medisch

Inenten bij de kat

Een jaarlijkse inenting kan jouw kat beschermen tegen bepaalde ziektes. Een inenting of vaccinatie is zeker aan te raden bij jonge katten. De vaccinatie dient een herhaald te worden om een goede bescherming op te bouwen. Sommige vaccinaties bieden drie jaar bescherming, anderen daarentegen één jaar. Lees hieronder meer waarom een vaccinatie bij je kat belangrijk is en wanneer dit wordt aangeraden.

“Inenten bij de kat” is geschreven door Wietske Scholten

Wietske is al meer dan 7 jaar dierenarts voor gezelschapsdieren. Met veel passie en liefde heeft ze het leven van duizenden huisdieren verbeterd. Nu wil ze haar kennis graag delen met alle baasjes van Nederland en België, zodat het leven van hun hond, kat of konijn nog leuker en beter word. Heb je vragen over de gezondheid of gedrag van je huisdier? Boek een consult met de dierenarts in via de website om betrouwbaar, betaalbaar en goed advies te krijgen voor jouw huisdier.

Leestijd 5 minuten

Inleiding

Als katteneigenaar kun je ervoor kiezen om jouw kat jaarlijks te laten inenten (vaccineren). Zo kun je voorkomen dat je kat de ziekte krijgt of dat de symptomen milder zijn als ze toch een infectie oplopen. De inenting beschermt tegen verschillende soorten virussen en bacteriën. Omdat er geen directe behandeling mogelijk is tegen virussen, is het verstandig om de kans hierop te verkleinen. Inenting biedt dan de oplossing. Inenting op maat is belangrijk voor de gezondheid van jouw kat en andere katten. Lees hier meer over het belang van inenten en hoe vaak dit nodig is.

Waarom moet ik mijn kat laten inenten?

Na de geboorte drinkt jouw kitten melk bij de moederpoes. Op deze manier krijgen de kittens bepaalde antistoffen mee. Deze antistoffen beschermen de kittens tegen het krijgen van bepaalde ziektes. Voor een goede bescherming is het nodig om zowel op jonge als volwassen leeftijd jouw kat goed te laten inenten. Zo ondersteun je de weerstand en bescherm je je kat tegen enkele ziekten, die tot ernstige gezondheidsschade kunnen lijden.

Welke soorten inentingen bestaan er?

Er zijn verschillende inentingen beschikbaar en afhankelijk van het risico die je kat loopt wordt gekozen voor een bepaald vaccin. Zo kan beschermd worden voor:
 

 • Rabiës (virus)
 • Kattenziekte (virus)
 • Niesziektecomplex, bestaande uit:
  • Feline Herpes Virus (virus)
  • Feline Calici Virus (virus)
  • Bordetella Bronchiseptica (bacterie)
Vaccin Geldigheid
Rabiës 1-3 jaar
Kattenziekte (virus) 3 jaar
Niesziekte (virus) 1 jaar
Niesziekte (bacterie) 1 jaar

Figuur 1: Het vaccinatieschema van de kat

Uitzondering: Sommige katten komen in contact met vleermuizen. Gelukkig is maar een heel klein deel van de vleermuizen in Nederland besmet met het rabiësvirus. Daarnaast is het vaak ook nog een ander type rabiës. Echter mag dit niet compleet genegeerd worden. Het is wel verstandig om het zekere voor het onzekere te nemen.

Het huidige advies (sept 2020) is als volgt: Als jouw kat wordt gekrabt of gebeten door een vleesmuis: binnen 48 uur inenten tegen rabiës en herhalen na 3-5 dagen. Dit geldt voor de katten die nog nooit gevaccineerd zijn tegen rabiës. Is dit wel het geval, dan volstaat een eenmalige vaccinatie binnen 48 uur. Raak de vleesmuis zelf nooit aan! Vang hem in een bakje of bel de GGD, huisarts of NVWA voor meer advies. 

niesziekte bij de kat

Figuur 2: Felix kreeg op jonge leeftijd al niesziekte. Dit kenmerkte zich door vieze oogjes, een verstopte neus en benauwdheid.

