fun

De beste tips voor het kopen van een hond 

“Ik wil een hond”, roept menig kind. Ook voor mij was het een uitdaging om mijn ouders te overtuigen. Overweeg jij ook om een hond te kopen? Wil je graag tips over waar je dit het beste kunt doen? Je kunt ervoor kiezen om een hond over te nemen uit het asiel of via een privé adres, te adopteren of te kopen via een fokker. In dit blog geef ik jou een compleet overzicht over waar je op moet letten bij het aanschaffen van een hond. Zo ben je voorzien van alle gouden tips & tricks, zodat je goed voorbereid van je nieuwe aanwinst kan genieten!

 

“Ik wil een hond kopen” is geschreven door Wietske Scholten

Wietske is al meer dan 7 jaar dierenarts voor gezelschapsdieren. Met veel passie en liefde heeft ze het leven van duizenden huisdieren verbeterd. Nu wil ze haar kennis graag delen met alle baasjes van Nederland en België, zodat het leven van hun hond, kat of konijn nog leuker en beter word. Heb je vragen over de gezondheid of gedrag van je huisdier? Boek een consult met de dierenarts in via de website om betrouwbaar, betaalbaar en goed advies te krijgen voor jouw huisdier.

Leestijd 15 minuten

Inleiding

Supergaaf dat jij overweegt om een hond te kopen, te adopteren of over te nemen! Een hond is een fantastische toevoeging aan je leven. Ik raad aan om je van tevoren goed in te lezen. Het is namelijk belangrijk dat jij een hond kiest die echt bij je past. Daarom heb ik in dit blog een aantal dingen voor je op een rijtje gezet. Met deze tips & tricks kun je aan het einde van dit blog een goede afweging maken.

Past een hond bij mij?

Voordat je een hond koopt, is het belangrijk om jezelf als eerste af te vragen of een hond wel bij je past. Voor sommigen komt een langverwachte droom in vervulling. Een hond is een kameraad voor het leven en verrijkt je leven enorm.

Afhankelijk van het ras leeft een hond gemiddeld tussen de 8 en 15 jaar. Dit betekent dat je voor langere tijd toegewijd moet zijn aan de verzorging van een hond. Maak dan ook van tevoren een lijstje met positieve en minder positieve punten.

Het is belangrijk om je te realiseren dat een hond tijd, energie, aandacht en geld kost. Het is dus verstandig om van tevoren te kijken hoeveel tijd jij dagelijks aan je hond kunt besteden. Gemiddeld ben je per dag zo’n 2 uur kwijt aan de verzorging van je hond. Daarnaast is het verstandig om te sparen of geld apart te zetten voordat je een hond aanschaft.

Ik wil een hond

Figuur 1: Bodhi is dolblij met zijn baasje!

Welk ras past bij mij?

Deze vraag is helaas niet met een kort antwoord te beantwoorden. Het hangt namelijk sterk af van jouw voorkeur. Ik heb een lijst gemaakt van factoren waar je op kunt letten. Zo is het maken van een beslissing hopelijk een stuk gemakkelijker. Voordat je een hond koopt is het verstandig om een keuze te maken op de onderstaande factoren.

Maak een keuze op basis van:

