medisch

Hotspot bij de hond

Een hotspot is een huidaandoening bij de hond. Het ontstaat plotseling en wordt in korte tijd een geïnfecteerde wond. De wond jeukt, stinkt en breidt zich snel uit. Het is dan ook nodig om de wond snel te behandelen. Lees in dit blog alles over de verschillende oorzaken en behandeling van een hotspot bij de hond. 

 

“Hotspot bij de hond” is geschreven door Wietske Scholten

Wietske is al meer dan 7 jaar dierenarts voor gezelschapsdieren. Met veel passie en liefde heeft ze het leven van duizenden huisdieren verbeterd. Nu wil ze haar kennis graag delen met alle baasjes van Nederland en België, zodat het leven van hun hond, kat of konijn nog leuker en beter word. Heb je vragen over de gezondheid of gedrag van je huisdier? Boek een consult met de dierenarts in via de website om betrouwbaar, betaalbaar en goed advies te krijgen voor jouw huisdier.

Leestijd 5 minuten

Inleiding

Een hotspot is een nare huidontsteking bij de hond. De meest voorkomende oorzaak van een hotspot is een vlooienbeet. Door de irritatie van de beet, likt jouw hond aan die betreffende plek. Dit stopt niet, waardoor er al snel een huidontsteking ontstaat. De huid jeukt, stinkt, wordt bloederig en is pijnlijk. Het is dan ook aangeraden om een hotspot snel te behandelen.

Wat is een hotspot?

Een hotspot is een huidaandoening bij de hond. Het wordt in de diergeneeskunde term ook wel een ‘pyogranulomateuze ontsteking’ genoemd. Het ontstaat door een prikkel, die vervolgens irritatie geeft van de huid. Door de irritatie van de huid gaat de hond veel krabben en likken. Hierdoor kan in een mum van tijd dan ook een heftige huidontsteking ontstaan. Soms is hier maar dertig minuten voor nodig om veel schade aan te richten. Een hotspot is gelukkig niet besmettelijk voor de mens. Sommige oorzaken die voor een hotspot zorgen (bijvoorbeeld een vlooienbeet) wel. Zorg er daarnaast voor dat de bacteriën van de hotspot niet in wondjes komen van jezelf.

Figuur 1: Oorzaak en gevolgschema van een hotspot bij de hond.

Oorzaken van een hotspot

Er zijn verschillende oorzaken van een hotspot. Vaak is het een korte acute prikkel, waardoor de hond continue blijft krabben en likken op een bepaalde plek. Hieronder staat een lijst van oorzaken die voor een hotspot zorgen.

Symptomen van een hotspot

De symptomen van een hotspot zijn kenmerkend. Van het ene op het andere moment ontstaat een forse smetplek. Mogelijk heb je daarvoor al een teken- of vlooienbeet opgemerkt. Jouw hond gaat vervolgens veel likken aan deze plek. De plek wordt als gevolg daarvan al snel kaal en rood. Door het vele likken en de bijbehorende jeuk wordt de plek steeds roder. Dit gaat zover dat de plek tot bloedens toe kapot wordt gebeten. Soms zit er pus bij. Dit duidt op een bacteriële ontsteking. In dit geval wordt soms ook koorts gezien.

    Figuur 2: Hotspot bij de hond. De hotspot is ontstaan door een oorontsteking. 

    Behandeling van een hotspot

    De behandeling van een hotspot moet snel uitgevoerd worden. Bij uitstel wordt de huidontsteking namelijk steeds groter. Hoe groter de smetplek, des te langer de genezing in beslag neemt.

    Prikkel opheffen

    Dit kan variëren van een behandeling tegen een oorontsteking tot het gebruiken van een anti-vlooien middel. Als de prikkel die de jeuk veroorzaakt weg is, wordt de jeukcirkel doorbroken.

    Scheren en ontsmetten

    Het gebied moet ruim geschoren worden. Hierdoor kan de huid beter ademen. Het is vervolgens makkelijker om een zalfje op de huid te smeren. De wond wordt daarna schoongemaakt met een antibacteriële spray of milde shampoo. Hiervoor wordt een antibacteriële spray met chloorhexidine aangeraden.

    Medicatie

    Antibioticum tabletten zijn soms nodig. Dit hangt onder andere af van de diepte van de wond en de aanwezigheid van bacteriën in de ontstekingscellen. Daarnaast speelt de lichaamstemperatuur van jouw hond mee. In het geval van koorts is een antibioticum zeker aan te raden. Soms kan er ook voor een lokale zalf gekozen worden. Zo werkt bijvoorbeeld honingzalf verzachtend en antibacterieel. In ernstige gevallen zal een corticoïde houdende zalf nodig zijn, aangezien dit middel de jeuk onderdrukt. Vaak geeft de dierenarts ook een medicijn mee die de jeukprikkel verminderd (bijvoorbeeld Apoquel®, Prednoral®). In het geval van een oorontsteking wordt een speciale oorzalf meegegeven.

    Op verschillende forums wordt het gebruik van sudocrème ook aangeraden. Sudocrème werkt verzachtend en anti-bacterieel, maar is daarentegen niet jeukremmend. Daarnaast is één van de bestandsdelen uit sudocrème giftig bij orale opname (stof: zink-oxide). Gebruik in dit geval dan ook altijd een kraag om te voorkomen dat de crème wordt opgelikt.

    Homeopathische middelen zijn vaak onvoldoende effectief bij een hotspot en niet aan te raden.

    Kraag

    Doordat de jeukprikkel zo sterk is, blijven honden vaak likken aan de wond. De enige manier om dit te voorkomen is het dragen van een kraag. Dat vindt helaas geen enkele hond leuk. Het is echter wel noodzakelijk en aan te raden zolang de jeuk aanwezig is. Als de wond herstelt en de medicatie aanslaat, mag de kap verwijderd worden.

    De prognose is gunstig. Het duurt gemiddeld wel één tot twee weken voordat de wond is genezen.

      Voorkomen van een hotspot

      Met behulp van deze 4 tips kun jij de kans op een hotspot bij jouw hond zo klein mogelijk maken.

      • Voer dagelijks een gezondheidscheck uit
      • Gebruik preventieve middelen tegen parasieten
      • Vachtverzorging is maatwerk
      • Voeding (met onder andere omega-3 vetzuren)
      Tips om een hotspot te voorkomen

      Figuur 3: Tips om een hotspot bij de hond te voorkomen.

      Conclusie

      Een hotspot bij de hond is een vervelende huidontsteking. Het ontstaat door een jeukprikkel. Vaak is dit een vlooienbeet. Jouw hond zal vervolgens veel krabben en likken aan de betreffende plek. Dit gaat door tot de wond gaat bloeden. Een snelle behandeling is nodig om te voorkomen dat deze smetplek zich uitbreid. De behandeling bestaat uit het scheren, wassen van de wond. Het geven van bepaalde medicatie en het dragen van een kraag. Een goede anti-vlooien en anti-teken behandeling is aan te raden.

      blog

      Lees meer & Leer meer

        Vlooien bij de hond klein
        lees meer over

        Vlooien bij de hond

          31 mei 2023
          Teken bij de hond klein
          lees meer over

          Teken bij de hond

            29 mei 2023
            Oormijt bij de hond klein
            lees meer over

            Oormijt bij de hond

              23 mei 2023