medisch

Abces bij de kat

Een abces bij de kat komt regelmatig voor. Dit treedt vooral op bij katten die graag buiten komen. De symptomen zijn niet altijd even duidelijk. Een bult valt natuurlijk op, maar soms valt alleen op dat je kat niet eet door de koorts. Een abces gaat soms vanzelf over, indien het abces knapt, zodat het pus afvloeit en de ontsteking verdwijnt. Helaas geneest het vaak niet vanzelf en etteren bacteriën door, waardoor een behandeling nodig is. Wil jij weten hoe je een abces kunt herkennen? Lees dan snel verder.

 

“Abces bij de kat” is geschreven door Wietske Scholten

Wietske is al meer dan 7 jaar dierenarts voor gezelschapsdieren. Met veel passie en liefde heeft ze het leven van duizenden huisdieren verbeterd. Nu wil ze haar kennis graag delen met alle baasjes van Nederland en België, zodat het leven van hun hond, kat of konijn nog leuker en beter word. Heb je vragen over de gezondheid of gedrag van je huisdier? Boek een consult met de dierenarts in via de website om betrouwbaar, betaalbaar en goed advies te krijgen voor jouw huisdier.

Leestijd 5 minuten

Inleiding

Een abces bij de kat ontstaat meestal na een gevecht. De meeste gevechten tussen katten worden gezien in de zomermaanden. In deze periode lopen veel katten buiten en is de kans op een gevecht een stuk groter. Binnen enkele uren na een gevecht ontstaat een abces. Dit is erg pijnlijk en zorgt voor koorts. Hierdoor valt soms als eerste symptoom een verminderde eetlust op. Ga bij twijfel altijd naar een dierenarts, aangezien het belangrijk is dat je kat altijd goed blijft eten.

Inhoudsopgave ‘Abces bij de kat’

  1. Wat is een abces?
  2. Symptomen
  3. Diagnose 
  4. Behandeling
  5. Kosten
  6. Conclusie

Wat is een abces?

Ieder jaar worden duizenden katten gediagnosticeerd met een abces. Meestal ontstaat een abces na het vechten met een andere kat. De nagel of tand doorbreekt de huid van een andere kat. Er ontstaat een wondje, waarnaar bacteriën uit de tand of nagel worden overgedragen. De huid sluit vaak binnen 1-2 dagen, waardoor het ontstekingsmateriaal met bacteriën onderhuids worden opgesloten. Deze bacteriën vermeerderen zich snel. Ze vormen uiteindelijk een holte gevuld met pus / etter (vocht, dode bacteriën en afweercellen). Doordat de druk langzaamaan toeneemt ontstaat een pijnlijke zwelling. Soms barst deze zwelling uit zichzelf open, maar soms moet de dierenarts een handje helpen.

Een abces kan ook optreden als gevolg van een kiesontsteking. Dan zie je de zwelling vaak ter hoogte van de kieswortel. Het wordt dan lastiger voor je kat om harde brokjes te eten. In uitzonderlijke gevallen treedt een abces op ten gevolge van een anaalklierontsteking of wegens een vreemd voorwerp (bijv takje of grasspriet tussen de tenen).

Abces bij de kat

Figuur 1: Een abces bij de kat ontstaat meestal na een vechtincident. 

Symptomen bij een abces

Er zijn verschillende symptomen bij een abces zichtbaar:

    • Wondje of korstje in de huid
    • Onderhuidse zwelling bij de kop, staart of poten
    • Pijn bij aanraken
    • Koorts
    • Niet willen eten
    • Sloom
    • Kreupelheid (indien abces aan de poten zit)

    Ten gevolge van de onderhuidse ontsteking ontstaat meestal koorts. Hierbij is de lichaamstemperatuur boven de 39 graden te meten. Hierdoor wordt de kat slomer en willen ze vaak minder of niet meer eten. Zodra de koorts weer afneemt door de behandeling, herstellen de symptomen zich vlot.

