over mij

Wietske Scholten

Wietske is al meer dan 7 jaar dierenarts voor gezelschapsdieren. Met veel passie en liefde heeft ze het leven van duizenden huisdieren verbeterd. Nu wil ze haar kennis graag delen met alle baasjes van Nederland om het leven van hun hond of kat nog leuker en beter te maken. Met behulp van verschillende cursussen en blogs kun jij bijdragen aan het verbeteren van de gezondheid van je hond of kat.

Meer weten? Ik ben ook actief op Social Media.

Wie ben ik?

Mijn naam is Wietske Scholten. Ik ben dierenarts en oprichtster van de Huisdieren Academy. Met een glimlach op mijn gezicht ga ik iedere dag met plezier naar mijn werk. Mijn droom is uitgekomen en dagelijks mag ik een bijdrage leveren aan het verbeteren en optimaliseren van het leven van vele huisdieren.

De laatste jaren zijn veel huisdieren aangeschaft. Ik vind het inspirerend om te zien hoe betrokken baasjes zijn en graag het beste voor hun huisdier willen. Echter is het lang niet altijd vanzelfsprekend dat baasjes weten hoe zij bepaalde gezondheid- of gedragsproblemen kunnen voorkomen of juist kunnen interpreteren. In mijn werk als dierenarts zie ik dan ook steeds vaker problemen van de gezondheid of het gedrag van hun huisdier. Gelukkig heb ik met (kleine) adviezen al snel voor een verbetering gezorgd van duizenden honden & katten. Hierbij kun je denken aan gedragsproblemen, zoals het trekken aan de riem, plassen in huis of verlatingsangst. Maar ook bepaalde gezondheidsproblemen, zoals een los bultje in de huid waarvan ten onrechte wordt gezegd dat dit onschuldig is. Of een gebitsprobleem die pas in een laat stadium wordt opgemerkt, waardoor het vaak noodzakelijk is om op het moment van diagnose alle kiezen te trekken.

Toen ik merkte dat ik een grote bijdrage kon leveren aan het verbeteren van de relatie van baasjes met hun huisdier, de gezondheid & het welzijn van verschillende honden & katten, besloot ik om mijn bereik te vergroten. Ik wil namelijk op een laagdrempelige manier, betrouwbare & volledige informatie geven aan alle baasjes van Nederland. Door meer in te zetten op preventieve zorg (voorkomen van ziekte) hoop ik een gezondere huisdierenpopulatie te creëren. Het afgelopen jaar ben ik daarom gestart met de Huisdieren Academy. Een platform met allerlei betrouwbare informatie voor huisdiereigenaren. Zo hoop ik baasjes een leidraad te geven in de wirwar aan online (onjuiste) informatie.

De Huisdieren Academy

De afgelopen jaren is het aantal huisdieren enorm toegenomen. Ruim 1 op de 5 huishoudens heeft inmiddels een hond. Tijdens de corona periode zijn er ongeveer 400.000 honden bij gekomen. Inmiddels wonen er in totaal 1,9 miljoen honden en 2,6 miljoen katten in Nederland. Er bestaat dus geen twijfel meer over de populariteit van een hond of kat als gezinslid!

Met de toename van het aantal dieren is de vraag naar zorg ook gestegen. Helaas is het tekort aan personeel in de zorg- of overheidsinstanties dagelijks nieuws. Dit is helaas niet anders voor de wereld van de dierenartsen. Het dierenartsentekort is een groot probleem, wat we niet in een paar jaar kunnen oplossen. Het is daarom belangrijk om te zoeken naar een oplossing voor dit probleem. Extra dierenartsen vinden die gelijk inzetbaar zijn is enorm lastig. Meer dierenartsen opleiden zou een oplossing kunnen zijn, maar daar pluk je pas over een paar jaar de vruchten van. Een andere oplossing ligt in het ondersteunen van de gezondheid van onze trouwe viervoeter, zodat ze minder snel ziek worden en gezondheidsproblemen tijdiger worden opgemerkt.

Ik heb lang nagedacht over hoe ik dit het beste kon aanpakken. In 2020 viel het kwartje en wist ik hoe ik dit moest aanpakken. Dit was de start van de Huisdieren Academy. De Huisdieren Academy is een platform waarbij verschillende opties worden aangeboden die jou als baasje helpen bij het ondersteunen van je huisdier. Denk hierbij aan (online) consulten, vragensessies, blogs, video’s en leerzame socials. Door meer in te zetten op het voorkomen van ziekte (preventieve zorg), hoeven minder huisdieren behandeld te worden voor gezondheidsproblemen. Op deze manier kun je als baasje in goede gezondheid extra lang genieten van jouw huisdier.

Mijn missie

In Nederland zijn er in 2022 zo’n 1.9 miljoen honden en ruim 2.6 miljoen katten. Mijn missie is om binnen 10 jaar de gezondheid en het welzijn van 800.000 huisdieren te verbeteren/ondersteunen.

Er zijn vier pijlers waar ik mij op richt:

  1. Gezondheid verbeteren
  2. Welzijn van huisdieren optimaliseren
  3. Dierenleed voorkomen
  4. Verbinden van mens & dier

Grote dromen beginnen klein. Ik ben ervan overtuigd dat we het leven van onze huisdieren kunnen verbeteren. Doe jij ook mee?