medisch

Castratie bij de kat

Een castratie bij de kat wordt regelmatig uitgevoerd. Dit kan al vanaf jonge leeftijd. Maar… is een castratie bij een kat echt nodig? Een castratie heeft zowel voor- als nadelen. Door jouw kat te castreren vermindert de kans op overdraagbare ziektes en de typische katergeur.  Lees in dit blog hoe een castratie wordt uitgevoerd en waar je rekening mee moet houden.

 

“Castratie bij de kat” is geschreven door Wietske Scholten

Wietske is al meer dan 7 jaar dierenarts voor gezelschapsdieren. Met veel passie en liefde heeft ze het leven van duizenden huisdieren verbeterd. Nu wil ze haar kennis graag delen met alle baasjes van Nederland en België, zodat het leven van hun hond, kat of konijn nog leuker en beter word. Heb je vragen over de gezondheid of gedrag van je huisdier? Boek een consult met de dierenarts in via de website om betrouwbaar, betaalbaar en goed advies te krijgen voor jouw huisdier.

Leestijd 5 minuten

Inleiding

Een kater wordt geslachtsrijp tussen een leeftijd van 5 tot 8 maanden. Dit betekent dat hij vanaf dit moment een poes kan dekken. Het is verstandig om jouw kat te castreren als je geen nestje wilt. Daarnaast zitten er veel voordelen aan castratie, wat dan ook de gezondheid van jouw kater ten goede komt.

De termen sterilisatie en castratie worden regelmatig door elkaar gebruikt. In medische termen betekent sterilisatie het onderbinden van de eierstokken of zaadstreng en castratie het verwijderen van de eierstokken of teelballen. In de volksmond gebruiken we echter sterilisatie voor de vrouwelijke dieren en castratie voor de mannelijke dieren. Bij beide gevallen verwijderd de dierenarts de eierstokken (poes) of de teel- en bijballen (kater).

Inhoudsopgave ‘Castratie bij de kat’

  1. Waarom
  2. Wanneer
  3. Onderscheid poes en kater
  4. Operatie
  5. Kosten
  6. Nazorg
  7. Conclusie

Waarom is castratie nodig?

Castratie van de kat heeft voornamelijk voordelen en kent weinig nadelen.

Voordelen

  • Karakter (gedrag) wordt rustiger en aanhankelijker
  • Verdwijnen ‘katergeur’
  • Verminderen of verdwijnen van sproeigedrag
  • Minder vechtgedrag en vechtabcessen
  • Minder kans op overdracht besmettelijke ziekten (bijvoorbeeld kattenaids)

Nadelen

  • Klein narcose- en operatierisico
  • Toename lichaamsgewicht

Wanneer castreren?

Castratie is mogelijk vanaf het moment dat zij geslachtsrijp zijn. Meestal is dit op een leeftijd van 6 maanden. Voor raskatten zoals de Ragdoll en Maine Coon geldt een andere norm. Het uitvoeren van een castratie bij deze rassen vindt veelal plaats rond een leeftijd van 12-18 maanden. Deze rassen tonen namelijk een verhoogde gevoeligheid voor breuken van de groeischijven. Testosteron ondersteunt de groeischijven zolang de kat in de groei is. Door later te castreren is de kans veel kleiner op het ontwikkelen van een groeischijfbreuk.  

    Onderscheid tussen poes en kater

    Voordat je een operatie inplant om jouw kat te castreren is het belangrijk om nog even goed naar het geslacht te bekijken. Bij de kater zie je ongeveer één centimeter onder de anus de balzak met teelballen en daaronder de geslachtsopening. Hierin zit de penis verstopt. Bij een poes is de geslachtsopening wat langwerpiger en heeft de vorm van de letter ‘i’.

