medisch

Mijn kat niest

Niezen bij de kat komt regelmatig voor. Geel snot valt in dit geval regelmatig op. Als een kat last heeft van niezen ontstaat dit door verschillende oorzaken. Denk hierbij onder andere aan een verkoudheid door een bacterie of virus, poliepen, een allergie, anatomische afwijkingen of soms zels een gezwel in de neus. Niezen bij de kat ontstaat in sommige gevallen plotseling en in andere gevallen heeft je kat last van chronisch niezen. Wil jij weten hoe lang het duurt voordat een verkoudheid is opgelost? Of wanneer het verstandig is om contact op te nemen met jouw dierenarts? Dan helpt dit blog jou bij het beantwoorden van al jouw vragen.

 

“Mijn kat niest” is geschreven door Wietske Scholten

Wietske is al meer dan 7 jaar dierenarts voor gezelschapsdieren. Met veel passie en liefde heeft ze het leven van duizenden huisdieren verbeterd. Nu wil ze haar kennis graag delen met alle baasjes van Nederland en België, zodat het leven van hun hond, kat of konijn nog leuker en beter word. Heb je vragen over de gezondheid of gedrag van je huisdier? Boek een consult met de dierenarts in via de website om betrouwbaar, betaalbaar en goed advies te krijgen voor jouw huisdier.

Leestijd 5 minuten

Inleiding

Ieder baasje heeft zijn of haar kat weleens horen niezen. Niezen ontstaat door irritatie in de neusholte. De oorzaak van de irritatie is talrijk. Dit varieert van een vreemd voorwerp tot aan een allergie. Een veel voorkomende oorzaak is niesziekte. Door te vaccineren is de kans op het krijgen van niesziekte kleiner. Is het zorgelijk als mijn kat niest? Lees dan snel verder.  

Oorzaken van niezen bij de kat

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk die ervoor zorgen dat jouw kat niest:
 

  • Infectie met een schimmel, bacterie of virus (bijv. niesziekte)
  • Aangeboren afwijking (bijv. een open gehemelte)
  • Allergie
  • Reactie op stof (bijv. voor kattenbakkorrels)
  • Vreemd voorwerp (grasspriet)
  • Poliep in de neus
  • Tumor in de neus
  • Kiesontsteking
  • Chronische ontsteking (lymfoplasmacellulaire rhinitis)
  • Verminderde weerstand (FeLV/FIV)

Symptomen

Er zijn enkele belangrijke vragen van belang bij het achterhalen van de oorzaak. Is het niezen plotseling ontstaan of is dit al gedurende langere tijd aanwezig? Niest jouw kat veel of af en toe? Komt het snot uit één of beide neusgaten? Uitvloeiing uit de neus heeft verschillende kleuren. Zo is het snot doorzichtig, wit, geel of rood. In het geval van een infectie treedt er vaak ook koorts, een verminderde eetlust en sloomheid op. Bij de aanwezigheid van een grasspriet merk je vaak een snurkend geluid en kokhalzen op. Neem direct contact op met jouw dierenarts als er sprake is van benauwdheid.

Diagnose stellen

De dierenarts stelt de diagnose op basis van het lichamelijk onderzoek en aanvullend onderzoek. De aanwezigheid van koorts of een ernstige kiesontsteking sluit bijvoorbeeld al veel andere oorzaken uit. In het geval van de verdenking van een vreemd voorwerp is het vaak nodig om onder een roesje een kijkje in de neus te nemen. Als het noodzakelijk is om hiervoor een kijkcamera te gebruiken spreken we over een rhinoscopie. Hierbij wordt met een speciale camera de neus en keelholte geïnspecteerd. Daarnaast is een kweek van de neusholte en/of beeldvorming (röntgenfoto, MRI- of CT-scan) soms nodig.

Behandeling

De behandeling hangt af van de onderliggende oorzaak. Bij een kiesontsteking is een gebitsbehandeling noodzakelijk, maar bij een grasspriet in de neus volstaat vaak het verwijderen van de grasspriet. Soms is een ontstekingsremmer of antibioticum nodig. In het geval van niesziekte is er meestal sprake van een virus. Een virus is in tegenstelling tot een bacterie vaak niet te behandelen. Een antibioticum wordt wel vaak ingezet, aangezien bacteriën de overhand nemen bij een virale infectie.

Daarnaast is een kat een dier dat erg gevoelig is voor reuk. Op het moment dat de neusholte verstopt zit ruiken ze het voer minder goed. Kies in dit geval voor natte voeding die sterk ruikt en begeleid jouw kat naar de eetplaats.

Besmettelijk voor de mens

Niesziekte wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door het Calicivirus of Herpesvirus. Deze virussen zijn niet gevaarlijk voor de mens. Een veel minder voorkomende verwekker van niesziekte is de Bordetella bacterie. Deze bacterie is wel besmettelijk voor mensen met een lage weerstand. Een goede hygiëne is dus essentieel.

Prognose 

Ook de prognose hangt af van de onderliggende oorzaak. Als deze goed behandelbaar is, is de prognose meestal gunstig. In het geval van niesziekte zie je wel vaak dat het in de toekomst weer terugkeert. Het is namelijk een herpesvirus, vergelijkbaar met een koortslip bij de mens. Dit virus blijft dus altijd aanwezig in de kat, maar steekt alleen de kop op wanneer jouw kat een verminderde weerstand heeft. De enige oorzaak met een ongunstige prognose is een tumor in de neusholte. Vaak betreft dit een lymfoom, adenocarcinoom of lymfosarcoom. Dit zijn alleen kwaadaardige tumoren van de neus.

Kosten

De kosten zijn gebaseerd op een consult bij de dierenarts en aanvullend onderzoek. Indien er sprake is van een ‘simpele’ ontsteking van het neusslijmvlies zijn de kosten ongeveel 75 euro. Dit loopt snel op indien er sprake is van eeen lastiger probleem. Zo varieren de kosten bij de verdenking van een gebitsprobleem tussen 250-800 euro. De kosten voor aanvullend onderzoek, zoals een rontgenfoto of CT-scan varieren tussen 150-1000 euro.

Conclusie

Niezen is een veelvoorkomend probleem bij de kat. Vaak komt er snot uit de neus. Afhankelijk van de onderliggende oorzaken zijn ook andere symtpomen zichtbaar. Denk hierbij aan koorts, een verminderde eetlust of een snurkend geluid. De dierenarts stelt de diagnose op basis van het lichamelijk onderzoek en indien nodig aanvullend onderzoek. Aanvullend onderzoek bestaat veelal uit het afnemen van een kweek of beeldvorming (rontgen, MRI- en/of CT-scan). De behandeling hangt af van de onderliggende oorzaak. De prognose is in veel gevallen gunstig.

blog

Interessant voor jou?

    Niesziekte bij de kat klein
    lees meer over

    Niesziekte bij de kat

    10 juni 2023
    Inenting bij de kat klein
    lees meer over

    Inenting bij de kat

      5 juni 2023
      Overgeven of braken bij de kat klein
      lees meer over

      Overgeven of braken bij de kat

      23 juni 2023