medisch

Spondylose bij de hond

Spondylose is een aandoening van de rugwervels, die voor komt voor bij de hond. Grote honden zijn hier gevoeliger voor dan kleine honden. Als gevolge van slijtage van de tussenwervels verankeren verschillende rugwervels aan elkaar. Hierdoor wil jouw hond minder graag mee wandelen, komt moeilijker in de benen en toont daarnaast een zwabberende gang. De bijkomende pijn zorgt voor een verminderde kwaliteit van leven. Lees hier meer over de opties wat jij kunt doen bij spondylose bij de hond. 

 

“Spondylose bij de hond” is geschreven door Wietske Scholten

Wietske is al meer dan 7 jaar dierenarts voor gezelschapsdieren. Met veel passie en liefde heeft ze het leven van duizenden huisdieren verbeterd. Nu wil ze haar kennis graag delen met alle baasjes van Nederland en België, zodat het leven van hun hond, kat of konijn nog leuker en beter word. Heb je vragen over de gezondheid of gedrag van je huisdier? Boek een consult met de dierenarts in via de website om betrouwbaar, betaalbaar en goed advies te krijgen voor jouw huisdier.

Leestijd 8 minuten

Inleiding

Spondylose is een rugprobleem bij de hond. Het ontstaat als gevolg van slijtage van de tussenwervelschijven. Het komt voornamelijk voor bij honden van middelbare- tot oudere leeftijd. Boxers hebben hier veel vaker last van dan andere hondenrassen. Ongeveer 25-70% van seniorhonden (>8 jaar) hebben spondylose. Meestal is dit een toevalsbevinding en het zorgt dus gelukkig lang niet altijd voor problemen.

Inhoudsopgave ‘Spondylose bij de hond’

 1. Wat is spondylose?
 2. Symptomen
 3. Diagnose
 4. Behandeling
 5. Prognose
 6. Kosten
 7. Conclusie

Wat is spondylose?

De rug van de hond bestaat uit verschillende onderdelen, namelijk de rugwervels, zenuwen en tussenwervelschijven. Tussen elke rugwervel bevindt zich een tussenwervelschijf. De tussenwervelschijf is een ring van kraakbeen. De inhoud bevat water en eiwitten. Zij dienen als stootkussen voor de rug en zijn dus onmisbaar tijdens het wandelen of rennen.

Spondylose is een aandoening van de tussenwervelschijven. Naar mate de hond ouder trekt het water uit de tussenwervelschijven. Ze worden daardoor stijver en werken vervolgens minder goed als schokdempers. De tussenwervelschijven gaan vanaf dit moment steeds meer achteruit. Dit noemen we slijtage. Hierdoor worden de rugwervels instabiel. Als reactie hierop ontstaat een haakvormige woekering (enthesophyte) aan de onderzijde van de rugwervels. Deze woekeringen zoeken elkaar op. Vervolgens vergroeien hierdoor twee of meerdere rugwervels met elkaar. Hierdoor stabiliseren de wervels, maar ontstaat er wel druk op de uittredende zenuwen.

Symptomen bij spondylose

Spondylose wordt vooral gezien bij honden van middelbare tot oudere leeftijd. Er zijn een aantal feiten bekend:

 • Grote honden zijn gevoeliger voor spondylose dan kleine honden
 • Veel beweging met overbelasting vergroot de kans op spondylose
 • Spondylose heeft ook een erfelijke achtergrond

De symptomen hangen af van de ernst van de brugvorming van de wervels. Bij de hond is meestal de lage rug aangedaan. De druk op de zenuwen zorgt voor pijn. Daarnaast valt een kreupele gang op. Je hond heeft moeite bij het opstaan uit de mand of traplopen. De rug toont krom en is stijf. Ook wil jouw hond wil minder graag wandelen, waardoor de bespiering afneemt. In het ergste geval sleept de hond met zijn poten. Dit ontstaat door druk op de zenuwen. In deze fase heeft de hond moeite met het ophouden van de urine en ontlasting (incontinentie).

In ernstige gevallen is het sprake van Diffuse Idiopathische Skeletale Hyperostose (DISH). Hierbij ontstaan er uitgebreide botwoekeringen aan zowel de onderkant als de zijkant. Hierdoor wordt de rug sneller stijf en is de kans op verdrukking van de zenuwen groter. Minimaal vier wervels zijn aangetast in het geval van DISH.

