Medisch

Pijnstiller bij de hond:

Wanneer is een pijnstiller nodig?

Pijn kan voor veel ongemak bij jouw viervoeter zorgen. Zo kan pijn ontstaan na een aanrijding, maar ook bij chronische aandoeningen, zoals artrose. Gelukkig kan dit voor een groot deel verholpen worden met behulp van een pijnstiller. Dit bevordert de kwaliteit van leven van jouw hond. Hierdoor kan hij weer vrolijk door het leven. Lees hier meer over hoe je pijn bij jouw hond kunt herkennen. Daarnaast krijg je tips over waar je op kunt letten als je een pijnstiller bij jouw hond gebruikt.

 

“Pijnstiller bij de hond” is geschreven door Wietske Scholten

Wietske is al meer dan 7 jaar dierenarts voor gezelschapsdieren. Met veel passie en liefde heeft ze het leven van duizenden huisdieren verbeterd. Nu wil ze haar kennis graag delen met alle baasjes van Nederland en België, zodat het leven van hun hond, kat of konijn nog leuker en beter word. Heb je vragen over de gezondheid of gedrag van je huisdier? Boek een consult met de dierenarts in via de website om betrouwbaar, betaalbaar en goed advies te krijgen voor jouw huisdier.

Leestijd 8 minuten

Inleiding

Pijn is een vervelend symptoom. Het zorgt voor veel ongemak bij jouw hond. Er zijn verschillende redenen om een pijnstiller te geven. Pijnstilling kan bijvoorbeeld worden gegeven voorafgaand aan een operatie, maar ook bij bepaalde chronische aandoeningen. Met behulp van een pijnstiller kan de kwaliteit van het leven van jouw hond positief beïnvloed worden. Soms beleven oude honden hun tweede jeugd als zij met minder pijn door het leven kunnen gaan. Lees hier meer over het herkennen van pijn bij jouw hond en waar je rekening mee moet houden als je overweegt om een pijnstiller te geven.

Oorzaken van pijn

Pijn kent veel verschillende oorzaken. Hieronder staat een opsomming van welke aandoeningen pijn geven. Hierbij zou je dus een pijnstiller kunnen overwegen om te geven.

Pijnstiller bij de hond

Figuur 1: Pijnlijke aandoeningen bij de hond.  Max met een ernstige ontsteking van het gebit (links), Toby komt bij na zijn castratie (midden), Angie heeft een gebroken heup na een aanrijding (rechts)

Oorzaken van pijn bij de hond

Figuur 2: Oorzaken van pijn bij de hond

Wanneer is pijnstilling nodig?

Er zijn verschillende redenen waarom je met een pijnstiller kan starten. Zo wordt een pijnstiller meestal gegeven na een operatie of bij acuut trauma (gebroken poot). In tegenstelling tot bij mensen zal een hond met een slecht gebit nagenoeg altijd blijven eten. Dat betekent niet dat hij geen pijn aan zijn gebit heeft! Ook hiervoor geldt dat een pijnstiller de pijn sterk kan verlichten. Andere indicaties om ook een pijnstiller te overwegen zijn chronische aandoeningen, zoals versleten knieën, artrose, hernia of spondylose.

Welke pijnstillers bestaan er voor honden?

Er zijn verschillende pijnstillers op de markt. Pijnstillers zijn alleen te verkrijgen via de dierenarts. Het gebruik van (paracetamol), ibuprofen of aspirine is sterk afgeraden, aangezien de lever van de hond deze medicijnen niet goed kan verwerken. Veel gebruikte pijnstillers bij honden zijn:

 1. NSAID’s
 2. Opiaten
 3. Overig

NSAID’s

Het woord NSAID staat voor Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs. Dit zijn pijnstillers die de ontsteking verminderen en daarnaast een koortsverlagend effect hebben. Doordat een NSAID de ontsteking remt, zal er ook minder pijn worden waargenomen. Namen van NSAID’s zijn Metacam®, Novacam®, Carporal®, Carprofen®, Rimadyl®, Ketofen®, Galliprant® en Onsior®. Deze groep van pijnstillers kunnen worden ingezet na een operatie of bij acute en/of chronische aandoeningen. Ze mogen dus tijdelijk, maar ook continue gebruikt worden.

Opiaten

Middelen die onder deze groep vallen zijn morfine-achtige stoffen. Ze worden ook soms bij mensen gebruikt. In Nederland is er een speciale wet voor deze groep pijnstillers. In deze wet staat dat deze medicijnen geïnjecteerd mogen worden door de dierenarts, maar meestal niet mee naar huis mogen worden genomen. Eén van de weinige opiaten die wel mogelijk is voor gebruik om thuis aan jouw hond te geven is het middel Tramadol® / Tralieve®.

