medisch

Vlooien bij de kat

Vlooien zijn kleine stekende parasieten. Ze veroorzaken veel ongemak bij jouw kat. Zo’n 90% van een vlooieninfectie zit in de omgeving. Daarom is het heel belangrijk om zowel de omgeving als je kat te behandelen met een anti-vlooienmiddel. Denk hierbij aan het gebruik van druppels (spot-on), injectie, een anti-vlooienband of pillen. Lees hier meer over het herkennen en behandelen van een vlooienplaag bij de kat. 

 

“Vlooien bij de kat” is geschreven door Wietske Scholten

Wietske is al meer dan 7 jaar dierenarts voor gezelschapsdieren. Met veel passie en liefde heeft ze het leven van duizenden huisdieren verbeterd. Nu wil ze haar kennis graag delen met alle baasjes van Nederland en België, zodat het leven van hun hond, kat of konijn nog leuker en beter word. Heb je vragen over de gezondheid of gedrag van je huisdier? Boek een consult met de dierenarts in via de website om betrouwbaar, betaalbaar en goed advies te krijgen voor jouw huisdier.

Leestijd 5 minuten

Inleiding

Regelmatig komen vlooien in de vacht van de kat voor. In zeer korte tijd zit je huis ook onder de vlooien. Het is lastig om ervan af te komen, wat voor veel frustratie bij het baasje kan zorgen. Maar hoe kan jij een besmetting voorkomen en wat moet je doen als jouw kat toch vlooien heeft?

Wat zijn vlooien?

Een vlo is een kleine parasiet die leeft in de vacht van de hond en kat. Een vlo overleeft door bloed te zuigen van de hond of kat. Hij moet wel eerst de kat bijten om bloed op te kunnen zuigen. Vervolgens kan een vrouwelijke vlo wel 50 eitjes per dag leggen! Hierdoor kan in korte tijd het aantal vlooien enorm toenemen.

De vlo bij de hond

Figuur 1: de vlo bij de kat.

Symptomen bij een vlooien infectie

Een kat met vlooien zal meestal matig tot veel jeuk hebben. Vlooien zitten het liefste rond de staartbasis, de rug en de nek. Na een vlooienbeet kan de kat ook schrikachtig opstaan, om vervolgens happende bewegingen te maken naar de plek van de beet. Doordat jouw kat veel gaat bijten aan de betreffende plaats, kan een hotspot (smetplek) ontstaan. Dit is een forse ontsteking van de huid.

Als je de vacht inspecteert zie je soms levende vlooien. Indien je deze niet ziet kun je enkele haren verzamelen met een speciale vlooienkam. Als je kleine zwarte stipjes ziet, kan dit de ontlasting van vlooien zijn. Als je deze op een natte tissue legt en ze kleuren rood heb je te maken met een vlooienbesmetting.

Is een vlooien infectie gevaarlijk?

Bij een volwassen kat is een vlooieninfectie meestal ongevaarlijk. Het geeft wel veel ongemak, omdat het voor veel jeuk kan zorgen. Sommige katten reageren overgevoelig op een vlooienbeet. In dit geval kan er sprake zijn van een vlooienallergie. Door het bijten en likken kan een vervelende huidinfectie ontstaan, ook wel miliaire dermatitis genoemd. Daarnaast draagt de vlo de lintworm over, wat kan lijden tot diarree.

Eén van de ziektes die wel gevaarlijk is en wordt overgedragen door de vlo is Mycoplasma haemofelis. Hierbij wordt een bacterie in de vlo via de beet overgedragen. Dit geeft ernstige bloedarmoede. Tot slot is een vlooieninfectie vaak iets gevaarlijker bij kittens. Een vlo zuigt namelijk bloed op, soms zo veel dat hierdoor bloedarmoede kan ontstaan.

Is een vlooien infectie besmettelijk?

Een vlooieninfectie is erg besmettelijk. Vlooien springen vaak vanuit de omgeving of via andere dieren op jouw kat. Het grootste gedeelte van het leven van de vlo speelt zich af in de omgeving. Daarom zien we veel vlooien overspringen vanuit de tuin of het huis op de hond. 

Een vlooien infectie is helaas ook besmettelijk voor de mens. Vaak ontstaan er dan kleine, rode, jeukende bultjes op de huid. Een vlo kan niet leven op de huid van de mens en zich dus ook niet voortplanten. Na de beet zal zij dan ook de mens verlaten en op zoek gaan naar een plek op de kat.

Vlooien kat

Figuur 2: de levenscyclus van de vlo bij de kat. Heeft jouw kat last van vlooien? Behandel dan ook altijd de omgeving om een her-infectie van vlooien te voorkomen.  

Behandeling

Er zijn verschillende manieren om een vlooieninfectie te bestrijden. Sommige middelen werken om een vlooieninfectie te voorkomen, andere middelen werken juist om een infectie te bestrijden. Kijk van de voren dus goed naar de verpakking en kies dan het juiste product.

  • Vlooienpipet / vlooiendruppels
  • Vlooientablet
  • Vlooienband
  • Vlooienspray
  • Natuurlijke producten

Hoe voorkom ik een vlooien infectie?

Door gebruik te maken van een vlooienband, pipet of tablet op (meestal) maandelijkse basis kun je voorkomen dat je kat besmet raakt. Zorg daarnaast voor een goede hygiëne in huis, zodat poppen en larven zich niet ontwikkelen tot volwassen vlooien.

Gouden tips:

  • Gebruik indien nodig preventieve middelen om een vlooien besmetting te voorkomen
  • Kies voor een goed merk van de dierenwinkel of dierenarts
  • Wissel af en toe van product, zodat de vlo gevoelig blijft voor anti-vlooien middelen
  • Behandel de omgeving. Ruim 90% van de vlooien leven niet op de kat, maar juist in het huis. Was daarom alles op minimaal 60 graden, stofzuig meerdere keren het huis. Gebruik daarnaast een speciale spray om de eitjes en larven te doden (gebruik dit NIET op de kat).
  • Gebruik NOOIT een anti-vlooien middel voor honden bij de kat
  • Vergeet uw kat niet te ontwormen, aangezien de vlo de lintworm over kan dragen.

Conclusie

Vlooien zijn stekende parasieten. Ze zorgen voor jeuk bij de kat. Katten die gevoelig zijn voor een vlooienbeet hebben meestal een vlooienallergie. Door de jeuk bijt de kat de huid kapot en ontstaat een vervelende huidontsteking. Deze ontsteking dient snel te worden behandeld, aangezien in korte tijd verslechtering plaats kan vinden. Daarnaast zijn vlooien ook besmettelijk voor de mens. Als jouw kat last heeft van vlooien is het essentieel om buiten jouw kat zelf, ook de omgeving te behandelen. Door het gebruik van anti-vlooien middelen voorkom je een vlooien infectie bij de kat en jezelf.

blog

Lees meer & Leer meer

    Ontwormen bij de kat klein
    lees meer over

    Ontwormen bij de kat

      21 mei 2020
      Inenting bij de kat klein
      lees meer over

      Inenting bij de kat

        5 juni 2020
        Teken bij de kat klein
        lees meer over

        Teken bij de kat

          5 juni 2020