medisch

Crematie van je kat – wat houdt het in?

Na jaren van plezier is het moment aangebroken waarbij je afscheid moet nemen van je geliefde kat. Dat is ongetwijfeld een zwarte dag. Het ene baasje wordt overrompeld door het overlijden van hun kat, terwijl het andere baasje het overlijden kan plannen. Het verlies van een huisdier gaat meestal gepaard met veel verdriet. Er zijn verschillende opties mogelijk, zoals een crematie, begrafenis, destructie of het doneren aan de wetenschap. Lees in dit blog meer over de verschillende opties. 

 

 

“Crematie van je kat – wat houdt het in?” is geschreven door Wietske Scholten

Wietske is al meer dan 7 jaar dierenarts voor gezelschapsdieren. Met veel passie en liefde heeft ze het leven van duizenden huisdieren verbeterd. Nu wil ze haar kennis graag delen met alle baasjes van Nederland en België, zodat het leven van hun hond, kat of konijn nog leuker en beter word. Heb je vragen over de gezondheid of gedrag van je huisdier? Boek een consult met de dierenarts in via de website om betrouwbaar, betaalbaar en goed advies te krijgen voor jouw huisdier.

Leestijd 8 minuten

Inleiding

De dag dat je afscheid moet nemen van je geliefde is enorm moeilijk. Een kat bemachtigt vaak al snel een plekje als gezinslid en is onmisbaar. Het verlies heeft dan ook de nodige impact op je dagelijkse leven.

Sommige baasjes kunnen het overlijden van hun kat plannen. Zo zijn er verschillende oorzaken die meespelen in het maken van deze beslissing. Mogelijk heeft jouw kat last van artrose, ernstige suikerziekte of een hartprobleem. Bij andere gevallen word je als baasje overrompeld door het overlijden. Denk hierbij aan een aanrijding of een complicatie tijdens een operatie. Het is lastig om een keuze te maken als verdriet overheerst. Daarom is het verstandig om van tevoren een plan te maken indien het zover is. Zo ben je voorbereid op wat je te wachten staat na het maken van een keuze.

 In eerste instantie maak je een afspraak bij de dierenarts. Je dierenarts bepaalt of er nog mogelijkheden zijn tot ondersteuning. Indien er niets meer mogelijk is, besluit je samen met de dierenarts dat het beter is om je kat in te laten slapen. De stappen die daarna volgen worden nu besproken. 

Keuze maken

Na het overlijden van je kat moet je al snel een beslissing maken over de vervolgstap. Wat zou je graag met je kat willen doen? Er zijn verschillende mogelijkheden:

 • Begraven
 • Crematie
 • Destructie
 • Doneren aan de wetenschap 

Lees hieronder wat deze verschillende opties inhouden.

Begraven

Indien je de beschikking hebt tot een tuin, is het mogelijk om je kat thuis te begraven. Hiervoor gelden per gemeente verschillende regels. Het is namelijk niet bij elke gemeente toegestaan om je huisdier te begraven.

Crematie kat - wat houdt het in?

Figuur 1: Noesje kreeg nierfalen en haar gezondheid verslechterde snel. Haar baasje koos ervoor om Noesje te begraven in de tuin. De eigenaren van Henk kregen het nare bericht dat Henk was aangereden. Na zijn overlijden, kozen zijn baasje voor een groepscrematie.

 Crematie

Het cremeren van een kat is vergelijkbaar met het cremeren van een mens. Je huisdier wordt in een speciale oven geschoven en verbrand. Je kunt vaak uit verschillende opties kiezen.

 • Individuele crematie
 • Groepscrematie (collectieve crematie) 

Daarnaast biedt het crematorium vaak aan of je erbij wilt blijven of niet. Bij een individuele crematie krijg je de mogelijkheid tot ontvangen van de as in een urn / strooikoker.

Bij een groepscrematie wordt je huisdier met meerdere dieren gecremeerd. Afhankelijk van het crematorium wordt de as door het crematorium verstrooid op een mooie plek.

Bij een individuele crematie kun je vervolgens voor verschillende opties kiezen. Je kunt je huisdier binnen in een urn neerzetten of buiten verstrooien. Daarnaast bieden sommige gemeenten een dierenbegraafplaats aan, waar je de urn in een muur kunt neerzetten.

Per crematorium zijn er ook nog aanvullende opties. Bijvoorbeeld het verkrijgen van een pootafdruk of een plukje vacht. Tegenwoordig is het ook mogelijk om een sieraad te maken van de as van je kat. Denk hierbij aan een mooie ring of ketting, die je altijd bij je kunt dragen. Op de website van www.denhollandsche.nl, zie je talloze mogelijkheden voor het kiezen van een urn en/of sieraad. Op deze site is het ook mogelijk om je eigen urn te ontwerpen.

De totale kosten hangen af van je persoonlijke wensen. Daarnaast speelt het gewicht van je kat een rol. Hoe zwaarder je huisdier, des te hoger de kosten. Gemiddeld kost een crematie van een kat 125 euro (individuele crematie) of 85 euro (groepscrematie). 

Crematie kat - wat houdt het in?

Figuur 2: Er zijn verschillende mogelijkheden bij het kiezen van een urn.

Destructie

Hierbij blijft jouw kat achter bij de dierenarts. Het stoffelijk overschot wordt verzameld door de Rendac. Je huisdier wordt met allerlei dieren (wilde dieren, landbouwhuisdieren, paarden en andere huisdieren) verzameld. Volgens de wet moet de Rendac een speciaal protocol volgen. Na enkele verwerkingsstappen wordt het stoffelijk overschot uiteindelijk verwerkt tot industriële grondstoffen (waar o.a. weer energie van wordt gemaakt). De kosten voor destructie verschillen per dierenartsenpraktijk. Meestal wordt een tarief van 10-25 euro gehanteerd. Meestal zijn deze kosten al verwerkt bij de kosten voor het tarief inslapen / euthanasie van je kat.

 

Overname voor de wetenschap

Het is ook mogelijk om je kat aan te bieden aan de wetenschap. In dit geval wordt je huisdier gebruikt als leerproces voor studenten of dierenartsen. Denk hierbij aan het oefenen van bepaalde operatietechnieken of het onderzoeken van de anatomie (bouw en functie) van het lichaam. Er wordt altijd respectvol omgegaan met jouw huisdier. Het is niet mogelijk om hierna je kat weer terug te krijgen.

Conclusie

Het verliezen van je kat heeft een enorme impact op je dagelijkse leven. Het is vaak een groot verlies. Er zijn verschillende mogelijkheden na het overlijden. Zo kun je kiezen voor het begraven of cremeren van je kat. Voor dit laatste kun je een mooie urn uitkiezen. Daarna is het mogelijk om zelf de as te verstrooien of thuis op een mooie plek neer te zetten. Het is ook mogelijk om te kiezen voor destructie of donatie van je kat aan de wetenschap. De dierenarts kan je begeleiden bij het maken van een beslissing die goed bij jou past. 

blog

Interessant voor jou?

  Leukste kattenrassen van 2021!
  lees meer over

  De leukste kattenrassen van 2023!

   2 augustus 2023
   Leukste kattennamen van 2021
   lees meer over

   De leukste kattennamen van 2024!

    2 januari 2024
    Suikerziekte bij de kat klein
    lees meer over

    Suikerziekte bij de kat

    25 juni 2023