Overig: overige medicatie en voedingssupplementen

Andere soorten pijnstillers of ondersteuners van de botten/kraakbeen/zenuwen die gegeven kunnen worden zijn:

 • Gabapentine (gabapentine tablet of drank)
 • Tramadol
 • Phenylbutazon met prednison tablet (Phen-Pred®)
 • Gapiprant (Galliprant®)
 • Amantadine (Symmetrel®)
 • Bedinvetmab (Librela® injectie)
 • Nandrolonauraat (Myodine® injectie)
 • Laseren
 • Voedingssupplementen (glucosamine, collageen type II, omega-3 vetzuren, groenlipmossel, CBD-olie).
 • Voeding (bijvoorbeeld Hill’s j/d, Hill’s mobility, Royal Canin joint care, Royal Canin Veterinary Care Mobility. Uiteraard zijn ook andere merken geschikt. Besteed hierbij speciaal aandacht aan de ingrediënten lijst. Vaak worden bij voedingen speciaal voor chronische pijnklachten enkele supplementen toegevoegd. Hieronder vallen onder andere omega-3 vetzuren en glucosamine).
  Pijnstiller bij de hond

  Figuur 3: Verschillende soorten pijnstillers voor de hond zijn beschikbaar.

  Overige medicatie

  De werking van gabapentine is nog niet helemaal opgehelderd, maar dit middel lijkt goed te werken bij zenuwpijn (in het geval van bijv. een hernia). Tramadol is een lichte morfine-achtige stof en wordt vaak gecombineerd met een NSAID, zoals Metacam® of Carporal®. Phen-pred® is een medicijn dat voornamelijk wordt gebruikt bij aandoeningen van het bewegingsapparaat van de hond, zoals artrose. Daarnaast zijn er ook recent twee nieuwe producten op de markt, namelijk Galliprant® en Librela®. Galliprant® zijn tabletten en geschikt voor honden met osteoartritis. Dit medicijn remt de ontsteking in het gewricht en verbetert hier de doorbloeding. Hierdoor wordt uiteindelijk minder pijn waargenomen. Een nadeel is dat veel honden braakklachten ondervinden na inname. Ook is Symmetrel® een middel dat goed pijnstillend werkt. Het wordt vaak ingezet in combinatie met Metacam®. 

  Sinds 2021 is een nieuw middel op de markt, genaamd Librela®. Librela® is een onderhuidse injectie die gedurende een maand pijnstillend werkt. De injectie bevat antilichamen tegen een bepaald stofje, de zogenaamde Nerve Growth Factor. Dit is een belangrijke stof in het ervaren van pijn bij je hond. Door deze stof te remmen wordt dan ook minder pijn waargenomen, waardoor de kwaliteit van leven vooruit gaat. Dit middel is tot nog toe alleen geschikt voor honden met chronische pijnklachten en mag uitsluitend door de dierenarts worden toegediend. Tot slot is het mogelijk om gebruik te maken van Myodine®. Dit is een maandelijkse injectie met anabolen. Zo worden de spieren ondersteunt. Dit is belangrijk, aangezien de spiermassa en spierkracht snel vermindert bij pijnlijke gewrichtsontstekingen.

  Laseren

  Bij het laseren wordt gebruik gemaakt van de verschillende golflengtes van licht. Hierdoor komt er op celniveau veel energie vrij. Deze energie wordt opgenomen in de gewrichten. Hierdoor stimuleer je het gewricht om te herstellen. Indien jouw hond problemen heeft van de gewrichten (te herkennen aan: ochtendstijfheid, minder uithoudingsvermogen, piepen, niet willen traplopen etc) ontstaat een ontsteking van het gewricht. Laseren helpt om deze ontsteking te verminderen. Hierdoor vermindert de ontsteking/pijn, neemt de zenuwfunctie toe en krijgt het weefsel de tijd om te herstellen. Laseren vindt wekelijks plaats, zonder narcose. Dit is dus ideaal voor de oudere hond. Helaas hebben niet alle dierenartsenpraktijken een laserapparaat. Informeer daarom bij meerdere praktijken of jouw hond hiervoor in aanmerking komt.

  Bestraling

  De meeste mensen kennen de vorm van bestraling vooral als een behandeloptie bij kanker. Echter werkt het ook goed voor de behandeling van artrose. Hierbij worden de botpuntjes (osteofyten) die het gewricht irriteren kapot gemaakt, waardoor het gewricht weer soepel wordt. Twee bestralingen met een tussentijd van een week geeft bij 75% van de honden zo’n 6 maanden verlichting van de pijn.

