Medisch

Overgeven bij de kat

Braken of overgeven bij de kat ontstaat vaak na een periode van misselijkheid. De reden waarom jouw kat gal of voedsel overgeeft kent verschillende oorzaken. De kleur van het braaksel (geel, bloed, schuim) is belangrijk in de zoektocht naar de oorzaak. Lees hier meer over de symptomen van misselijkheid, oorzaken, diagnostiek en behandelplan voor jouw kat.

 

“Overgeven bij de kat” is geschreven door Wietske Scholten

Wietske is al meer dan 7 jaar dierenarts voor gezelschapsdieren. Met veel passie en liefde heeft ze het leven van duizenden huisdieren verbeterd. Nu wil ze haar kennis graag delen met alle baasjes van Nederland en België, zodat het leven van hun hond, kat of konijn nog leuker en beter word. Heb je vragen over de gezondheid of gedrag van je huisdier? Boek een consult met de dierenarts in via de website om betrouwbaar, betaalbaar en goed advies te krijgen voor jouw huisdier.

Leestijd 7 minuten

Inleiding

Braken of overgeven komt vaak voor als los probleem of in combinatie met diarree. Het braaksel kan verschillen van uiterlijk. Zo kan het voedsel, water, gal, schuim, ontlasting of bloed bevatten. Braken kent veel verschillende oorzaken. In het geval van acuut keren braken is de oorzaak vaak terug te leiden naar contact met bedorven voedsel of een infectie Als het braken al langere tijd speelt is een voedselovergevoeligheid of ontsteking van de darmen of alvleesklier meer waarschijnlijk. Tijdens het braken wordt met grote snelheid inhoud vanuit de maag naar de mond vervoerd. Braken kan leiden tot vochtverlies en daardoor ontstaat uitdroging.. Het is in dit geval dus belangrijk om dan adequaat te handelen.  

Inhoudsopgave ‘Overgeven bij de kat’

  1. Oorzaken
  2. Symptomen
  3. Diagnostiek
  4. Behandeling
  5. Kosten
  6. Conclusie

Oorzaken

Er zijn dus verschillende oorzaken die tot braken leiden. Soms is het eenmalig, één keer per week of treedt het dagelijks meerdere keren op. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen acuut en chronisch. Hiermee kun je namelijk al deels onderscheid maken tussen de verschillende oorzaken. Ook de leeftijd van jouw kat speelt hierbij een grote rol. Hieronder zie je een overzicht van de oorzaken van braken:

  1. Voedselvergiftiging (besmet water/voer)
  2. Voedselovergevoeligheid (allergie)
  3. Vreemde voorwerpen (bijvoorbeeld een haarbal)
  4. Obstipatie
  5. Infecties (bacteriën, virussen, parasieten)
  6. Darminvaginatie (instulping van één deel van de darm in een ander deel van de darm
  7. Orgaanproblemen (o.a. nier- of leverfalen)
  8. Tumor in het maag-darmkanaal
  9. Chronische maag-darmontsteking (o.a. IBD)
  10. Medicijnen (o.a. pijnstilling)

 

Overgeven oorzaken kat

Figuur 1: Oorzaken van braken bij de kat

Symptomen

Voordat een kat gaat braken zie je vaak eerst tekenen van misselijkheid. Dit uit zich door onrustig door de kamer lopen, gras eten, kwijlen en aflikken van de lippen. De kat staat soms met een bolle rug. Meestal doet een kat dit omdat er sprake is van buikpijn. Als het eenmaal zo ver is zie je dat met behulp van een aantal buikpersen de inhoud uit de bek komt. Het is belangrijk om goed naar het braaksel te kijken. Dit kan namelijk informatie geven over de oorzaak van het braken. Kijk hierbij goed naar de kleur. Zit er bloed bij of is het juist geel of schuimend?

Braken komt ook regelmatig voor met andere maag-darm klachten, zoals diarree. 

Neem zeker contact op met de dierenarts als er sprake is van afvallen, sloomheid, niet eten of een toename van de buikomvang.

Bidhouding bij overgeven

Figuur 2: Een bidhouding bij de kat kan duiden op buikpijn.

Diagnostiek

Door de vele verschillende oorzaken kan het voorkomen dat er meerdere onderzoeken nodig zijn om de oorzaak te achterhalen. Het ene onderzoek is intensiever dan het andere. Vaak vinden eerst de minst belastende onderzoeken plaats. Onderzoeken die nodig kunnen zijn:

 

  • Bloedonderzoek
  • Ontlastingsonderzoek
  • Echografisch onderzoek van de buik
  • Voerwisseling (tijdelijk andere voeding geven en effect beoordelen)
  • Bioptname (verzameling van kleine stukjes weefsel uit het maag-darmkanaal voor verder onderzoek)
  • Urineonderzoek
  • Foto borstkas
  • Scopie maag en/of darmen (met kijkcamera de darmen en maag beoordelen)
Overgeven of braken bij de kat | diagnostiek | echo

Figuur 3: Bij Pip moest een echo van de buik gemaakt worden. Er werden gelukkig geen afwijkingen gevonden. Haar voeding werd aangepast en het braken stopte na enkele dagen. 

Behandeling

Indien jouw kat veelvuldig heeft gebraakt treedt daardoor al snel uitdroging op. Een snelle en gerichte behandeling is dan ook zeer wenselijk.

Afhankelijk van de oorzaak bestaat de behandeling uit:

  1. Anti-braak medicijn
  2. Vocht toedienen (via een infuus, spuitje in de bek of met behulp van een orale speciale zout & suiker oplossing)*
  3. Verandering van voeding
  4. Indien nodig:
    • Antibiotica
    • Maagzuurremmer 
    • Maagbeschermer
    • Ontwormen

Omdat medicijnen vaak na inname via de bek weer worden uitgebraakt, wordt het anti-braakmiddel meestal via een prik gegeven. Het is afwijkend als jouw kat ondanks deze prik blijft braken. Neem in dit geval direct contact op met jouw dierenarts voor overleg. Als er bloed bij het braaksel zit, is het ook belangrijk om een maagbeschermer toe te voegen. Dus afhankelijk van de oorzaak, zal een combinatie van de bovenstaande behandelingen worden uitgevoerd. 

* Hoeveel moet een kat per dag drinken? Een kat drinkt per dag gemiddeld 40-60 milliliter water per kilogram kat. Dus een kat van 4 kg, drinkt per dag ongeveer 160-200 ml water (1 beker). Als jouw kat veel heeft gebraakt, heeft hij ook veel vocht verloren. De hoeveelheid verloren vocht moet extra gegeven worden.

Conclusie

Braken is meestal het gevolg van een periode van misselijkheid. De oorzaak is soms relatief onschuldig zijn, zoals bij een voedselinfectie. Ernstige oorzaken, zoals een darminvaginatie hebben spoedeisende hulp nodig. Een kat die langer dan 2 dagen niet eet is daarnaast zorgwekkend. De diagnose wordt vaak gesteld middels een bloedonderzoek en echo. De behandeling hangt af van de onderliggende oorzaak. Een behandeling die het braken stopt is vaak nodig om uitdroging te voorkomen. Contact altijd jouw dierenarts bij twijfel.

blog

Lees meer & Leer meer

    Diarree bij de kat klein
    lees meer over

    Diarree bij de kat

      8 juni 2023
      Jeuk door allergie bij de kat klein
      lees meer over

      Jeuk door allergie bij de kat

      19 juni 2023
      Ontwormen bij de kat klein
      lees meer over

      Ontwormen bij de kat

        21 mei 2023