categorie

Top 12 leukste kattenrassen van 2024!

Wat past bij mij? Een raskat of een niet-raskat?

Heb jij ervoor gekozen om een kat aan te schaffen? En wil je graag wat meer achtergrondinformatie over verschillende kattenrassen? Dan ben je vast op zoek naar een overzichtelijke lijst met verschillende kattenrassen. Weet je nog niet of je voor een raskat of niet-raskat wilt gaan? En wil je graag handvatten waar je op moet letten als je eenmaal een kat hebt uitgezocht? Dan biedt dit blog jou de beste informatie voor het maken van een goede keuze.

 

“Top 12 leukste kattenrassen van 2024” is geschreven door Wietske Scholten

Wietske is al meer dan 7 jaar dierenarts voor gezelschapsdieren. Met veel passie en liefde heeft ze het leven van duizenden huisdieren verbeterd. Nu wil ze haar kennis graag delen met alle baasjes van Nederland en België, zodat het leven van hun hond, kat of konijn nog leuker en beter word. Heb je vragen over de gezondheid of gedrag van je huisdier? Boek een consult met de dierenarts in via de website om betrouwbaar, betaalbaar en goed advies te krijgen voor jouw huisdier.

Leestijd 14 minuten

Inleiding

In totaal zijn er ruim 45 kattenrassen beschreven. Buiten een raskat, kun je ook kiezen voor een niet-raskat oftewel de zogenaamde Europese korthaar. Verdiep je van tevoren goed in het type (ras)kat, zodat je zeker weet dat hij/zij bij jou past. Bereid je daarnaast goed voor op de aanschaf van een kat. In dit blog geef ik je tips over de verschillende soorten raskatten. Daarnaast krijg je informatie over waar je op moet letten bij de eerste ontmoeting met je toekomstige kat.

Raskat of niet?

Er zijn veel verschillenden kattenrassen. Ze zijn er in allerlei soorten en maten. Iedere raskat heeft een bepaald uiterlijk en een andere persoonlijkheid. Bepaalde rassen zijn heel zachtaardig en aanhankelijk, terwijl anderen raskatten meer op zichzelf zijn gericht.
 

Voor- en nadelen raskat

Een raskat kent zowel voordelen als nadelen. Een voordeel is dat raskatten vaak geselecteerd zijn op bepaalde eigenschappen. Hierdoor zijn ze overwegend wat gemakkelijker in de omgang. De meeste raskatten worden dan ook binnen gehuisvest en komen niet buiten. Daarnaast hebben raskatten een bepaald uiterlijk waar je als eigenaar verliefd op kunt worden. Enkele nadelen van raskatten zijn de hoge prijs en een grotere kans op erfelijke gebreken (en daarbij behorende dierenartskosten). De kans op erfelijke gebreken verklein je door middel van bewuste fokkerij. Hiermee bedoel ik dat de fokker gebruik maakt van een gezonde stamboom en (jaarlijkse) screening (in het bloed of met behulp van echografie). Hierdoor verklein je de kans op het fokken van katten met erfelijke gebreken (zoals HCM of PKD).

Voor- en nadelen niet-raskat

Een niet-raskat wordt ook wel een huis-tuin-en-keukenkat, Europese korthaar of asbakkenras genoemd. Een niet-raskat kent ook voor- en nadelen. Enkele voordelen zijn de prijs en een betere gezondheid in vergelijking met een raskat. Ze bestaan uit een grotere genenpool, waardoor de kans op erfelijke gebreken kleiner is. Vaak zijn dit gelegenheidsnestjes, al dan niet op een boerderij. Bij niet-raskatten is de herkomst van de kater vaak niet bekend. Een nadeel is dan ook dat het karakter van de kat niet altijd is te voorspellen. Een niet-raskat wil overwegend graag in de toekomst naar buiten. Mocht jij geen mogelijkheid hebben om je kat naar buiten te laten? Overweeg dan om een volwassen kat te adopteren, waarvan je zeker weet dat hij of zij graag binnen leeft.

Raskat of niet

Figuur 1: Weeg de voor- en nadelen af bij het kopen van een (ras)kat

Welke kat past bij mij?