  Voedingssupplementen

  Tot slot zijn er nog enkele voedingssupplementen op de markt.

  • Glucosamine/ Chondroitine: Flexadin®, Pharmox glucosamine®
  • Collageen type II (UCII): Carniflex®
  • Omega 3 vetzuren (waaronder EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur): Doils Joint®
  • Groenlipmossel: Dog Mobility Plus®, Pharmox groenlipmossel®
  • CBD-olie: Anibidiol® (gebruik wel met voorzichtigheid i.v.m. mogelijk gedragsveranderingen)

  Voedingssupplementen dragen bij aan het optimaliseren van de kwaliteit van het kraakbeen, het verbeteren van de doorbloeding in de gewrichten en bot. Hierdoor gaat je hond beter bewegen, waardoor de bespiering niet verder afneemt. Voorbeelden zijn Glucosamine, chondoitine, collageen type II, omega-3 vetzuren, groenlipmossel en CBD-olie.

  Voeding

  Deze bovenstaande stoffen worden ook in enkele voedingen opgenomen. Hierdoor hoef je de supplementen niet los bij te voeren. Voedingen speciaal voor de ondersteuning van gewrichten zijn:

  • Hill’s j/d
  • Royal Canin Joint care of Royal Canin Mobility
  • Prins Procare Dieet Spieren & Gewrichten
  • Eukanuba Veterinary Diet Joint Mobility
  • Wooof hondenvoer zalm
  • Sanimed Osteoarthritis 

  Bijwerkingen

  Ieder medicijn kan bijwerkingen vertonen. Dit geldt ook voor pijnstillers bij de hond. Bijwerkingen die soms worden gezien bij het gebruik van NSAID’s zijn: braken, diarree, misselijkheid, verminderde eetlust en stollingsproblemen (zelden). Bijwerkingen van opiaten zijn sloomheid, verstopping of diarree, braken, trillingen en duizeligheid. Mocht jouw hond ook andere medicijnen gebruiken, dan is dit verstandig om duidelijk aan jouw dierenarts te vermelden. Pijnstillers mogen namelijk lang niet altijd gecombineerd worden met andere middelen.

  als Kosten

  De kosten van de behandeling van pijn bij de hond hangen van een aantal factoren af:

  • Het gewicht van je hond
  • De onderliggende oorzaak
  • Keuze van de pijnstiller
  • Duur van het gebruik (kort vs langdurend)

  De kosten van metacam® voor een flesje van 10 ml is 15-25 euro (dit is genoeg pijnstilling voor 2 weken voor een hond van 10 kg). Voor de andere typen pijnstilling is het verstandig om contact op te nemen met je eigen dierenarts. 

  De kosten voor een injectie Librela® varieren van 50-80 euro (afhankelijk van het lichaamsgewicht). Vaak komen hier nog wel consultkosten bij, die nodig zijn om in te schatten of jouw hond hiervoor in aanmerking komt. 

  De kosten van een injectie anabolen kost gemiddeld tussen de 30-80 euro.

  Het laseren van gewrichten kost gemiddeld 35-60 euro per behandeling. Meerdere behandelingen zijn nodig om een positief effect te bereiken.

  Pijnstillers zijn alleen te verkrijgen via de dierenarts. Het vrije middel paracetamol kan ook als pijnstiller worden ingezet. Doe dit altijd in overleg met jouw dierenarts. De lever van de hond heeft namelijk moeite om paracetamol af te breken! Het geven dient dus uitsluitend te worden gegeven op advies van de dierenarts. 

  Conclusie

  Pijn zorgt voor veel ongemak bij de hond. Een pijnstiller kan hiervoor een oplossing bieden. Een pijnstiller kan tijdelijk of continue gegeven worden en verbetert de kwaliteit van leven. Langdurig gebruik van pijnstillers kan tot bijwerkingen leiden. Goed overleg met jouw dierenarts is aan te raden bij chronisch gebruik. Daarnaast zijn er ook veel ondersteunende mogelijkheden. Denk hierbij aan het laseren van de gewrichten of het toevoegen van supplementen aan de voeding. Voor iedere hond werkt een bepaald behandelplan. Probeer daarom op verschillende opties om te kijken hoe jij jouw hond het beste kan ondersteunen.

  blog

  Lees meer & Leer meer

   Spondylose hond klein
   lees meer over

   Spondylose bij de hond

    25 mei 2023
    Heupdysplasie bij de hond klein
    lees meer over

    Heupdysplasie bij de hond

     1 juni 2023
     Hernia: halshernia of rughernia bij de hond klein
     lees meer over

     Hernia bij de hond

      2 juni 2023