fun

De beste tips bij het adopteren van een hond uit het buitenland

Inmiddels heb je ongetwijfeld de keuze gemaakt om een hond aan te schaffen. Op tv, de radio en het internet worden veel verschillende opties aangeboden. Hierbij heb je vast al nagedacht over de keuze waar jij een hond wil kopen. Kies je voor een hond van een fokker, uit het asiel of adopteer je liever een hond uit het buitenland? Het is belangrijk om een weloverwogen beslissing te nemen. Dit blog ondersteunt jou bij het maken van de juiste beslissing, zodat je samen kunt genieten van een prachtige toekomst.

 

“De beste tips bij het adopteren van een hond uit het buitenland” is geschreven door Wietske Scholten

Wietske is al meer dan 7 jaar dierenarts voor gezelschapsdieren. Met veel passie en liefde heeft ze het leven van duizenden huisdieren verbeterd. Nu wil ze haar kennis graag delen met alle baasjes van Nederland en België, zodat het leven van hun hond, kat of konijn nog leuker en beter word. Heb je vragen over de gezondheid of gedrag van je huisdier? Boek een consult met de dierenarts in via de website om betrouwbaar, betaalbaar en goed advies te krijgen voor jouw huisdier.

Leestijd 10 minuten

Inleiding

Jaarlijks reizen honderden honden vanuit het buitenland naar Nederland. Hier hopen zij op een betere toekomst. De meeste honden komen uit Zuid-Europese landen, zoals Griekenland en Spanje. Tegenwoordig reizen ook steeds meer honden vanuit Oost-Europa naar Nederland. Deze honden komen vaak uit Roemenië, Polen en Hongarije. Het is belangrijk dat je van tevoren voldoende informatie vergaard over de voor- en nadelen van het adopteren van een hond uit het buitenland.

Ik heb besloten dat ik een hond wil adopteren uit het buitenland. Hoe pak ik dit nu aan?

Er zijn verschillende factoren van belang bij het kiezen van een adoptiehond. Zo is de organisatie en screeningsmethode enorm belangrijk.

De organisatie. Kies een organisatie uit waar jij een fijn gevoel bij hebt. Kijk niet alleen naar het aanbod van honden, want één verleidelijke blik is vaak al voldoende om je over te halen. Toch raad ik je aan om je eerst te verdiepen in de adoptieprocedure. Lees verschillende reviews en ervaringen op internet. De ervaring van jouw voorgangers zijn enorm waardevol. Verdiep je daarnaast in de selectieprocedure.

Screening. Veel honden zijn geboren op straat en als pup gevonden. Ze worden in eerste instantie opgevangen door een lokaal asiel. Niet alle honden komen in aanmerking voor een adoptie en sommige honden hebben een specifieke gebruiksaanwijzing. Dit komt vaak voort uit een traumatische ervaring in hun jonge leven. Het gedrag in de toekomst is hier mogelijk van invloed op. Gelukkig zijn honden enorm loyaal naar mensen en erg vergevingsgezind. Dit zorgt ervoor dat veel honden wel weer het vertrouwen in de mens terugkrijgen.

Selectieprocedure. Op de website van de organisatie staan veel verschillende honden. Hier wordt hun gedrag opgemerkt en toegevoegd aan hun profiel. De leefomstandigheden in het buitenland zijn erg verschillend van de leefomstandigheden in Nederland. Eenmaal in een nieuwe omgeving komen vaak ook nieuwe karaktereigenschappen van de hond tot uiting. Dit is belangrijk om je te realiseren. Een voorbeeld is een gezin met kinderen, terwijl de hond nooit met kinderen heeft geleefd. De beschrijving die je ziet op de website past dus vooral bij de huidige leefomstandigheden, maar is niet altijd van toepassing op de toekomst. Lees daarom goed aan welke omstandigheden de hond al is blootgesteld. Zo voorkom je verrassingen achteraf.

Na aankomst in Nederland worden de honden opgevangen in een gastgezin of een stichting. Zij begeleiden de hond bij de ‘Cultuurschok’. Het vraagt veel aanpassingsvermogen van een hond om aan Nederland te wennen. De meeste honden zijn niet gewend om aan een lijn te lopen of om te gaan met kinderen. In deze periode worden ze blootgesteld aan nieuwe leefomstandigheden. Het is vaak vooraf niet duidelijk te zeggen of de hond zich goed kan aanpassen. Ze zijn immers nog nooit blootgesteld aan deze nieuwe leefomstandigheden. Het is daarom belangrijk dat er gewerkt wordt aan het opbouwen van een vertrouwensband.

Hond adopteren buitenland

Figuur 1: Pilar is op 4 maanden leeftijd aangereden. Daarom is hij erg schuchter.

Hoe kies ik een adoptiehond uit?

Er zijn verschillende onderdelen waar je op kunt letten bij het uitzoeken van een hond. Laat je in eerste instantie niet verleiden tot verhalen en foto’s van zielige pups. Ik raad je aan om de beslissing te maken op basis van je verstand, waarbij je je emotie even opzij moet zetten. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar wel verstandig om rekening mee te houden. Je gaat immers een lange termijn commitment aan. 

Bekijk voor jouw eigen situatie wat belangrijk is. Heb je bijvoorbeeld een gezin met kinderen? Dan is het wel belangrijk dat je toekomstige viervoeter hiermee om kan gaan.  

Enkele vragen die van belang zijn bij het uitkiezen van een hond:

  • Wil ik een pup of een volwassen hond?
  • Is de hond kindvriendelijk?
  • Is de hond zindelijk?
  • Kan de hond goed alleen thuisblijven?
  • Baasgericht of zelfstandig?
  • Moet mijn hond waaks zijn?
  • Hoeveel verzorging heeft de hond nodig (o.a. hoeveelheid beweging, vachtverzorging)
  • Zijn er onderliggende ziektes bekend?
  • Kan de hond ook met andere dieren omgaan?