  1. Wil ik een pup of volwassen hond?
  2. Wil ik een rashond of kruising? Het is een algemeen bekend probleem dat bepaalde rashonden veel gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Zo staat de Franse Bulldog bekend om zijn ademhalings- en oogproblemen. De Cavelier King Charles Spaniël om zijn hartproblemen en de Boxer om hart- en heupproblemen. Het is verstandig om je van tevoren goed in te lezen in rassen met een hoog gezondheidsrisico. Zo voorkom je dat je naderhand voor onaangename verrassingen komt te staan. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een kruising van twee of meer rashonden. Dit wordt in de volksmond ook wel een ‘vuilnisbakkenras’ genoemd.
  3. Gezondheidsstatus. Op de website www.houdenvanhonden.nl of www.bazouki.nl vind je meer informatie per ras. Op deze sites krijg je betrouwbare informatie over verschillende hondenrassen en fokkers. De discussie rondom de gezondheid van bepaalde rassen wordt regelmatig besproken op tv, de krant en de radio. Denk hierbij aan de Franse & Engelse Bulldog of de Mopshond. Lees je dus van tevoren goed in wanneer je een rashond wilt aanschaffen. Wees bewust van de (nadelige) gezondheidsrisico’s die bepaalde rassen met zich meebrengen. Zo voorkom je onaangename verrassingen in de toekomst.
  4. Is het je eerste hond of heb je al vaker honden gehad? Sommige rassen vragen om een ervaren eigenaar. Voor andere rassen maakt dat daarentegen niets uit.
  5. Welk karakter vind ik belangrijk?
    • Kindvriendelijk of niet? Voorbeelden van kindvriendelijke honden zijn de: Golden Retriever, Labrador Retriever, Beagle, Havanezer en de Poedel.
    • Verzorging. Veel of weinig tijd voor uiterlijke verzorging. Het type vacht van de hond bepaald grotendeels hoeveel tijd je kwijt bent aan de verzorging. Honden met langhaar hebben relatief veel vachtverzorging nodig, terwijl kortharige honden weinig verzorging nodig hebben. Onder de overige verzorging valt het onderhouden van een goede oor- en oog hygiëne, het poetsen van de tanden en de verzorging van de nagels.
    • Energieniveau. Bepaalde rassen hebben een hoog energieniveau. Die hebben dus veel beweging nodig op een dag. Honden met een hoog energieniveau zijn de: Border Collie, Weimaraner, Pitt-bulls, Australische Herder, Jack Russel Terriër, Airdale Terriër, Belgische Mechelse Herder, Boxer en de Siberische Husky. Honden met overwegend een lager energieniveau zijn de: Chihuahua, Franse Bulldog, Cavelier King Charles Spaniël, Basset Hound, Shih Tzu, Engelse Bulldog, Sharpei en de Mopshond. Let op: een deel van deze rassen heeft regelmatig ademhalingsproblemen, waardoor zij minder actief zijn.
    • Grootte: De grootte van je toekomstige hond hangt af van je leefomstandigheden. Indien je in een klein appartement woont is het verstandig om een hond aan te schaffen die klein is. Woon je ruim? Dan is een groot ras vaak geen probleem.
    • Vocalisatie. Bepaalde rassen staan erom bekend dat ze meer blaffen. Zo gaat dit op voor de Yorkshire Terriër, Jack Russel Terriër, Maltezer en de Miniatuur Schnauzer. Woon je in een omgeving met veel buren en gehorige muren? Dan valt het te overwegen om voor een ras te kiezen die iets minder van zich laat horen. Hondenrassen die weinig blaffen zijn de Franse & Engelse Bulldog, Cavelier King Charles Spaniël, Chow Chow, Lhasa Apso, Shih Tzu, Bassethound en de Newfoundlander.
    • Goed met andere dieren. Mogelijk heb je al een andere hond of kat in huis. Het is dan ook verstandig om bijvoorbeeld een dag te gaan ‘proefdraaien’. Zo kun je kijken of je andere hond of kat goed overweg kan met een nieuwe huisgenoot.
  6. Reu of teef. Reuen zijn vaak iets groter, zwaarder en dominanter. Een reu hoeft niet per definitie gecastreerd te worden. Dit wordt vooral aangeraden indien er sprake is van territoriaal gedrag, een vergrootte prostaat of een voorhuidontsteking. Het huidige gezondheidsadvies geeft daarentegen wel aan dat het voor een teef verstandig is om haar te steriliseren. Een teef wordt 1 a 2 keer per jaar loops. De loopsheid wordt voor sommige eigenaren als belastend ervaren. Sterilisatie vermindert de kans op kwaadaardige tumoren en suikerziekte.
  7. Doel van een hond. Wil jij een hond als gezelschapsdier of wil jij er bijvoorbeeld ook mee gaan jagen of samen op vakantie mee gaan? Indien je voor een energiek ras kiest, maar niet over voldoende tijd beschikt is het mogelijk verstandig om een ander ras te kiezen. Wil je wel graag jagen of behendigheid uitoefenen? Dan is het verstandig om hier rekening mee te houden bij het kiezen van een hond. Tot slot zijn bepaalde rassen verboden om mee te nemen naar het buitenland. Indien je het belangrijk vindt om je hond mee te nemen over de grens, lees dan van tevoren goed aan welke voorwaarden je hond moet voldoen.

Figuur 2: Een hond is een kameraad voor het leven!

Hoeveel tijd kost een hond?

De tijd die je kwijt bent hangt af van een aantal factoren. Denk hierbij aan de mate van verzorging & de hoeveelheid aandacht en beweging. 

