Medisch

Overgeven bij de hond

De 12 meest voorkomende oorzaken van braken bij de hond

Braken of overgeven bij de hond ontstaat vaak na een periode van misselijkheid. De reden waarom jouw hond gal of voedsel overgeeft kent verschillende oorzaken. Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen, zodat de dierenarts een adequaat behandelplan op kan stellen. De kleur van het braaksel (geel, bloed, schuim) is belangrijk in de zoektocht naar de oorzaak. Lees hier meer over de symptomen van misselijkheid, oorzaken, diagnostiek en behandelplan voor jouw hond.

 

“Overgeven bij de hond” is geschreven door Wietske Scholten

Wietske is al meer dan 7 jaar dierenarts voor gezelschapsdieren. Met veel passie en liefde heeft ze het leven van duizenden huisdieren verbeterd. Nu wil ze haar kennis graag delen met alle baasjes van Nederland en België, zodat het leven van hun hond, kat of konijn nog leuker en beter word. Heb je vragen over de gezondheid of gedrag van je huisdier? Boek een consult met de dierenarts in via de website om betrouwbaar, betaalbaar en goed advies te krijgen voor jouw huisdier.

Leestijd 7 minuten

Inleiding

Braken of overgeven komt vaak voor als los probleem of in combinatie met diarree. Het braaksel kan verschillen van uiterlijk. Zo kan het voedsel, water, gal, schuim, ontlasting of bloed bevatten. Braken kent veel verschillende oorzaken. In het geval van acuut keren braken is de oorzaak vaak terug te leiden naar contact met bedorven voedsel of verontreinigd water. Als het braken al langere tijd speelt is een voedselovergevoeligheid of ontsteking van de darmen meer waarschijnlijk. Tijdens het braken wordt met grote snelheid inhoud vanuit de maag naar de mond vervoerd. Braken kan leiden tot vochtverlies en daardoor ontstaat uitdroging.. Het is in dit geval dus belangrijk om dan adequaat te handelen.  

Inhoudsopgave ‘Overgeven bij de hond’

 1. Oorzaken
 2. Symptomen
 3. Diagnostiek
 4. Behandeling
 5. Kosten
 6. Conclusie

Oorzaken van braken

Er zijn dus verschillende oorzaken die tot braken kunnen leiden. Soms is het eenmalig, één keer per week of treedt het dagelijks meerdere keren op. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen acuut en chronisch. Hiermee kun je namelijk al deels onderscheid maken tussen de verschillende oorzaken. Ook de leeftijd van jouw hond speelt hierbij een grote rol. Hieronder zie je een overzicht van de oorzaken van braken:

 1. Voedselvergiftiging (besmet water/voer)
 2. Voedselovergevoeligheid (allergie)
 3. Inname vreemde voorwerpen (knuffel)
 4. Infecties (bacteriën, virussen, parasieten)
 5. Darminvaginatie (instulping van één deel van de darm in een ander deel van de darm)
 6. Maagkanteling (braakbewegingen)
 7. Orgaanproblemen (o.a. nier- of leverfalen)
 8. Tumor in het maag-darmkanaal (bijv lymfoom)
 9. Chronische maag-darmontsteking (o.a. IBD)
 10. Ziekte van Addison
 11. Medicijnen (o.a.pijnstilling)
 12. Buitenlandziektes
Braken bij de hond

Fig 1: Oorzaken van braken bij de hond

Symptomen

Voordat een hond gaat braken zie je vaak eerst tekenen van misselijkheid. Dit uit zich door onrustig door de kamer lopen, gras eten, kwijlen en aflikken van de lippen. De hond kan met een bolle rug gaan staan. Dit doet een hond omdat ze dan last kunnen hebben van buikpijn. Als het eenmaal zo ver is zie je dat met behulp van een aantal buikpersen de inhoud uit de mond komt. Het is belangrijk om goed naar het braaksel te kijken. Dit kan namelijk informatie geven over de oorzaak van het braken. Kijk hierbij goed naar de kleur. Zit er bloed bij of is het juist geel of schuimend?

Braken moet niet verward worden met het zogenoemde regurgiteren. Hierbij vindt een reflux plaats (geen actieve buikpers), waarbij voedsel langzaam vanuit de slokdarm naar de mond terugloopt. Dit zien we nog wel eens bij een mega-oesofagus (verwijding slokdarm).

Braken komt ook regelmatig voor met andere maag-darm klachten, zoals diarree. 

