot slot komen tumoren nog wel eens voor bij oudere katten. Door de druk op de longen wordt het hoestreflex geprikkeld. Het lymfoom is de meestvoorkomende tumor in dit geval.
NB: Verschil met de hond. Bij een oudere hond wordt hoesten regelmatig veroorzaakt door een hartprobleem. Het vergrootte hart drukt op de luchtwegen en vocht treedt uit naar de longen. Dit zorgt ervoor dat de hond gaat hoesten. Bij de kat is dit echter zelden het geval. Een kat met een hartprobleem hoest nagenoeg nooit.
Symptomen
De duur van de hoestklachten en de leeftijd van je kat geeft informatie over de mogelijke oorzaak. Zo is er veelal sprake van een droge hoest of juist een productieve hoest. Bij een productieve hoest zie je vaak dat je kat het opgehoeste slijm doorslikt.
Het hoesten kan plotseling ontstaan of wordt in de loop van de tijd steeds erger. Een heftige hoestreactie wil nog wel eens resulteren in een kokhalzende kat. In ernstige gevallen wordt je kat ook benauwd. Een benauwde kat wil vaak niet eten of drinken, aangezien de ademhaling alle energie opeist. In het geval van een longontsteking is er daarnaast ook vaak sprake van koorts.
Video 1: Saartje moest regelmatig hoesten. Uit het ontlastingsonderzoek bleek Saartje last te hebben van longworm. Na een speciale ontwormingsbehandeling verdwenen de hoestklachten.
Diagnose
De dierenarts stelt de diagnose op basis van een vraaggesprek en het lichamelijk onderzoek. Er wordt aandachtig geluisterd naar het hart en de longen. Ook wordt de luchtpijp afgetast en de temperatuur opgemeten.
Op basis van het lichamelijk onderzoek besluit de dierenarts (indien nodig) tot aanvullend onderzoek. Hiervoor wordt een röntgenfoto gemaakt. Op een röntgenfoto worden de luchtpijp, longen en het hart in beeld gebracht. In sommige gevallen is een ontlastingsonderzoek of een keelinspectie de volgende stap.
Figuur 1: Op de röntgenfoto’s van Jessy werd zichbaar dat er veel vocht in de longen aanwezig was. Hierdoor was Sippy heel benauwd. De oorzaak bleek een hartprobleem te zijn en met medicatie is Jessy helemaal hersteld.
Video 2: In de ontlasting van Saartje zijn duidelijk longwormpjes zichtbaar.
Behandeling
De behandeling hangt af van de oorzaak.
In het geval van een infectie wordt regelmatig een ontstekingsremmer (meloxicam), hoestdrank en/of een antibioticum (doxycycline) voorgeschreven.
Indien er sprake is van een longworm of astmatische bronchitis is een andere behandeling noodzakelijk. In het geval van longworm is een behandeling met Profender® nodig (twee maal met een tussenpoos van 2 weken). De behandeling van astmatische bronchitis richt zich daarentegen op het verwijden van de bronchiën in de longen. Dit zorgt ervoor dat je kat makkelijker zuurstof opneemt en dus gemakkelijker kan ademen. De aerocat® is hiervoor geschikt. Dit is een vernevelaar (pufje) die dagelijks ingeademd moet worden. Zo verwijden de luchtwegen, wat ik korte tijd vaak voor veel verlichting zorgt.
Voorkomen
De longworm wordt overgedragen via het eten van een slak, muis, kikker of vogel. Een belangrijke stap om te voorkomen dat je kat hoestklachten ontwikkelt is frequente ontworming. Voor buitenkatten geldt een ontwormingsadvies van 1x per 3 maanden. Daarnaast is het ondersteunen van een goede afweer aan te raden. Het jaarlijks inenten van je kat draagt hieraan bij.
Conclusie
Hoesten kent verschillende oorzaken. De meest voorkomende oorzaken zijn een vreemd voorwerp in de keel of bronchitis. De dierenarts stelt de diagnose op basis van het lichamelijk onderzoek en een aanvullend onderzoek. Denk hierbij aan het maken van een röntgenfoto, ontlastingsonderzoek of een keelinspectie. De behandeling hangt af van de onderliggende oorzaak. Voor infecties wordt meestal een ontstekingsremmer, antibioticum of hoestdrank voorgeschreven. Indien er sprake is van bronchitis wordt een luchtwegverwijder voorgeschreven. Voor longworm wordt een speciale ontworming geadviseerd.