Diagnose stellen

De diagnose wordt gesteld met behulp van een röntgenfoto. Er worden meestal twee foto’s gemaakt. Eén vanaf de zijkant en één waarbij de hond op zijn rug ligt. Het maken van deze laatste foto is soms pijnlijk. Daarom is het incidenteel nodig om jouw hond een roesje te geven.

Spondylose hond

Figuur 1: Bentley kwam in de kliniek in verband met een kromme rug. Na lichamelijk onderzoek werd een röntgenfoto gemaakt. Hierop is op twee plaatsen in de rug spondylose zichtbaar.

Behandeling

Het ontstaan van de woekeringen aan de rugwervels is blijvend. Een operatie kan deze woekeringen helaas niet meer verwijderen. Dat betekent dat de behandeling bestaat uit symptoombestrijding. Hierbij is de kwaliteit van leven essentieel. Symptomen zoals: niet meer willen lopen en eten, duidelijke pijnuitingen en neurologische uitval verminderen de levenskwaliteit sterk. Het laten inslapen (euthanasie) van jouw hond moet in dit geval dan ook overwogen worden.

Tot aan het moment is het mogelijk om de rug te ondersteunen met behulp van:

 • Pijnstilling
 • Voedingssupplementen (bijv. Flexadin, Glucosamine/chondroitine, carniflex, groenlipmossel))
 • Voeding aanpassen (bijv. Hill’s j/d, Royal Canin Mobility, Prins Pro Care Spieren & Gewrichten)
 • Bewegingsbeperking (geen lange wandelingen of intensieve bewegingen)
 • Fysiotherapie (bijv. gebruik maken van een hydrobad)
 • Aanpassen leefomstandigheden (loopplank voor de auto, traplopen vermijden, kortere wandelingen)

Een pijnstiller geeft duidelijke verlichting van de symptomen. Daarnaast wordt het kraakbeen en de botten ondersteunt door het gebruik van voedingssupplementen. Overweeg fysiotherapie om de spieren van de rug en achterpoten te ondersteunen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zwemmen in een verwarmd zwembad. Er zijn ook enkele kleine aanpassingen van de leefomstandigheden mogelijk om het leven van jouw gemakkelijker te maken. Denk hierbij aan het beperken van veel lichaamsbeweging, het gebruik van een loopplank en het vermijden van trappen en gladde vloeren.

Spondylose hond | behandeling | fysiotherapie

Figuur 2: Fysiotherapie helpt Fes om meer spieren in de achterhand te krijgen. 

Prognose

De prognose hangt af van de leeftijd, de ernst en de symptomen bij jouw hond. Met behulp van de bovenstaande behandelingen is er zeker nog een toekomst mogelijk. De slijtage is wel progressief, wat betekent dat de symptomen in de toekomst wel verergeren.

Kosten

De kosten zijn gebaseerd op een consult en rontgenfoto’s . Deze kosten varieren tussen de 250-450 euro. De kosten voor het geven van pijnstillers hangen af van het type pijnstiller en gewicht van de hond. Dit varieert tussen de 50-100 euro per maand.

Conclusie

Spondylose is een rugprobleem. Het komt regelmatig voor, maar geeft lang niet altijd symptomen. De Boxer is een ras waar deze aandoening vaker bij voor komt. Spondylose treft vooral honden van middelbare tot oudere leeftijd. De meest voorkomende symptomen zijn: een afwijkende gang, kromme rug en pijn. In erge gevallen is er daarnaast ook sprake van zenuwuitval. De diagnose wordt gesteld met behulp van een röntgenfoto. De behandeling is gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven. Een pijnstiller is hiervoor de aangewezen therapie. Daarnaast helpt de behandeling om het proces van slijtage te vertragen. Fysiotherapie en het gebruik van voedingssupplementen helpen hierbij.

blog

Lees meer & Leer meer

  Pijnstiller bij de hond klein
  lees meer over

  Pijnstiller bij de hond

  24 mei 2023
  Hernia: halshernia of rughernia bij de hond klein
  lees meer over

  Hernia bij de hond

   2 juni 2023
   Allergie bij de hond klein
   lees meer over

   Jeuk door allergie bij de hond

    18 juni 2023