    Diagnose

    De dierenarts stelt de diagnose op basis van het lichamelijk onderzoek. Vaak is een klein wondje met een korstje te vinden. Bij het verwijderen van het korstje komt vaak pus vrij. Dit ziet eruit als witte vla. Daarnaast wordt de lichaamstemperatuur gemeten, aangezien deze vaak is verhoogd bij een abces. Een temperatuur boven de 39 graden is verhoogd. Koorts zorgt ervoor dat je kat minder gaat eten en slomer is. Zodra het abces wordt geopend, verdwijnt de koorts en herstelt je kat vlot. Indien nodig wordt het abces gespoeld met een zoutoplossing.

    Een abces moet niet verward worden met een vetbult of een gezwel. Dit zijn namelijk ook onderhuidse zwellingen. Indien de dierenarts twijfelt prikt hij met een naaldje in de bult. Dit heet een Dunne Naald Aspiratie Biopt (DNAB). De dierenarts bekijkt vervolgens de cellen in het naaldje. Dit geeft een aanwijzing van de onderliggende oorzaak van de zwelling.

    Behandeling van een abces

    De behandeling richt zich op het openen van het abces. De dierenarts doet dit vaak door een klein sneetje te zetten in de bult. Hierdoor loopt het pus eruit en verdwijnt de druk, zwelling en pijn. De dierenarts spoelt het pus weg met behulp van een zoutoplossing. Hierdoor verdwijnt de koorts, verminderde eetlust en sloomheid. Bij de meeste katten lukt dit zonder narcose. Indien dit niet mogelijk is, wordt de behandeling uitgevoerd onder een roesje.

     Hierna schrijft de dierenarts een ontstekingsremmer voor. Dit is een zogenaamde NSAID, zoals Metacam®, Novacam® of Onsior®. Daarnaast is het in sommige gevallen nodig om een antibioticum voor te schrijven. Indien nodig is het bij sommige katten verstandig om een kraagje of shirtje te dragen. Op deze manier is het niet mogelijk om aan de wond te krabben, zodat het goed kan genezen.

    Kosten

    De kosten van de behandeling van een abces bij de kat is afhankelijk van de ernst en het karakter van je kat. Indien je kat gemakkelijk meewerkt is het mogelijk om de behandeling uit te voeren als hij wakker is. Indien je kat lastig meewerkt (bijv. omdat het erg pijnlijk is) dient de behandeling onder narcose plaats te vinden. De kosten liggen in dit geval hoger. De kosten voor een behandeling (incl medicatie) liggen tussen de 60-250 euro.

    Voorkomen van een abces

    Een abces is helaas niet te voorkomen. De kans op een gevecht wordt wel verkleind als er minder hormonen opspelen. Het castreren verkleint dan ook de kans op een gevecht en dus een abces. Daarnaast is het verstandig om katten die buiten komen te vaccineren. Zo wordt de kans op het overdragen van bepaalde ziektes kleiner.

    Conclusie

    Een abces komt regelmatig voor bij de kat. Meestal ontstaat een abces na een gevecht. Door het vechten ontstaat een wondje. In dit wondje blijven bacterien achter, die in korte tijd toenemen. Hierdoor ontstaat een pijnlijke onderhuidse zwelling. Koorts is vaak het gevolg. Hierdoor treedt sloomheid en een verminderde eetlust op. De dierenarts opent vaak het abces. Daarna verdwijnen de symptomen snel. De behandeling bestaat uit een ontstekingsremmer (en soms een antibioticum). Een abces valt helaas niet te voorkomen. De kans wordt wel verkleint door je kat te castreren.

    blog

    Interessant voor jou?

      Castratie kat klein
      lees meer over

      Castratie bij de kat

        11 mei 2023
        Help! Mijn kat eet niet klein
        lees meer over

        Help! Mijn kat eet niet!

          16 september 2023
          Inenting bij de kat klein
          lees meer over

          Inenting bij de kat

            5 juni 2023