Heeft een hond uit het buitenland een grotere kans om ziek te worden?

Het antwoord is in principe ‘Nee’. Helaas is er vaak weinig bekend van de ziektegeschiedenis, waardoor deze conclusie niet voor elke hond geld. Wel is de kans op zogenaamde ‘Buitenland ziektes’ wel groter. In het buitenland komen namelijk enkele ziektes voor, die in Nederland nog niet aanwezig zijn. Voorbeelden zijn Ehrlichia, Babesia, Leishmania en Dirofilaria. Deze ziektes worden overgedragen via teken en/of zandvliegen. Aangezien die betreffende tekensoort en zandvlieg (nog) niet in Nederland voorkomt, zien we de zieke nagenoeg nooit bij honden die zijn geboren in Nederland.

De meeste honden worden voor vertrek naar Nederland gescreend op deze ziektes. Helaas is de incubatietijd (de tijd tussen de besmetting en het meten in het bloed) soms enkele maanden. Hierdoor is een negatieve test niet per definitie een negatieve uitslag in de toekomst. Het is in dit geval raadzaam om enkele maanden na aankomst in Nederland nogmaals een bloedonderzoek uit te laten voeren. Mocht je toekomstige hond toch positief zijn getest, dan is het raadzaam om je hier vooraf in te verdiepen. Leishmania is namelijk een chronische ziekte. Dit betekent dat een levenslange behandeling en/of monitoringscontroles bij de dierenarts nodig zijn. Dit zorgt veelal voor extra kosten, energie en tijd. Deze ziekte is gelukkig overwegend wel goed te behandelen.

Figuur 2: Skup komt uit Griekenland en vertrekt binnenkort naar Nederland.

Wat kost een hond uit het buitenland?

Dit verschilt per organisatie. De kosten bestaan uit:

  • Het aanbrengen van een chip
  • Dierenartsconsult voor een gezondheidsverklaring / medische keuring
  • Inentingen (waaronder rabiës)
  • Europees Paspoort
  • Ontvlooiing
  • Ontworming
  • Vervoer met de auto of vliegtuig
  • Transport vanuit Nederland naar een gastgezin of opvang
  • Kosten voor de opvang in Nederland
  • De meeste organisaties voeren daarnaast een bloedonderzoek uit, waarop je hond wordt getest op ziektes zoals Ehrlichia en Leishmania.

De kosten voor een adoptie bestaan dus uit de bovenstaande onderdelen. Dit komt veelal uit op een bedrag tussen de 350-550 euro. Voor de meeste organisaties is dit geen vetpot. Je bent daarnaast dan ook altijd vrij om een donatie te doen.

Hoe werkt de adoptieprocedure?

Indien je serieuze belangstelling hebt voor een bepaalde hond word je verzocht om een belangstellingsformulier in te vullen. De organisatie gaat vervolgens kijken of de toekomstige verblijfplaats een match is. Zodra er sprake is van een mogelijke match wordt een huisbezoek ingepland. Hierbij brengt een persoon van de organisatie een bezoekje aan jouw huis. Dan wordt een inventarisatie gemaakt van de gezinsomstandigheden en woonplek.

Zodra er sprake is van een match wordt de volgende stap in werking gezet. Indien je toekomstige hond nog in het buitenland verkeerd wordt de reis in gang gezet. Dit duurt enkele dagen tot enkele weken. Indien je hond al in een Nederlands gastgezin verkeert is de adoptie binnen enkele dagen vaak afgerond.

Periode na adoptie

Zodra de screening is voltooid is het tijd om een datum te plannen om je nieuwe gezinslid te verwelkomen. Zorg ervoor dat je tijd vrij plant om de komende dagen/weken aan jullie band te werken. Adoptiehonden zijn vaak nog niet zindelijk. Ze begrijpen het verschil tussen binnen en buiten nog niet, waardoor er nog wel eens in de beginperiode in huis geplast of gepoept wordt. Straf je hond in dit geval niet. Wees geduldig en geef complimentjes op het moment dat je hond gewenst gedrag vertoont. Daarnaast zijn honden afkomstig van de straat niet gewend om altijd eten tot hun beschikking te hebben. Schrik dus niet als je hond een dag niet wilt eten. Tot slot is het raadzaam om en veilige plek in huis te creeren waar je hond zich kan terugtrekken. Kies een rustige plaats uit met een fijn ligkussen. Aai je hond als hij/zij toenadering zoekt, maar geef hem/haar ook zeker de tijd om aan alle nieuwe indrukken te wennen. Dan gaat het helemaal goed komen!

Conclusie

Het is verstandig om een goed (online) onderzoek uit te voeren voordat je een hond adopteert. Lees ervaringen op internet en bekijk reviews van de organisatie(s) die je op het oog hebt. Veel honden passen zich snel aan in Nederland. Vergeet echter niet dat een deel van de honden ook getraumatiseerd zijn. Bedenk van tevoren wat jij belangrijk vindt (kindvriendelijk, waaks,..). Heel veel succes met je mogelijk toekomstige viervoeter.

blog

Interessant voor jou?

    Ik wil een hond
    lees meer over

    Ik wil een hond, waar moet ik op letten?

      24 april 2023
      Leishmania bij de hond klein
      lees meer over

      Leishmania bij de hond

        19 mei 2023
        Wandelen met je hond klein
        lees meer over

        Wandelen met je hond

          20 augustus 2023