Fun
De leukste hondenrassen van 2023!
Ben jij op zoek naar een hondenras die goed bij jou past? Wil je weten waar je op moet letten en ben je benieuwd naar de trend van 2023? Dan is dit blog voor jou gemaakt!
“De leukste hondenrassen van 2023!” is geschreven door Wietske Scholten
Wietske is al meer dan 7 jaar dierenarts voor gezelschapsdieren. Met veel passie en liefde heeft ze het leven van duizenden huisdieren verbeterd. Nu wil ze haar kennis graag delen met alle baasjes van Nederland en België, zodat het leven van hun hond, kat of konijn nog leuker en beter word. Heb je vragen over de gezondheid of gedrag van je huisdier? Boek een consult met de dierenarts in via de website om betrouwbaar, betaalbaar en goed advies te krijgen voor jouw huisdier.
Leestijd 15 minuten
Inleiding
Afgelopen jaar zijn er ongeveer 400.000 honden bij gekomen in Nederland. Dit komt neer op een totaal van 1.9 miljoen honden. Het is dus duidelijk dat deze trouwe viervoeter heel populair is! Voordat je een hond aanschaft is het belangrijk om stil te staan bij welke karaktereigenschappen jij belangrijk vindt. Wil je een kindvriendelijke hond en/of een actieve hond? Heb je dagelijks veel tijd om je hond te laten bewegen en vind je het leuk om dagelijks het gebit & de vacht van je hond te verzorgen? Deze factoren spelen allemaal mee bij het kiezen van een viervoeter die bij jou past.
Inhoudsopgave ‘Top 10 van de leukste hondenrassen van 2023!’
- Labradoodle
- Labrador retriever
- Golden retriever
- Boomer
- Border collie
- Jack Russel Terrier
- Chihuahua
- Pomeranian (Keeshond)
- Greyhound
- Beagle
Op nummer 1 dit jaar staat de Labradoodle! Een hond met een vrolijk en intelligent karakter. Van origine komt de labradoodle uit Australië. Het zijn energieke dieren en relatief gemakkelijk te trainen. Ideaal voor een eerste hond dus. De labradoodle kent verschillende kleuren en maten. De kleuren zijn wit (kalk of cream), lichtbruin (gold, parchment) en donkerbruin (chocolate). De grootte varieert tussen mini (6-12 kg), medium (12-20 kg) of large (23-30 kg). Dit ras dient 1x per week geborsteld te worden. Daarnaast wordt een labradoodle blij als hij/zij 1.5-2 uur beweging per dag krijgt. Ze houden van zowel een fysieke als mentale uitdaging, dus aan deze behoefte moet wel aandacht worden besteed. Ze zijn erg kindvriendelijk en daarom uitermate goed geschikt als familiehond. De labradoodle staat ook wel bekend als anti-allergische hond. Echter verliest de labradoodle ook haren en huidschilfers (wel minimaal), maar kan dus altijd alsnog een allergie bij mensen opwekken. Een hypoallergene hond bestaat namelijk niet. Er zijn een aantal erfelijke aandoeningen die bij dit ras vaker voorkomen. Denk hierbij aan de ziekte van Addison, epilepsie, heupdysplasie, elleboogdysplasie, oorontstekingen en staar.
Op de tweede plek is dit jaar geëindigd, de labrador retriever! De labrador komt oorspronkelijk uit Canada en werden aanvankelijk ingezet als jachthond door de Engelse adel. Inmiddels is de labrador omgetoverd tot een echte gezinshond. Ze zijn vriendelijk, enthousiast, eigenwijs en soms een tikkeltje onstuimig. Voornamelijk in de jonge jaren kan een labrador wat onstuimig zijn. Door dagelijks 1.5-2 uur per dag te bewegen raakt hij/zij haar energie kwijt. Dit is ook belangrijk om de hond een gezond gewicht te laten behouden, aangezien de labrador erg gevoelig is voor overgewicht. Daarnaast vindt een labrador apporteer- en speurwerk, jachttraining of gehoorzaamheidstraining ook superleuk! De labrador kent verschillende kleuren: geel (blond), donkerbruin (chocolate), lichtbruin (goud) en zwart. Gemiddeld weegt een labrador tussen de 25 en 35 kg. Ze hebben relatief weinig verzorging van de vacht nodig. Eenmaal per week borstelen is meer dan genoeg. De labrador is ideaal als eerste hond. Er zijn een aantal erfelijke aandoeningen die bij dit ras vaker voorkomen. Denk hierbij aan elleboogdysplasie, heupdysplasie, allergieën (atopie) en staar.