  • De verzorging. De verzorging bestaat uit het verzorgen van de vacht, nagels, oren, ogen en het gebit. Bepaalde rassen hebben een dagelijkse verzorging van de vacht nodig. Daarentegen hebben kortharige rassen weinig vachtverzorging nodig.
  • Aandacht & beweging. Na de aanschaf van een hond is het verstandig om tijd in te plannen voor het volgen van een puppy cursus. Hierdoor wordt de band met je hond nog beter en leer je hem/haar te socialiseren voor de toekomst. De eerste 16 weken zijn essentieel voor de ontwikkeling van het gedrag van je hond. Het is dan ook verstandig om in deze fase extra tijd in te plannen. Je ondervindt je hele leven plezier als je in de eerste fase veel met je hond hebt doorgebracht. Een hond met een normaal bewegingspatroon vindt het fijn om vier keer per dag uitgelaten te worden. In totaal komt dit neer op een tijdsbestek van ongeveer twee uur per dag. Bepaalde rassen zijn erg actief, zoals bijvoorbeeld een Border Collie. In dit geval is het verstandig om hiervoor meer tijd te reserveren.

Figuur 3: Sammy is een Border Collie. Een heel leuk ras!  Ze hebben wel dagelijks veel beweging nodig.

Wat kost een hond?

Hieronder heb ik een overzicht gemaakt van de kosten bij het kopen en onderhouden van een hond. De kosten in de eerste maanden liggen vaak wat hoger. De pup heeft namelijk nog een aantal entingen en ontworming nodig. Daarnaast gaan pups meestal op puppy cursus. Houd daarnaast ook rekening met de aanschaf van enkele verzorgingsspullen, zoals een voer- en drinkbak, borstels, hondenriem en halsband.

Tot slot valt het te overwegen om je huisdier te verzekeren. Hier ben ik zeker een voorstander van. Hierdoor word je financieel minder belast als je hond acute zorg nodig heeft. Botbreuken of het opeten van speeltjes die vervolgens in de darm vastlopen komen veelvuldig voor. Deze operaties zijn kostbaar en dienen vaak direct uitgevoerd te worden. Daarom is het verstandig om vooraf te sparen of te kiezen voor een huisdierenverzekering. Zo kun jij je hond altijd voorzien van de beste zorg die nodig is. Het is verstandig om van te voren uit te zoeken welke verzekering voor jouw hond het gunstigste is. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de website: www.vergelijkdirect.com/verzekeringen/dierenverzekering/vergelijken/.

Figuur 4: Kostenoverzicht van het aanschaffen en onderhouden van een hond.

Waar koop ik een hond?

Er zijn verschillende plaatsen waar jij een hond kunt kopen. Een hond aanschaffen kan via:

  • Erkende fokker (via een rasvereniging)
  • Asiel
  • Adopteren uit het buitenland
  • Socials (facebook, instagram)
  • Marktplaats
  • Krant/tijdschrift (advertentie van gelegenheidsnestje)

Zoals je ziet zijn er verschillende manieren om een hond aan te schaffen. Ik probeer eigenaren vooral bewust te maken van het vermijden van broodfok. Broodfok is de handel in honden, waarbij in korte tijd veel geld wordt verdiend. Er is niet bewust gefokt, waardoor veel honden kampen met erfelijke gebreken. Hierdoor ontstaat een hoop leed bij zowel de pup als de eigenaar.

Koop ook bij voorkeur geen pup van een broodfokker om hem te redden. Hoewel dit heel lief is bedoeld, hou je hiermee de puppyhandel in stand. Er wordt immers geld aan verdiend. Maak in dit geval wel een melding bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit.

Wees alert op 1 of meerdere van de onderstaande signalen. Dit kan namelijk duiden op broodfok:

