Medisch

Help! Mijn kat eet niet

Het is altijd vervelend als jouw kat niet kan eten of niet wil eten. Je probeert verschillende lekkernijen aan te bieden, maar helaas weigert je kat om te eten. Het is niet vreemd als jouw kat een dag iets minder eet. Echter is het wel zorgelijk als jouw kat al twee dagen niet eet. Een bezoek aan de dierenarts is in dit geval zeker aan te raden.

 

“Help! Mijn kat eet niet” is geschreven door Wietske Scholten

Wietske is al meer dan 7 jaar dierenarts voor gezelschapsdieren. Met veel passie en liefde heeft ze het leven van duizenden huisdieren verbeterd. Nu wil ze haar kennis graag delen met alle baasjes van Nederland en België, zodat het leven van hun hond, kat of konijn nog leuker en beter word. Heb je vragen over de gezondheid of gedrag van je huisdier? Boek een consult met de dierenarts in via de website om betrouwbaar, betaalbaar en goed advies te krijgen voor jouw huisdier.

Leestijd 5 minuten

Inleiding

Regelmatig komen katten bij de dierenarts in verband met een verminderde eetlust. Er zijn veel verschillende oorzaken waarom een kat niet wil eten. Soms likt jouw kat nog wel aan het eten, maar wordt er niets gegeten. In dit geval kan jouw kat misschien wel niet eten. Het is dan ook belangrijk om jouw kat in dit geval goed in de gaten te houden. Eén keer een dag iets minder eten is niet per definitie zorgelijk. De eetlust moet zich echter wel snel herstellen. Het is zorgwekkend als jouw kat meer dan twee dagen niet eet. Een snelle behandeling is aan te raden, zodat je kat niet in een negatieve energiebalans terecht komt.

Inhoudsopgave ‘Help! Mijn kat eet niet’ 

  1. Oorzaken
  2. Diagnose
  3. Behandeling
  4. Kosten
  5. Tips als jouw kat niet eet
  6. Conclusie 

Oorzaken van niet eten bij jouw kat

Er zijn heel veel verschillende oorzaken die ervoor zorgen dat jouw kat minder eet. Het is belangrijk om dit symptoom te koppelen aan andere symptomen (mits die aanwezig zij). Drinkt jouw kat ook meer of is hij/zij de laatste tijd afgevallen? Is er sprake van braken of diarree? Heeft jouw kat iets geks gegeten? De antwoorden op deze vragen helpt de dierenarts in het achterhalen van de oorzaak.

Belangrijke oorzaken die een verminderde eetlust of het stoppen met eten bij jouw kat verklaren:

  • Infectie (virus, bacterie). Voorbeelden van infecties bij de kat zijn: niesziekte, FeLV, FIV (kattenaids), FIP of een infectie die ontstaat naar aanleiding van het vechten. In deze gevallen is er ook vaak sprake van koorts.
  • Abces
  • Gebitsprobleem. Vaak eet een kat nog wel iets natvoer, maar laat de brokjes staan.
  • Orgaanproblemen. Voorbeelden zijn nierfalen, leverfalen, maagdarmkanaal problematiek, snelwerkende schildklier of een alvleesklierontsteking (pancreatitis).
  • Wisseling van voeding
  • Haarbal
  • Warmte
  • Pijn
  • Stress
  • Darmblokkade (door eten speeltje)
  • Na een operatie
  • Overig (bijv. bloedziekten, auto-immuunziekte etc.)

NB. Het is een misvatting dat een oudere kat per definitie minder eet. Een oudere kat verbruikt vaak wel minder energie, waardoor ze inderdaad soms iets minder eten. Echter mag dit niet afwijken van de hoeveelheid seniorenvoeding die op de verpakking voor het gewicht van jouw kat wordt aangeraden.

Diagnose

 De dierenarts stelt de diagnose met behulp van verschillende onderzoeken:

  • Lichamelijk onderzoek. Hierbij besteed de dierenarts aandacht aan het gebit, de lichaamstemperatuur, hart, longen, buik en lymfeklieren.
  • Bloedonderzoek. Het bloedonderzoek brengt de ontstekingswaarden en verschillende orgaanfuncties in beeld.
  • Urineonderzoek
  • Echografisch onderzoek van de buik. Tijdens dit onderzoek worden de organen in beeld gebracht. Zo worden de darmen, lever, alvleesklier en nieren uitvoerig bestudeerd.
  • Röntgenfoto borstkas

Behandeling

 De behandeling hangt af van de onderliggende oorzaak. Als de oorzaak niet wordt gevonden, worden de symptomen behandeld. Denk hierbij aan het stimuleren om weer te eten of het remmen van misselijkheidsymptomen. 