Op de derde plek staat de Golden retriever. Ook dit ras is al jarenlang ernom populair dankzij zijn vriendelijke & intelligente karakter. Ze fungeren dus erg goed als gezinshond. Van oudsher werd de Golden retriever gebruikt als jachthond. Dit ras is relatief makkelijk om om te voeden en dus erg geschikt als eerste hond. Je maakt een Golden retriever vooral blij met een lange wandeling, zwemmen of door ze achter een balletje te laten rennen. Ook trainingen zoals behendigheid, gehoorzaamheid, apporteren en een jachttraining wordt door dit ras erg gewaardeerd. Gemiddeld kost dit ongeveer 1.5-2 uur per dag. De verzorging van de vacht is iets intensiever dan bij een labrador. De haren zijn namelijk een stuk langer, waardoor viezigheid (takjes, modder) snel blijven kleven in de vacht. Buiten een dagelijkse/wekelijkse borstelbeurt is het verstandig om de Golden retriever 2x per jaar naar de trimmer te laten gaan. Er zijn een aantal erfelijke aandoeningen die bij dit ras vaker voorkomen. Denk hierbij aan elleboogdysplasie, heupdysplasie en bepaalde tumoren (mastocytoom, maligne lymfoom, sarcoom, melanoom).
Op nummer vier staat de Boomer. Dit kleine hondje is een kruising tussen verschillende rassen. De boomer is een kruising tussen twee of meerdere van de volgende rassen: Maltezer, Lhasa Apso, Bolognezer, Bichon Frise, Shih Tzu en de Yorkshire terrier. Het karakter van de boomer is overwegend vriendelijk en intelligent, maar hangt af van het type kruising. De meeste boomers fungeren heel goed als gezinshond door hun zachtaardige karakter. Bij een kruising met een terrier is het karakter iets eigenwijzer en zul je meer jachtgedrag zien. Ze zijn ideaal als eerste hond, aangezien ze relatief makkelijk te trainen zijn. Een boomer weegt gemiddeld tussen de 5-10 kg. Qua verzorging van de vacht is regelmatig een trimbeurt nodig in de trimsalon. Daarnaast is het verstandig om elke 2-3 dagen de vacht te borstelen om klitten te voorkomen.
De Border Collie heeft dit jaar de 5e plek veroverd. Dit ras is uitermate slim, vriendelijk, gehoorzaam en actief. Ze komen van oorsprong uit het grensgebied van Noord-Engeland en Schotland. Van oudsher zijn het echte schapendrijvers en die werklust is nog altijd aanwezig in dit ras. Een Border collie is dan ook alleen geschikt voor sportieve baasjes die minimaal 2 uur per dag beschikbaar zijn om aan deze behoefte te voldoen. Ook behendigheid, doggy dance en flyball vindt dit ras heel leuk. Dit ras is niet altijd geschikt voor een gezin met jonge kinderen, aangezien hierbij vaak niet kan worden voldaan aan de activiteiten die dit ras nodig heeft. Van nature kan een Border colie ook wat angstig en nerveus zijn. Een goede socialisatie is dan ook uitermate belangrijk. De vachtverzorging voor dit ras is niet intensief. Een korte borstelbeurt 1x per week volstaat prima. Ook dit ras kent enkele erfelijke aandoeningen, zoals het MDR1-gendefect (ongevoelig of overgevoelig voor medicijnen), oogziekte (Collie Eye Anomalie, Progressieve Retina Atrofie) epilepsie, heupdysplasie.
De Jack Russel Terrier staat dit jaar op plek nummer 6. Dit ras is erg actief, slim, eigenwijs en onvermoeibaar. Dit ras komt oorspronkelijk ook uit Engeland en werd van oudsher gebruikt voor het jagen op vossen. Dit ras blafte de vossen uit zijn hol. Deze karaktereigenschap zit er nog steeds in. Buiten het blaffen heeft de Jack Russel Terrier ook veel energie. Een dagelijkse bewegingstijd van 1.5-2 uur is dan ook nodig om te ontladen. Trainingen zoals een jachttraining, flyball of behendigheid wordt door dit ras erg gewaardeerd. Dit ras is niet snel bang of onder de indruk, dus een goede socialisatie met andere honden is nodig om de kans op een bijtincident in de toekomst te verkleinen. Mits goed gesocialiseerd kan dit ras goed meedraaien in een gezin. De Jack Russel terrier kent verschillende haartypes, namelijk de ruwharige, broken (kruising tussen glad en ruwharig) en de gladharige variant. Deze vacht behoeft weinig verzorging. Ook dit ras kent enkele erfelijke ziektes, zoals een patellaluxatie, hersenaandoening (cerebellaire ataxie) en oogproblemen (lensluxatie, staar).
De chihuhua staat op de 7e plek dit jaar. Dit is een van de kleinste rassen. Dit laat de chihuahua zich echter niet graag vertellen. Ze zijn namelijk erg waaks, aanhankelijk en slim. Ze houden erg van aandacht en zijn erg sterk gericht op het baasje. Een gezin met veel drukte en kinderen is voor dit ras niet geschikt. Gemiddeld weegt dit ras tussen de 1,5 en 4,0 kg. De vachtverzorging is relatief simpel. Een wekelijkse borstelbeurt is voldoende. De nagels dienen vaak wel 1x per 8 weken geknipt te worden, aangezien deze onvoldoende slijten tijdens het buiten lopen. Ook komen gebitsproblemen vaak voor, dus een dagelijkse poetsbeurt van het gebit is zeker aan te raden. Qua lichaamsbeweging wil de chihuahua minimaal 1-1.5 uur wandelen per dag. Behendigheid of doggydance wordt ook regelmatig geadviseerd, aangezien het slimme hondjes zijn. Helaas kent de chihuahua veel ernstige erfelijke ziektes. Denk hierbij aan chiari malformatie (te kleine schedel voor de hersenen), waterhoofd, patellaluxatie, oogproblemen (cherry eye, staar, hoornvlies zweren), hartproblemen (lekkende hartklep, vernauwde longslagader) en een portosystemische shunt.