  1. Goedkope pups. Als je de prijs van de pups vergelijkt met andere prijzen bieden ze vaak hoge kortingen of een hele scherpe prijs. Let op: goedkoop is vaak duurkoop.
  2. Vervoer op maat. Pups worden soms met een busje aan huis afgeleverd. Dit doen broodfokkers om te voorkomen dat je de thuissituatie kunt beoordelen.
  3. Gezondheidsstatus. Pups van broodfokkers verkeren vaak in een slechte conditie, ze zijn klein en hebben vieze neusjes en oogjes en diarree.
  4. Bezoekje mogelijk?
    Bij een broodfokker zie je vaak advertenties van meerdere pups van verschillende rassen. Daarnaast ontbreekt het moederdier vaak. Is een thuisbezoek mogelijk? Check dan of er meerdere nestjes aanwezig zijn. Indien dit het geval is, is dit een verdachte situatie, aangezien een goede begeleiding in de opvoeding dan vaak minder belangrijk wordt geacht. Bekijk daarnaast altijd goed het gedrag van de pups. Gezonde pups tonen een vriendelijke, open houding. De aanwezigheid van meerdere angstige pups kan duiden op een slechte socialisatie.
  5. Ontbreken van een stamboom.
    Lang niet alle honden hebben een stamboom. Bij bepaalde rassen komen echter gezondheidsproblemen vaker voor. De ouderdieren kunnen hierop gescreend worden. Denk hierbij aan staar van de ogen of heupdysplasie. Een stamboom waarbij de ouderdieren ‘vrij’ zijn van bepaalde ziektes is betrouwbaarder dan honden waarbij dit ontbreekt.
  6. Onhygiënische leefomstandigheden. Bekijk thuis of (online) goed de foto’s van de leefomstandigheden van de pups. Let op vuile kleedjes, weinig leefruimte, vieze voerbakjes of weinig drinkbakjes.
  7. Misleidende teksten. Laat je niet misleiden door teksten als: ‘op = op’, ‘direct af te halen’, ‘raszuiver‘, ‘opgegroeid in een huiselijke kring’, ‘algemene voordelen van het ras’, ‘koopovereenkomst’ of een bepaald ‘keurmerk’. Vaak heeft de fokker zelf een keurmerk bedacht, waardoor er geen waarde aan mag worden gehangen. Daarnaast is de koopovereenkomst meestal niet rechtsgeldig.
  8. Marktplaats. Indien je via marktplaats een pup koopt, check dan altijd “Bekijk alle advertenties van adverteerder”. Indien er meerdere nesten worden aangeboden is dit zeer verdacht voor broodfok. Check ook marktplaats op basis van het telefoonnummer. Zo kan een broodfokker verschillende namen gebruiken, maar onder 1 telefoonnummer werken. Marktplaats onderneemt zelf te weinig actie om broodfokkers aan te pakken. Wees dus altijd alert als je via dit platform een hond wil aanschaffen. Zie ook punt 12. 
  9. Ontbreken van een gezondheidsgarantie. Goede fokkers bieden aan om gedurende een bepaalde periode (bijvoorbeeld 14 dagen) een ‘geen goed, geld terug’ garantie. Indien de pup toch gebreken blijkt te hebben, mag de pup worden teruggebracht.
  10. Ontbreken van UBN nummer. Iedereen die een nestje fokt moet namens de overheid een UBN nummer hebben. Dit nummer is gekoppeld aan het adres van de fokker. Zonder UBN nummer mag een persoon geen honden fokken (zowel particulier als erkende fokker). Het UBN-nummer zegt niets over de gezondheidsstatus van de hond, maar is in 2021 door de overheid geïntroduceerd om de herkomst van pups te traceren. 
  11. Communicatie is alleen mogelijk via bellen. Broodfokkers willen voorkomen dat informatie zwart op wit komt te staan. Je mag natuurlijk altijd bellen, maar vraag daarna of de fokker het ook even schriftelijk wil bevestigen. Daarnaast beschikt een broodfokker bij doorvragen weinig kennis over het ras.
  12. Vroegtijdig het nest verlaten. Officieel mogen pups het nest verlaten op een leeftijd van 7 weken. Mijn voorkeur gaat uit naar 8 weken. Komt de pup uit het buitenland? Dan mag hij officieel pas met 15 weken de grens over. Het vroegtijdig verlaten van het nest vergroot de kans op angstig gedrag van de pup in de toekomst.
  13. Negatieve recensies. Controleer of de fokker negatief in het nieuws is geweest. Op de website: www.koophiernooiteenpuppy.com/lijst-met-bekende-broodfokkers-2/ worden verschillende fokkers belicht. Bekijk (indien jij je pup van marktplaats haalt) bijvoorbeeld ook de bijbehorende recensies.
  14. Zorg. Bij broodfokkers is er vaak geen officieel hondenpaspoort. Daarnaast zijn de honden niet/beperkt gevaccineerd, ontbreekt de ontwormingsstatus en klopt het chipnummer niet altijd.
  15. Ontbreken van een wachtlijst. Bij broodfokkerij kun je vaak op korte termijn (al dan niet direct) de pup afhalen. Het gaat er bij deze mensen om dat de teef zo snel mogelijk, zoveel mogelijk pups op de wereld brengt. 
  16. Geen persoonlijke benadering. Een goede fokker wil graag dat zijn/haar pups een fijn huisje krijgen. Ze zijn vaak geïnteresseerd in de toekomstige leefomstandigheden en gezinsleden.
    Wordt hier niet naar gevraagd? Dan lijkt de fokker er niet in geïnteresseerd te zijn en is het de vraag of hij/zij het belangrijk vindt dat de pups een fijne toekomst krijgen.
Ik wil een hond