Katten zijn er in allerlei soorten en maten. Bedenk van tevoren goed wat jij belangrijk vindt. Hieronder staat een lijst waar je op kunt letten. Zo ben je van tevoren goed voorbereid voor het vinden van de perfecte match.
 

 • Leeftijd. Zodra je hebt besloten om een kat aan te schaffen, is het verstandig om te kijken of je een kitten of volwassen kat wilt nemen. Een kitten vergt meer tijd en energie, aangezien je een kitten nog allerlei dingen aan moet leren. Een volwassen kat kost daarentegen minder tijd, maar is ook minder stuurbaar als jij je kat nieuwe dingen wilt aanleren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het leren tandenpoetsen. Dit gaat gemakkelijker bij een jonge kat, die nog in de socialisatiefase zit (leeftijd tussen 4-16 weken).
 • Grootte. Bepaalde raskatten zijn groter dan andere katten. Een Maine Coon kan namelijk wel 9 kg wegen. Wil je liever een kleinere kat, kies dan voor een ander ras.
 • Activiteit. Bepaalde raskatten hebben meer beweging nodig dan andere katten. Zo stamt de Bengaal af van de wilde kat, en heeft daarom ook meer beweging nodig. Woon je in een klein appartement? Dan is het misschien niet handig om voor een kat te kiezen die veel bewegingsruimte nodig heeft.
 • Verzorging. De ene raskat heeft meer verzorging nodig dan de ander. Vaak hebben de langharige katten meer verzorging nodig, dan de kortharige katten. Zo dient de Heilige Birmaan zeker twee keer per week goed geborsteld te worden. Als baasje moet je daar wel tijd voor vrijmaken.
 • Gezondheid. Bepaalde raskatten hebben helaas veel erfelijke gebreken. Zo heeft de Perzische kat door zijn platte snuit sneller ademhalings- en oogproblemen. Soms is hiervoor een levenslange behandeling nodig met bijvoorbeeld oogdruppels. Het afsluiten van een huisdierenverzekering is zeker aan te raden als je kiest voor een kat met een grotere kans op erfelijke gebreken.
 • Thuissituatie. Heb je al een andere kat of hond in huis? Dan is het verstandig om te kijken of je nieuwe aanwinst goed met andere dieren om kan gaan. Ook is het raadzaam om te bekijken of je kat goed met kinderen om kan gaan.
 • Tijd. Daarnaast is het ook verstandig om te kijken hoeveel tijd jij per week aan je kat wilt besteden. De ene kat heeft namelijk meer aandacht nodig dan de andere kat. Een kat leeft gemiddeld 15 jaar, dus het is wel een investering voor de toekomst.

Top 12 leukste kattenrassen van 2023!

 1. Bengaal
 2. Maine Coon
 3. Perzische kat
 4. Heilige birmaan
 5. Britse korthaar
 6. Radoll
 7. Abessijn
 8. Sphinx
 9. Blauwe rus
 10. Siamese kat
 11. Noorse boskat
 12. Devon Rex
Leukste kattenrassen - bengaal
Bengaalse kat

1. Bengaal

De bengaal is een kleine ‘huistijger’. Ze zijn namelijk gefokt met behulp van wilde katten. Ze komen van oorsprong uit de Verenigde Staten. Het vlekkenpatroon van de vacht is ontstaan door de kruising van een huiskat met een wilde Bengaalse tijgerkat. Opvallend is dat de bengaal een klein kopje heeft in vergelijking met de rest van het lichaam. Dit zijn katten die erg actief zijn en veel uitdaging nodig hebben. Daarnaast zijn ook erg nieuwsgierig, vriendelijk en op zichzelf staand. Ze kunnen zichzelf goed vermaken, zolang de omgeving uitdagend is. Er zijn drie erfelijke ziektes bij de bengaal bekend: een oogaandoening (Progressieve Retina Atrofie), een bloedziekte (Pyruvaatkinase Deficiëntie) en een hartaandoening (Hypertrofische cardiomyopathie).

