medisch

Inenting bij de hond

Een jaarlijkse inenting kan jouw hond beschermen tegen bepaalde ziektes. Als puppy dienen de vaccinaties een aantal keren herhaald te worden om een goede bescherming op te bouwen. Sommige vaccinaties bieden drie jaar bescherming, anderen daarentegen één jaar. Lees hieronder meer waarom een vaccinatie belangrijk is en wanneer dit wordt aangeraden.

“Inenting bij de hond” is geschreven door Wietske Scholten

Wietske is al meer dan 7 jaar dierenarts voor gezelschapsdieren. Met veel passie en liefde heeft ze het leven van duizenden huisdieren verbeterd. Nu wil ze haar kennis graag delen met alle baasjes van Nederland en België, zodat het leven van hun hond, kat of konijn nog leuker en beter word. Heb je vragen over de gezondheid of gedrag van je huisdier? Boek een consult met de dierenarts in via de website om betrouwbaar, betaalbaar en goed advies te krijgen voor jouw huisdier.

Leestijd 5 minuten

Inleiding

Als eigenaar van een trouwe viervoeter kun je ervoor kiezen om jouw hond jaarlijks te laten inenten (vaccineren). Zo kun je voorkomen dat je hond de ziekte krijgt of dat de symptomen milder zijn als ze toch een infectie oplopen. De inenting beschermt tegen verschillende soorten bacteriën en virussen. Omdat er geen directe behandeling mogelijk is tegen virussen, is het verstandig om de kans hierop te verkleinen. Inenting biedt dan de oplossing. Inenting op maat is belangrijk voor de gezondheid van jouw hond en andere honden. Lees hier meer over het belang van inenten en hoe vaak dit nodig is.

Waarom moet ik mijn hond laten inenten?

Zodra de pups worden geboren, drinken ze volop melk bij de moederhond. Zo krijgen ze bepaalde antistoffen binnen. Deze antistoffen beschermen de pups tegen bepaalde ziektes. Voor een goede weerstand is het nodig om je hond op jonge en volwassen goed te laten inenten. Zo ondersteun je de weerstand en bescherm je je hond tegen enkele ziekten, die tot ernstige gezondheidsschade kunnen lijden.

Welke soorten inentingen bestaan er?

Er zijn verschillende inentingen beschikbaar en afhankelijk van het risico die je hond loopt wordt gekozen voor een bepaald vaccin. Zo kan beschermd worden voor:
 

  • Hondsdolheid/Rabiës (virus)
  • Hondenziekte (virus)
  • Parvo (virus)
  • Ziekte van Weil/Leptospirose (bacterie)
  • Besmettelijke leverziekte (virus)
  • Kennelhoest (virus en bacterie)

 

Vaccin Geldigheid
Hondsdolheid 3 jaar
Hondenziekte 3 jaar
Parvo 3 jaar
Ziekte van Weil (leptospirose) 1 jaar
Besmettelijke leverziekte 3 jaar
Kennelhoest 3 jaar

Figuur 1: Het vaccinatie schema van de hond. Het is belangrijk om je hond niet te laat te vaccineren, omdat jouw hond anders weer een herhaalprik nodig heeft. 

Wanneer en hoe vaak is inenten nodig?

Over het algemeen geldt dat Leptospirose en Kennelhoest gedurende 1 jaar bescherming geven. De inenting met Leptospirose wordt ook wel de “Kleine cocktail” genoemd. Hondsdolheid, Parvo, Hondenziekte en Besmettelijke leverziekte geven gedurende 3 jaar bescherming. De combinatie van Parvo, Leptospirose, Hondenziekte en Besmettelijke leverziekte wordt ook wel de “Grote cocktail” genoemd. Het inenten tegen Kennelhoest is meestal verplicht als je hond naar een pension gaat. Een vaccinatie tegen hondsdolheid is verplicht als je de Nederlandse grens passeert (bijvoorbeeld naar Frankrijk, Duitsland of België). Voor landen die niet onder de Europese Unie vallen (zoals Engeland) gelden andere regels.