Op de 8e plek is geeindigd de Pomeranian, ook wel Keeshond genoemd. Dit ras is trouw, actief, intelligent en eigenwijs. Ze zijn erg waaks en blaffen snel. Daarnaast wil de Keeshond graag betrokken worden bij alle activiteiten in- en rondom het huis. De Keeshond komt oorspronkelijk uit Duitsland en diende daar als waakhond en gezelschapshond. Het blaffen kwam toen goed van pas, maar is vandaag de dag vaak niet meer nodig. Er zijn verschillende groottes, namelijk de grote-, middenslag-, kleine-, en dwergkeeshond. Door de dikke, dichte en lange vacht hebben ze regelmatig een vachtverzorging nodig. Denk hierbij aan 1-2x per week een goede borstelbeurt. Daanrnaast is het dagelijks poetsen van de tanden geadviseerd, aangezien ze regelmatig last hebben van hun gebit. De Keeshond wordt blij van zo’n 1-1,5 uur beweging per dag. Daarnaast vinden ze gehoorzaamheidstraining, behendigheid en doggydance heel leuk om te doen. Helaas kent dit ras de nodige erfelijke aandoeningen. Denk hierbij aan heupdysplasie, elleboogdysplasie, oogproblemen (Progressieve Retina Atrofie), patella luxatie en epilepsie.
De Greyhound staat op de 9e plek dit jaar. De Greyhound is een windhond en is een van de oudste honden op de wereld. Ze zijn vriendelijke, intelligente, gespierde , evenwichtige en sterke honden. Ze blaffen weinig en zijn relatief makkelijk op te voeden. Ze zijn de snelste honden van de wereld en kunnen maar liefst een snelheid van 70 km/uur bereiken. Toch houden ze er ook van om regelmatig te luieren en hebben dus niet bijzonder veel beweging nodig. Denk hierbij aan ongeveer 1-1,5 uur per dag. De greyhound weegt gemiddeld tussen de 25 en 35 kg en zijn hebben verschillende kleuren (wit, zwart, bruin, gevlekt). De vacht heeft nagenoeg geen verzorging nodig. Ze zijn niet geschikt om te huisvesten met katten (tenzij ze daar van jongst af aan mee zijn opgegroeid). Ze zijn wel geschikt als gezinshond. De Greyhound is een gezond ras en kent weinig erfelijke aandoeningen.
Op de 10e en laatste plek is geeindigd: de Beagle. De Beagle is een eigenwijs, vrolijk, aanhankelijk en sportieve hond. Hij komt oorspronkelijk uit Engeland en werd hier ingezet als jachthond op konijnen en hazen. Dit zie je ook terug in het gedrag van de hond. Ze zijn namelijk constant aan het snuffelen met de neus over de grond. Buiten de jacht wordt de Beagle ook regelmatig ingezet als speurhond op vliegvelden . Gelukkig is hij daarnaast ook inzetbaar als gezinshond. Wel heeft dit ras de nodige beweging nodig om zijn energie kwijt te kunnen. Denk hierbij aan een dagelijkse beweing van 1.5-2 uur per dag. In de weekenden gaat dit ras graag mee om te speuren of wordt hij getraind bij een cursus doggydance of reddingshondenwerk. Dit ras heeft een fijne middelmaat en weegt gemiddeld tussen de 10-18 kg. Met hun gladde en korte vacht is er weinig verzorging van de vacht nodig. Het eerste jaar van de opvoeding van de Bealge is intensief. Het duurt vaak wat langer voordat ze zindelijk zijn en ook de pubertijd kan behorlijk uitdagend zijn. Door consequent te handelen leer je dat de Beagle niet constant zijn neus hoeft te volgen. Houdt er dus wel rekening mee dat je deze tijd hebt als je een Beagle hebt aangeschaft. Tot slot kent dit ras nog enkele erfelijke aandoeningen. Denk hierbij aan het ontwikkelen van een hernia, de ziekte van Cushing, allergieën, hersenvliesontsteking en obesitas.
Conclusie
Heb jij de top 10 populairste rassen van 2023 al gelezen? Super! Het is heel belangrijk om van te voren te bedenken waarom jij graag een hond zou willen. Hoeveel tijd wil en kun je eraan besteden? En natuurlijk is het belangrijk dat je bewust bent van bepaalde erfelijke aandoeningen bij bepaalde rassen. Mis jij nog een ras in deze top 10? Stuur dan een mailtje naar info@huisdierenacademy.nl en nomineer jouw hond om volgend jaar de nieuwe lijst te behalen.