Wanneer en hoe vaak is inenten nodig?

De standaard vaccinatie voor de kat bestaat uit: kattenzieke (virus) en niesziekte (virus). Het vaccin tegen kattenziekte geeft gedurende 3 jaar bescherming. Het vaccin tegen niesziekte werkt 1 jaar.  Het inenten tegen niesziekte (bacterie) wordt alleen aangeraden bij een bezoek aan bepaalde pensions. Een vaccinatie tegen rabiës is alleen verplicht als jouw kat de Nederlandse grens passeert (bijvoorbeeld naar Frankrijk, Duitsland of België). Voor landen die niet onder de Europese Unie vallen (zoals Engeland) gelden andere regels.

Kittens worden ingeënt op 9 en 12 weken leeftijd. Daarna op een leeftijd van 6 maanden en vervolgens ieder jaar. 

Bijwerkingen inenting

Ieder vaccin of medicijn kan bijwerkingen vertonen. Gelukkig worden die zelden gezien. Na de vaccinatie met katten- en niesziekte (virus) merk je in sommige gevallen een bultje op bij je injectieplek. In zeldzame gevallen treedt een allergische reactie op (zwelling lippen en ogen). Het vaccin met Bordetella Bronchiseptica (bacterie) wordt in de neus toegediend en geeft in sommige gevallen gedurende 2-3 dagen een snotneus en hoestklachten. 

  Titerbepaling

  Sinds de laatste jaren wordt er steeds meer gebruik gemaakt van een zogenaamde titerbepaling. Dit is een test in het bloed van jouw kat, waarbij je kunt kijken of zij goed is beschermd tegen de ziektes waarvoor je jouw kat kunt laten vaccineren. De test is is alleen betrouwbaar voor het meten van de antistoffen voor kattenziekte. Het zegt dus niets over de mate van bescherming van niesziekte. 

   Kosten

   De kosten van een inenting kunnen sterk verschillen. Op sommige plaatsen worden vaccinatie spreekuren gegeven. Hierbij wordt je kat niet onderzocht, maar krijgt zij alleen een prik. Het advies is wel om één keer jaar jouw kat na te laten kijken. Een kat met een pijnlijke kies zal toch blijven eten, waardoor het als eigenaar lastig is om bepaalde problemen op tijd op te merken. Je kunt het onderzoek bij de dierenarts vergelijken met een autobeurt. Je kunt ervoor kiezen om alleen een APK te doen, maar door tussentijds af en toe je auto iets uitgebreider na te laten kijken, kun je zo groot onderhoud voorkomen. Dit is uiteindelijk beter voor de gezondheid van je kat en grote kosten kunnen zo voorkomen worden. 

    Overige zorg

    Naast het inenten van jouw kat is het ook belangrijk om andere stappen te ondernemen, om daarmee te voorkomen dat jouw kat ziek wordt. Denk hierbij aan preventie tegen:

    1. Vlooien
    2. Teken
    3. Wormen

    Conclusie

    Het inenten van jouw kat kan ervoor zorgen dat jouw kat bepaalde ziektes niet krijgt. Parvovirus en het herpesvirus zijn de belangrijkste verwekkers, waar jij je kat tegen kunt beschermen. Afhankelijk van het type vaccin varieert de bescherming van één tot drie jaar (en soms nog langer). Met hulp van een titerbepaling kun je controleren of jouw kat weer gevaccineerd moet worden. Zonder titerbepaling wordt het standaard vaccinatie schema gehanteerd. Op basis hiervan leert de ervaring dat de meeste katten dan goed beschermd zijn.

    blog

    Lees meer & Leer meer

     Vlooien bij de kat klein
     lees meer over

     Vlooien bij de kat

      7 juni 2023
      Teken bij de kat klein
      lees meer over

      Teken bij de kat

       5 juni 2023
       Ontwormen bij de kat klein
       lees meer over

       Ontwormen bij de kat

        21 mei 2023