Figuur 5: Neem de tijd voor je zoektocht naar de juiste match

Tegenwoordig worden ook veel honden uit het buitenland geadopteerd. Vaak zijn dit straathonden uit het Oosten (voornamelijk Roemenie) of Zuiden van Europa (voornamelijk Spanje & Griekenland). Vaak worden deze pups of jongvolwassen honden opgenomen in een lokaal asiel of een gastgezin. Ze worden gesteriliseerd of gecastreerd en aangeboden ter adoptie. Vervolgens worden ze (binnen enkele weken of maanden) vervoerd naar Nederland.

De ene organisatie begeleid het herintreden naar Nederland beter dan de andere. Zo voert de Stichting Walk For Dogs een uitgebreid onderzoek uit naar het karakter van de hond (o.a. kindvriendelijk, goed met andere dieren) en de toekomstige leefomstandigheden van het adoptiegezin. Alle honden worden gescreend en een deel wordt geschikt bevonden en ten adoptie aangeboden. Deze procedure duidt op een betrouwbare handelswijze, waarin het welzijn van de hond voorop staat. Kies je voor een andere organisatie? Besteed dan aandacht aan de werkwijze van de Stichting. 

In het buitenland zijn echter enkele ziektes bij honden aanwezig, die in Nederland niet voorkomen. In dit geval is het dan ook altijd verstandig om vooraf een uitgebreid bloedonderzoek te laten uitvoeren. Hierbij screent de dierenarts op enkele ziektes die in het buitenland aanwezig zijn. Denk hierbij aan Babesia, Ehrlichia, Dirifilaria (hartworm) en Leishmania. Op deze manier kom je meer te weten over de gezondheidsstaat van je toekomstige hond. Heeft jouw toekomstige hond wel 1 van deze ziektes? Dan is het verstandig om je vooraf goed in te lezen. Zo is een behandeling (en controle bij de dierenarts) tegen leishmania levenslang nodig, maar bestaat de behandeling tegen Babesia (meestal) uit 2 onderhuidse injecties. 

Zorg er dus ten aller tijde voor dat je een goede research doet voordat je een hond koopt. Laat je dan ook informeren door officieel erkende rasverenigingen. Maak vervolgens een lijstje waar je op wilt letten of wat je graag wilt vragen als je de pup mag bezoeken. Bij twijfel is het verstandig om ervan af te zien. Het is namelijk enorm belangrijk dat je vanaf het begin een goed gevoel hebt!

Heb jij een goede match gevonden? Gefeliciteerd! Dan is het nu tijd om samen te genieten van een te gek hondenleven. Wil jij samen met je viervoeter een goede start maken? Kies dan op de website van de Huisdieren Academy voor cursus: Een te Gek Hondenleven! of meld je aan voor de Online vragensessies. Zo weet je zeker dat je de beste start maakt voor een gelukkig en gezond leven.

Conclusie

Je heb dit blog ongetwijfeld gelezen omdat je een hond wilt aanschaffen. Een hond is een kameraad voor het leven. Het is wel belangrijk om een hond aan te schaffen bij iemand waar jij je comfortabel bij voelt. Er zijn verschillende factoren waar je op kunt letten om een gezonde pup te kopen. Vermijd in ieder geval altijd broodfok. Zorg ervoor dat je altijd het moederdier ook mag zien en dat de pups er uniform en gezond uitzien. Houd daarnaast rekening met toekomstige kosten, zoals de verzorging en het ondersteunen van de gezondheid van je hond. Dan is het nu tijd voor een onvergetelijke toekomst!

blog

Interessant voor jou?

    Wandelen met je hond klein
    lees meer over

    Wandelen met je hond

      20 augustus 2023
      Vuurwerkangst bij de hond en kat
      lees meer over

      Vuurwerkangst bij je hond

        20 november 2023
        leukste hondennamen
        lees meer over

        De leukste hondennamen

          20 maart 2023