Leukste kattenrassen - Main Coon
Perzische kat
Maine Coon

2. Maine Coon

De Maine Coon is één van de populairste kattenrassen in Nederland. Ze komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika, maar zijn al vele jaren in Nederland terug te vinden. Ze zijn groter dan een gemiddelde kat en hebben veelal een halflange vacht. De pluimpjes op de oren en volle pluimstaart zijn kenmerkend. Hoewel hij graag op ontdekkingstocht gaat buiten, houden de meeste baasjes een Maine Coon binnen. Zorg dus voor een omgeving waar hij/zij uitgedaagd wordt. Een Maine Coon is namelijk erg intelligent en speels. De vachtverzorging bestaat uit één keer per week goed kammen en borstelen. Tot slot kent de Maine Coon enkele erfelijke aandoeningen, zoals een losse knieschijf (patellaluxatie), hartaandoeningen (HCM), spieraandoening (SMA), nierproblemen (PKD), bloedziekte (NI) en heupproblemen (heupdysplasie).  

Leukste kattenrassen van 2023! - Perzische kat
Perzische kat
Perzische kat

3. Perzische kat

De Perzische kat komt uit Iran en is één van de oudste kattenrassen. Ze hebben een opvallend uiterlijk. Ze hebben een korte of juist lange fijne vacht. Door hun korte snuit en bolle kopvorm zijn ze uniek. Ze zijn meestal iets zwaarder dan een gemiddelde kat, namelijk zes tot zeven kilogram. Ze hebben verschillende kleuren, variërend van bruin tot crèmekleurig. Een Perzische kat is erg rustig en dus erg geschikt om binnenshuis te houden. De langharige vacht heeft meer verzorging nodig dan gemiddeld. Denk hierbij aan het dagelijks borstelen van de vacht. Helaas heeft dit ras een grote kans op erfelijke aandoeningen, zoals ademhalingsproblemen (BOS-syndroom), cystenieren (PKD), oogproblemen (PRA, corneasequester), tandproblemen (TR) en bloedziekten (NI).

Leukste kattenrassen - Heilige birmaan
Perzische kat
Heilige birmaan

4.Heilige Birmaan

Dit gezellige ras komt van oorsprong uit het land Birma. Sinds 120 jaar is dit ras ook in Europa te vinden. Ze hebben een lange vacht en diepblauwe ogen. De witte voetjes worden ook wel ‘handschoenen’ genoemd en zijn opvallend bij dit ras. De kleuren variëren van blauwgrijs tot lichtrood. Het is een rustige kat en overwegend zachtaardig van karakter. De vacht is makkelijk te onderhouden, maar dient wel 2x per week gekamd/geborsteld te worden. De Heilige birmaan is relatief gezond, maar kent enkele erfelijke afwijkingen. Voorbeelden hiervan zijn cystenieren (PKD), knieproblemen (losse knieschijf), afwijkend heupgewricht  (heupdysplasie) en hartafwijkingen (HCM).  

Leukste kattenrassen van 2021! - Britse korthaar
Britse korthaar

5. Britse korthaar

De Britse korthaar is vernoemd naar zijn herkomst, namelijk Engeland. Het is het eerste erkende kattenras. Ook vandaag de dag is de Britse korthaar heel populair. Dit ras is makkelijk in de omgang, is graag bij mensen in de buurt en rustig van aard. Dit kattenras heeft een relatief platte snuit, kleine oren en bolle wangen. Helaas komen enkele erfelijke aandoeningen veelvuldig voor bij dit ras. Voorbeelden zijn cystenieren (PKD), hartproblemen (HCM), knieproblemen (losse knieschijf), ademhalingsproblemen (BOS) en bloedziekten (afweer tegen eigen rode bloedcellen).