Probeert jouw hond te braken, maar komt er geen voedsel uit? Bel dan direct de dierenarts. In dit geval kan er sprake zijn van een maagkanteling. Bel ook gelijk de dierenarts als jij hebt opgemerkt dat jouw hond ontlasting braakt. Dit kan duiden op een heftige opstopping in de darmen, door bijvoorbeeld het inslikken van een tennisbal of knuffel.

Diagnostiek

Door de vele verschillende oorzaken kan het voorkomen dat er meerdere onderzoeken nodig zijn om de oorzaak te achterhalen. Het ene onderzoek is intensiever dan het andere. Vaak vinden eerst de minst belastende onderzoeken plaats. Onderzoeken die nodig kunnen zijn:

 • Bloedonderzoek
 • Ontlastingsonderzoek
 • Echografisch onderzoek van de buik
 • Voerwisseling (tijdelijk andere voeding geven en effect beoordelen)
 • Bioptname (verzameling van kleine stukjes weefsel uit het maag-darmkanaal voor verder onderzoek)
 • Urineonderzoek
 • Foto borstkas
 • Scopie maag en/of darmen (met kijkcamera de darmen en maag beoordelen)
Braken of overgeven bij de hond | echo

Fig 2: Bij Sandy werd een echo van de buik gemaakt. De dierenarts zag stukken van een tennisbal in haar maag. Via een scopie (kijkcamera) konden de stukjes veilig verwijderd worden. Het braken stopte daarna al snel.

Behandeling

Indien jouw hond veelvuldig heeft gebraakt kan daardoor uitdroging het gevolg zijn. Een snelle en gerichte behandeling is dan ook zeer wenselijk.

Afhankelijk van de oorzaak bestaat de behandeling uit:

 1. Anti-braak medicijn
 2. Vocht toedienen (via een infuus, spuitje in de bek of met behulp van een orale speciale zout & suiker oplossing)*
 3. Verandering van voeding
 4. Indien nodig:
  • Antibiotica
  • Maagzuurremmer 
  • Maagbeschermer
  • Ontwormen

Omdat medicijnen vaak na inname via de bek weer worden uitgebraakt, wordt het anti-braakmiddel meestal via een prik gegeven. Het is meestal afwijkend als jouw hond blijft braken, ondanks de prik. Neem dan contact op met jouw dierenarts voor overleg. Als er bloed bij het braaksel zit, is het ook belangrijk om een maagbeschermer toe te voegen. Dus afhankelijk van de oorzaak, zal een combinatie van de bovenstaande behandelingen worden uitgevoerd. 

* Hoeveel moet een hond per dag drinken? Een hond drinkt per dag gemiddeld 50 milliliter per kilogram hond. Dus een hond van 10 kg, drinkt per dag ongeveer 500 ml (=0,5 liter) water. Als jouw hond veel heeft gebraakt, heeft hij ook veel vocht verloren. De hoeveelheid verloren vocht moet extra gegeven worden.

Kosten

De kosten hangen af van de ernst van de symptomen en de onderliggende oorzaak. Bij ernstige gevallen is een opname met infuus nodig om de uitdroging te behandelen. Qua aanvullend onderzoek hangen de kosten af van het type onderzoek. De kosten lopen dan ook erg uiteen en varieren tussen 80-800 euro. 

Conclusie

Braken is meestal het gevolg van een periode van misselijkheid. De oorzaak kan relatief onschuldig zijn, zoals bij een voedselinfectie. Ernstige oorzaken, zoals een darminvaginatie of maagkanteling hebben spoedeisende hulp nodig. Het stellen van de diagnose hangt af van de symptomen. Bij veel buikpijn zal een echo overwogen worden. Indien het braken al langer aanwezig is, wordt veelal een bloedonderzoek geadviseerd. Contact altijd jouw dierenarts bij twijfel. Een behandeling die het braken stopt is vaak nodig om uitdroging te voorkomen. Dit bestaat uit een injectie of tabletten. In veel gevallen geeft de dierenarts ook een dieetadvies, zodat de maag tot rust kan komen. 

blog

Lees meer & Leer meer

  diarree bij de hond
  lees meer over

  Diarree bij de hond

   13 mei 2024
   Ontwormen bij de hond klein
   lees meer over

   Ontwormen bij de hond

   12 mei 2024
   Baarmoederontsteking bij de hond klein
   lees meer over

   Maagkanteling bij de hond

    8 mei 2024