  • Medicijnen. Voorbeelden van ondersteunende medicijnen zijn anti-misselijkheid / anti-braken (bijv. maropitant of metoclopramide) of eetlust-stimulerende middelen (bijv. mirtazapine). Als de oorzaak is achterhaald wordt in sommige gevallen antibiotica of prednison voorgeschreven.
  • Ondersteunend. De lever van een kat is erg gevoelig voor leververvetting. Leververvetting ontstaat als jouw kat meer dan twee dagen niets eet. Het is in dit geval belangrijk om ervoor te zorgen dat er toch voeding wordt opgenomen. Het is in dit geval mogelijk om via een spuitje voeding in de bek toe te dienen. Dit levert helaas nog wel eens de nodige weerstand op. Een alternatief is het plaatsen van een neus- of slokdarmsonde. Hierbij wordt een buisje in de neus of slokdarm geplaatst. Via een buisje wordt vloeibare voeding toegediend. Op deze manier krijgt jouw kat voldoende energie binnen wat nodig is voor het herstel. Ook voorkom je hiermee verergering van de leververvetting.
  • Behandelen onderliggende oorzaak. Deze behandeling richt zich op de oorzaak van de verminderde eetlust. In het geval van nierfalen wordt een speciaal dieet aangeraden. Is er sprake van een obstructie in de darm is een operatie veelal noodzakelijk. Bij koorts wordt veelal een koortsverlager voorgeschreven. Gebruik hiervoor nooit paracetamol, aangezien dit erg giftig is voor de kat!

Kosten

De kosten voor de behandeling hangen af van de ernst van de aandoening. Een bloedonderzoek kost gemiddeld tussen de 100-300 euro. Een echografisch onderzoek van de buik kost tussen de 130-200 euro. Indien je kat meer dan 3 dagen niet eet is het verstandig om een slokdarm- of neussonde te plaatsen, zodat de voeding makkelijker ingegeven kan worden. Daarnaast zijn bepaalde (eetluststimulerende) medicijnen ook nodig om je kat weer te laten eten. 

Tips als jouw kat niet eet

Hieronder staan enkele tips die je kunt proberen als jouw kat niet eet:

  • Koop verwenvoer en biedt kleine hoeveelheden aan.
  • Voeg warm water toe aan het natvoer. Hierdoor ruikt het voer sterker en wordt de vochtbalans van jouw kat extra ondersteunt.
  • Haal het voer weg als je kat niet wilt eten en biedt het op een later moment opnieuw aan.
  • Voorkom keuzestress door een lopend buffet aan te bieden. Beperk je tot één bakje brokjes en één bakje natvoer.
  • Katten met overgewicht hebben een grotere kans op het ontwikkelen van leververvetting. Zodra jouw kat weer enige tijd goed eet, probeer dan het gewicht te optimaliseren.

LET OP: neem contact op met jouw dierenarts als jouw kat 48 uur niet wil eten. Er is dan (bijna) altijd een onderliggende oorzaak die behandeld moet worden. Wacht je langer? Dan bestaat de kans op leververvetting. Hierdoor komt je kat in een negatieve spiraal terecht, waardoor het herstel steeds langer duurt. 

 

Conclusie

Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen als jouw kat niet wil eten. Zodra de dierenarts de oorzaak achterhaalt, wordt een adequaat plan van aanpak ingesteld. De diagnose wordt gesteld afhankelijk van de symptomen. Denk hierbij in eerste instantie vaak aan een urine- en bloedonderzoek. De behandeling richt zich op het stimuleren van de eetlust, het onderdrukken van de misselijkheid en het toedienen van voeding. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit mogelijk te maken. Neem altijd contact op met jouw dierenarts als jouw kat langer dan twee dagen niet eet.

blog

Interessant voor jou?

    FIP bij de kat klein
    lees meer over

    FIP bij de kat

    16 september 2023

     

    Suikerziekte bij de kat klein
    lees meer over

    Suikerziekte bij de kat

      16 juni 2023
      Overgeven of braken bij de kat klein
      lees meer over

      Overgeven of braken bij de kat

        23 juni 2023