Leukste kattenrassen van 2021! - Ragdoll
Perzische kat
Ragdoll

6. Ragdoll

De Ragdoll komt oorspronkelijk uit Amerika. Ze zijn groter dan een gemiddelde kat en worden gemiddeld zes tot negen kilo. Een Ragdoll heeft een halflange zachte vacht. Hun karakter is gemoedelijk, ze zijn namelijk sociaal, rustig en aanhankelijk. Ze liggen graag in de armen van het baasje. Vanwege deze reden worden ze ook wel eens ‘lappenpoppen’ genoemd. De vachtverzorging bestaat uit het wekelijks borstelen van de vacht. Door de lange haren zijn het braken van haarballen wel mogelijk. Tot slot zijn er enkele erfelijke ziektes die bij de Ragdoll voorkomen. Voorbeelden zijn: infectieuze ziekten (FIP), hartziekte (HCM), bloedziekte (NI) en cystenieren (PKD).

Leukste kattenrassen van 2023! - Abessijn
Abessijn

7. Abessijn

De Abessijn is een kortharige kat en komt oorspronkelijk uit de jungle van Zuidoost-Azië. Ze lijken ook wel op een ‘Mini-puma’. De Abessijn houdt van aandacht van het baasje. Ze voelen zich niet prettig in een groet groep, maar waarderen een andere kattenvriend wel. Ze worden ook wel benoemd als het meest intelligente kattenras. Ze hebben een elegante uitstraling door hun gespierde bouw en uitstraling. De vachtverzorging is simpel, aangezien een wekelijkse verzorging met een borstel voldoende is. Aangezien gebitsproblemen veelvuldig voorkomen is het dagelijks tandenpoetsen wel geadviseerd. Er zijn enkele erfelijke ziekten bij dit ras bekend. Voorbeelden zijn oogaandoeningen (PRA), amyloïdose (afzetting van eiwit in organen), een bloedziekte (pyruvaatkinase deficiëntie) en knieproblemen (losse knieschijf).

Leukste kattenrassen van 2021! - Sfinx
sphinx-verzorging
Sphynx

8. Sphinx

De sphynx komt oorspronkelijk uit Canada en heeft een erg opvallend uiterlijk. Ze hebben namelijk alleen kleine korte donshaartjes. Hoewel anders doet vermoeden heeft de huid van de sphynx extra verzorging nodig. De huid moet namelijk regelmatig gewassen worden (1x per week), anders zorgt het plakkerige talg voor huidproblemen. Een sphynx is een actieve kat en houdt van spelen. Ze kunnen goed samenleven met andere katten of honden. Ze hebben energierijke voeding nodig om hun lichaamstemperatuur stabiel te houden. Doordat dit ras is ontstaan uit een kleine pool groep verwante dieren, komen bepaalde aandoeningen veelvuldig voor. Voorbeelden zijn hartproblemen (HCM) en knieproblemen (losse knieschijf).

blauwe rus
Blauwe rus

9. Blauwe rus

De vacht van de blauwe rus is wat dikker dan gemiddeld. Hij komt dan ook van oorsprong waarschijnlijk uit een koud gebied, namelijk Rusland. Na de Tweede Wereldoorlog was dit ras nog in hele kleine aantallen aanwezig. Daarom werd hij gekruist met een Siamees en een Britse korthaar. Dit is de reden dat je uiterlijke kenmerken van deze kattenrassen terugvindt. De blauwe rus is en relatief gezond ras. Wel komen bepaalde ziektes vaker voor. Denk hierbij aan heupdysplasie (afwijkend heupgewricht), kanker (mastceltumor), suikerziekte en klachten van de urinewegen.

Leukste kattenrassen van 2021! - Siamees
Siamees

10. Siamese kat

De Siamees komt uit het verre Oosten, waaronder Thailand. Koning Siam was van oudsher erg gesteld op dit ras. De Siamees heeft een lange schedel, spitse snuit en grote oren. Ze zijn erg gericht op andere dieren en hebben een sociaal karakter. Een Siamees is een echte kletskous en heeft veel aandacht nodig. Dit ras heeft helaas veel erfelijke aandoeningen. Voorbeelden zijn kanker (mastceltumor, lymfeklierkanker), oogziekten (hoornvliessequester, MPS VI, PRA, staar), amyloïdose (afzetting van eiwit in organen), heupaandoeningen (heupdysplasie), nierproblemen (PKD) en knieproblemen (losse knieschijven). Hierdoor wordt de gemiddelde Siamees tussen de 8-12 jaar, terwijl de gemiddelde levensverwachting 14 jaar is.

