medisch

Kennelhoest bij de hond

Kennelhoest bij de hond komt tijdens bepaalde periodes in het jaar veel voor. Het is een besmettelijke infectie van de voorste luchtwegen bij de hond. De symptomen bij kennelhoest zijn vooral hoorbaar als een hele luide droge hoest. Voorkomt vaccinatie kennelhoest en is dit ook besmettelijk voor andere dieren en mensen? Lees hier meer over de oorzaak van kennelhoest en wat je eraan kunt doen.

 

“Kennelhoest bij de hond” is geschreven door Wietske Scholten

Wietske is al meer dan 7 jaar dierenarts voor gezelschapsdieren. Met veel passie en liefde heeft ze het leven van duizenden huisdieren verbeterd. Nu wil ze haar kennis graag delen met alle baasjes van Nederland en België, zodat het leven van hun hond, kat of konijn nog leuker en beter word. Heb je vragen over de gezondheid of gedrag van je huisdier? Boek een consult met de dierenarts in via de website om betrouwbaar, betaalbaar en goed advies te krijgen voor jouw huisdier.

Leestijd 5 minuten

Inleiding

Kennelhoest komt tijdens bepaalde periodes in het jaar veel voor. Het is een infectie van de voorste luchtwegen bij de hond. De symptomen zijn vooral hoorbaar als een hele luide droge hoest. Voorkomt vaccinatie kennelhoest en is dit ook besmettelijk voor andere dieren en mensen? Lees hieronder meer over de oorzaak van kennelhoest en wat je eraan kunt doen.

Wat is kennelhoest?

Kennelhoest is een aandoening van de luchtwegen bij de hond. De oorzaak is een virus (Parainfluenza, adenovirus) of de bacterie (Bordetella Bronchiseptica). Honden lopen een besmetting vaak op na contact met besmette honden of uitlaatplaatsen waar veel honden komen. Dit hoeft dus niet per definitie een pension of kennel te zijn.

Symptomen 

De ziekteverwekker van kennelhoest tast vooral de luchtwegen aan. Ook gevaccineerde dieren kunnen alsnog kennelhoest oplopen. Het is namelijk te vergelijken met het griepvirus bij de mens. Ook mensen die de griepprik hebben gehad kunnen alsnog de griep krijgen. De symptomen zijn in dit geval wel vaak een stuk minder. Dit geldt ook voor een hond die gevaccineerd is tegen kennelhoest.

Een besmetting verloopt in deze gevallen dan ook vaak ongecompliceerd. Een droge harde hoest en kokhalzen na het hoesten valt vooral op. Gemiddeld zie je gedurende 10 dagen deze symptomen. De gecompliceerde vorm wordt vooral gezien bij honden die niet gevaccineerd zijn. De symptomen verlopen heftiger en je hond is er vaak een paar dagen erg ziek van. Niet willen eten, sloomheid en koorts wordt in dit geval gezien.

Diagnose stellen

De dierenarts stelt de diagnose op basis van het lichamelijk onderzoek. Er zijn namelijk meerdere oorzaken van hoesten die eerst uitgesloten moeten worden. Zo kan bijvoorbeeld een hartprobleem ook voor hoestklachten zorgen. Ook wordt de temperatuur gemeten om vast te stellen of er sprake is van verhoging. Tot slot wordt aandacht besteed aan de vaccinatiestatus. Indien nodig stelt de dierenarts aanvullend onderzoek voor. Denk hierbij aan het maken van een röntgenfoto of bloedonderzoek.

Behandeling van kennelhoest

De behandeling hangt af van de ernst van de symptomen. De behandeling bestaat uit:

  • Rust
  • Warme omgeving
  • Borsttuig in plaats van een halsband
  • Indien nodig een antibioticum. Antibiotica werken alleen tegen bacteriën. Kennelhoest wordt veroorzaakt door een bacterie of virus. Bij de verdenking van een virus heeft het geven van een antibioticum dan ook geen zin.
  • Door het vele hoesten wordt de keelstreek erg rauw. Een hoestdrank verzacht de keel en lost vastzittend slijm op. Het is geen wondermiddel, maar geeft vaak wel milde verlichting. 
  • Indien er sprake is van koorts is het aan te raden om een koortsverlager in te zetten. Gebruik NOOIT paracetamol voor de mensen, de lever van de hond kan dit medicijn namelijk niet goed omzetten. Gebruik in dit geval een NSAID, zoals Metacam®.
  • Maak bij voorkeur de voeding nat of geef tijdelijk zachte voeding (uit blik). Op deze manier wordt het voor jouw hond gemakkelijker om eten binnen te krijgen.
  • Een hoestonderdrukker wordt meestal niet voorgeschreven. Hoewel de hoest heel vervelend is voor de hond is hij ook effectief. Door het hoesten worden bacteriën en virussen opgehoest en verwijderd. Door de hoest te onderdrukken onderbreek je dit proces, wat de situatie dus juist kan verergeren.

Voorkomen van kennelhoest

Een besmetting met kennelhoest valt nooit helemaal te voorkomen. Er zijn wel een aantal stappen die je kunt ondernemen om de kans zo klein mogelijk te maken. Vermijd uitlaatplekken waar veel honden lopen. De infectiedruk is hier vaak hoog en één besmette hond steekt al snel veel andere honden aan. Probeer daarnaast stressvolle situaties te vermijden. Tot slot is het aan te raden om jouw hond jaarlijks te laten inenten tegen kennelhoest. De vaccinatie werkt na 3-5 dagen. Heeft jouw hond toch kennelhoest opgelopen? Pas na 3 weken scheidt jouw hond geen bacteriën of virussen meer uit. Zorg daarom dan ook dat jouw hond minimaal 3 weken niet in contact komt met andere honden of drukke uitlaatplaatsen.

Is kennelhoest besmettelijk voor de mens?

Kennelhoest geeft zelden problemen bij de mens. Mensen met een verlaagde weerstand hebben wel een grotere kans op ziek te worden van de Bordetella bacterie. Vaccinatie van jouw hond en een goede handhygiëne is in dit geval aan te raden.

Conclusie

Kennelhoest is een aandoening van de luchtwegen van de hond. De oorzaak is een bacterie of virus. De ernst van de symptomen hangt af van de vaccinatie status en het afweersysteem van de hond. Een luide harde hoest valt op. Soms zijn honden er ook erg ziek van. De diagnose wordt gesteld op basis van het klinisch beeld. De behandeling is maatwerk en bestaat o.a. uit rust, stress vermijden, het dragen van een borsttuig en in sommige gevallen het geven van een antibioticum.

blog

Interessant voor jou?

    Inenting bij de hond klein
    lees meer over

    Inenting bij de hond

    17 mei 2023
    Ziekte van Cushing bij de hond klein
    lees meer over

    Ziekte van Cushing bij de hond

      12 mei 2023
      Ontstoken oog bij de hond klein
      lees meer over

      Ontstoken oog bij de hond

        12 mei 2023