    Castratie kat - Geslacht kater vs. poes

    Figuur 1: Check altijd goed het geslacht van jouw huisdier: kater (links) & poes (rechts)

    De operatie

    Jouw kat dient nuchter te zijn op de dag van de operatie. Dat betekent dat hij de avond voor de ingreep voor het laatste mag eten. Het drinken van water tot aan het moment van de operatie is wel toegestaan. De dierenarts voert eerst een algemeen lichamelijk onderzoek uit. De dierenarts beoordeelt of hij gezond is om de operatie uit te voeren. Het is belangrijk dat beide teelballetjes goed zijn ingedaald en zich dus in de balzak bevinden. Als dit niet het geval is, dan is er sprake van cryptorchidie. Hierbij zit nog één teelbal in de buik, waardoor de castratie een hele andere aanpak vergt. Als beide teelballetjes zich bevinden in de balzak, krijgt hij een slaapprik. De operatie vindt dan ook plaats onder algehele narcose.

    De dierenarts dient daarnaast een pijnstiller toe, zodat hij weinig ongemak ervaart van de ingreep. Het haar op de teelballetjes wordt verwijderd. Het gebied wordt ontsmet en vervolgens start de operatie. Op beide teelballetjes wordt een klein sneetje gezet. De bloedvaten, zaadstreng, bij- en teelballen worden vervolgens afgebonden en verwijderd. Er zijn geen hechtingen nodig om het balzakje te sluiten. Dit verkleeft na de operatie erg snel.

    Belangrijk: Het chippen van jouw kat wordt vaak gecombineerd met de castratie. De chipnaald is redelijk fors, waardoor het ideaal is om deze toe te dienen als jouw kat slaapt. Hierbij wordt een implantaat onder de huid gebracht, zodat ten aller tijde men weet wie jouw kat is. De verwachting is dat dit verplicht gaat worden in de nabije toekomst.

    Kosten

    De kosten voor een castratie van de kat varieert tussen de 70-120 euro. Dit geldt alleen indien beide zaadballen zijn ingedaald. Indien er sprake is van cryptorchidie (1 zaadbal is ingedaald en 1 zaadbal zit nog in de buik) liggen de kosten veel hoger.

    Nazorg

    Na de operatie produceert het wondje soms nog iets wondvocht. Likt jouw kat veel aan het wondgebied, dan is verstandig om kortdurend een kraag te dragen. Meestal valt dit reuze mee. Houd je kat wel de eerste dagen binnen. Rust is nodig zodat het wondje vlot hersteld. Gebruik tijdelijk andere bodembedekking in de kattenbak. Denk hierbij aan het gebruik van kranten in plaats van kattengrid. Grid blijft namelijk plakken aan het wondje en vergroot dan ook de kans op infectie.

    Pas het voedingspatroon aan na de castratie. Geeft ongeveer 75% van de normale hoeveelheid voeding. Zo voorkom je dat hij teveel aankomt in lichaamsgewicht.

    De operatie kent weinig complicaties. Nabloedingen komen zelden voor. Een infectie van de wond wordt heel af en toe gezien. Meestal ontstaat dit door het likken aan de wond. Hierdoor komen bacteriën uit de bek in de wond, wat leidt tot zwelling en roodheid. Dit voorkom je door het dragen van een kapje.

    Conclusie

    Een kat is geslachtsrijp tussen de 5 en 8 maanden leeftijd. Vanaf dit moment is castratie van jouw kater mogelijk. Voor grote raskatten is het verstandig om de castratie pas uit te voeren vanaf 18 maanden leeftijd. De voordelen van een castratie bieden op tegen de nadelen hiervan. Een castratie wordt uitgevoerd op de nuchtere maag. Beide bij- en teelballen worden onder algehele narcose verwijderd. Het herstel na de operatie is vlot. Voorkom overgewicht na de operatie door de hoeveelheid voeding aan te passen.

    blog

    Lees meer & Leer meer

      Ontwormen bij de kat klein
      lees meer over

      Ontwormen bij de kat

        21 mei 2023
        Vlooien bij de kat klein
        lees meer over

        Vlooien bij de kat

          7 juni 2023
          Inenting bij de kat klein
          lees meer over

          Inenting bij de kat

            5 juni 2023