Leukste kattenrassen van 2021! - Noorse boskat
Perzische kat
Noorse boskat

11.Noorse boskat

De Noorse boskat komt uit Scandinavië en is een halflangharige kat. Hij komt in verschillende kleuren voor en is groter dan een gemiddelde kat. Het karakter van een Noorse boskat is speels, rustig en vriendelijk. Wekelijks borstelen hoort bij de verzorging. Zeker in de rui is het belangrijk om de vacht goed te onderhouden om klittenvorming te voorkomen. Er zijn enkele erfelijke ziekten bij dit ras bekend. Voorbeelden zijn knieproblemen (losse knieschijf), cystenieren (PKD), hartproblemen (HCM) en afwijkende heupen (heupdysplasie).

Leukste kattenrassen van 2021! - Oosterse korthaar

12. Devon Rex

Door zijn kleine kopje en grote oren is de Devon Rex een opvallende verschijning. Ook dit ras vindt zijn oorsprong in Engeland, namelijk het dorpje Devon. Ze hebben vaak afwijkende snorharen, of de snorharen ontbreken. Hierdoor komt de tast van dit ras in het geding. Het ras is helaas niet erg gezond. Bepaalde aandoeningen komen dan ook vaker voor. Voorbeelden zijn huidproblemen (door gisten), afwijkende heupen (heupdysplasie), knieproblemen (losse knieschijf) en hartziekten.

Waar moet ik op letten?

Een kat mag officieel het nest verlaten op een leeftijd van 7 weken. Dit is echter nog best vroeg. Veel raskatten verlaten dan ook het nest als de kittenvaccinatie is voltooid (v.a. 12 weken). Niet-raskatten verlaten meestal het nest rond een leeftijd van 8 weken. Heb jij een nestje op het oog en wil je handvatten om te kijken of hij/zij gezond is?  

Een gezonde (ras)kat herken je aan de volgende kenmerken:

   1. Gebruik het internet om te kijken naar recensies van de fokker. Kijk daarnaast op marktplaats. Een fokker die veel nestjes heeft van verschillende rassen is verdacht. Dit kan namelijk op broodfok wijzen.
   2. Bekijk tijdens het huisbezoek de aanwezigheid van de moederpoes en de hygiëne van de leefomgeving. Een goede fokker laat altijd de moederpoes zien en is trots op het ras. Test bijvoorbeeld de kennis van de fokker, met vragen zoals: “Wat vindt u het leukste aan dit ras?”, “Welke erfelijke ziektes komen bij dit ras voor?”.
   3. Aanwezigheid identificatie chip
   4. Inenting (op een leeftijd van 9 en 12 weken)
   5. Ontworming (op een leeftijd van 3, 5, 7 en 9 weken)
   6. Ontvlooiing
   7. Paspoort of vaccinatieboekje
   8. De gezondheid van het kitten
  1.         – Gedrag kitten (nieuwsgierig,   speels, alert)
           – Heldere en schone ogen, oren en neus
           – Geen navelbreuk, beide balletjes ingedaald (kater), gesloten gehemelte
           – Geen kale plekken of zwarte stipjes in de vacht (duidt op vlooien)

Conclusie

In dit blog heb je een overzicht gekregen van verschillende kattenrassen. Hopelijk heb je een keuze kunnen maken tussen een raskat of een niet-raskat. Kies voor een goede fokker met behulp van de bovenstaande tips. Een goede gezondheid van een kat is immers essentieel voor de toekomst. Op deze manier gaan we een toekomst tegemoet met gezonde en gelukkige katten.

blog

Interessant voor jou?

  Inenting bij de kat klein
  lees meer over

  Inenting bij de kat

   5 juni 2023
   Ontwormen bij de kat klein
   lees meer over

   Ontwormen bij de kat

    21 mei 2023
    Leukste kattennamen van 2020!
    lees meer over

    Leukste kattennamen van 2024!

     1 januari 2024