Een pup dient op 6, 9 en 12 weken ingeënt te worden. Daarna vindt de volgende vaccinatie op een leeftijd van 6 maanden plaats (voorheen was dit op 1 jaar leeftijd). Vanaf dit moment volstaat een vaccinatie van 1x per jaar. 

 

Bijwerkingen inenting

Ieder vaccin of medicijn kan bijwerkingen vertonen. Gelukkig worden die zelden gezien. Soms kun je een bultje op de plek van de injectie opmerken en in zeldzame gevallen treedt een allergische reactie op (zwelling lippen en ogen). Soms vragen eigenaren om de helft van de prik te injecteren, helaas is het niet bekend of jouw hond dan wel voldoende beschermd wordt.

    Titerbepaling

    Sinds de laatste jaren wordt er steeds meer gebruik gemaakt van een zogenaamde titerbepaling. Dit is een test in het bloed van jouw hond, waarbij je kunt kijken of zij goed is beschermd tegen de ziektes waarvoor je jouw hond kunt laten vaccineren. Daarnaast geeft het bij pups informatie over wanneer het juiste moment is aangebroken om te vaccineren. De test is helaas niet beschikbaar voor Leptospirose. Dat betekent dat je ondanks het uitvoeren van een bloedtest, alsnog jaarlijks een prik kunt geven tegen deze ziekte. 

      Kosten

      De kosten van een inenting kunnen sterk verschillen. Op sommige plaatsen worden vaccinatie spreekuren gegeven. Hierbij wordt je hond niet onderzocht, maar krijgt zij alleen een prik. Het advies is wel om één keer jaar jouw hond na te laten kijken. Een hond met een pijnlijke kies zal toch blijven eten, waardoor het als eigenaar lastig is om bepaalde problemen op tijd op te merken. Je kunt het onderzoek bij de dierenarts vergelijken met een autobeurt. Je kunt ervoor kiezen om alleen een APK te doen, maar door tussentijds af en toe je auto iets uitgebreider na te laten kijken, kun je zo groot onderhoud voorkomen. Dit is uiteindelijk beter voor de gezondheid van je hond en grote kosten kunnen zo voorkomen worden. 

        Overige zorg

        Naast het inenten van jouw hond is het ook belangrijk om andere stappen te ondernemen, om daarmee te voorkomen dat jouw hond ziek wordt. Denk hierbij aan preventie tegen:

        1. Vlooien
        2. Teken
        3. Wormen

        Conclusie

        Het inenten van jouw hond beschermt je hond tegen bepaalde ziektes. Afhankelijk van het type vaccin varieert de bescherming van één tot drie jaar (en soms nog langer). Het parvo-virus is een van de gevaarlijkste virussen waarvoor je kunt vaccineren. Vooral jonge en oude dieren zijn gevoelig om aan dit virus te overlijden. Daarnaast is de ziekte van Weil ook erg gevaarlijk, aangezien de symptomen zich pas laten zien als het eigenlijk al te laat is. Vaccineren van je huisdier is dus erg belangrijk voor een goede gezondheid. Mocht je graag willen monitoren of het nodig is dat je hond gevaccineerd moet worden? Dan is het mogelijk om met hulp van een titerbepaling dit te controleren. Dit is helaas niet voor alle ziektes waarvoor je vaccineerd mogelijk. Zonder titerbepaling wordt het standaard vaccinatie schema gehanteerd (1x per drie jaar de grote cocktail en 1x per jaar de kleine cocktail).

        blog

        Lees meer & Leer meer

          Vlooien bij de hond klein
          lees meer over

          Vlooien bij de hond

            31 mei 2023
            Teken bij de hond klein
            lees meer over

            Teken bij de hond

              29 mei 2023
              Ontwormen bij de hond klein
              lees meer over

              Ontwormen bij de hond

                12 mei 2023