medisch

Teken bij de hond

Teken komen veel voor bij de hond. Ze nestelen zich graag in warme plekjes en rondom de kop. Een teek moet verwijderd worden om te voorkomen dat hij ziektes over kan dragen. Met behulp van een tekentang of tekenpincet verwijder je gemakkelijk een teek. Lees hier verder over de gevolgen van een tekenbeet en krijg tips over het verwijderen van een teek. 

 

“Teken bij de hond” is geschreven door Wietske Scholten

Wietske is al meer dan 7 jaar dierenarts voor gezelschapsdieren. Met veel passie en liefde heeft ze het leven van duizenden huisdieren verbeterd. Nu wil ze haar kennis graag delen met alle baasjes van Nederland en België, zodat het leven van hun hond, kat of konijn nog leuker en beter word. Heb je vragen over de gezondheid of gedrag van je huisdier? Boek een consult met de dierenarts in via de website om betrouwbaar, betaalbaar en goed advies te krijgen voor jouw huisdier.

Leestijd 5 minuten

Inleiding

Iedere hond heeft wel eens een tekenbeet opgelopen. Ze zitten vaak tussen de tenen, oksels, liezen en rondom de kop. Een teek draagt ziekteverwekkers met zich mee, die ervoor kunnen zorgen dat jouw hond ziek wordt. Het gebruik van een tekenband, pipet of pil kan dit voorkomen. Maar zijn teken wel zo gevaarlijk? En is het echt nodig dat je een middel gebruikt om een tekenbeet te voorkomen?

Wat zijn teken?

Een teek is een klein beestje met acht pootjes. Hij overleeft door het opzuigen van bloed bij de hond, kat, mens en andere kleine zoogdieren. Teken zijn vooral te vinden in het hoge gras en in bosachtige gebieden. Teken zorgen zowel bij mensen als bij dieren voor problemen. In de teek zitten namelijk verschillende bacteriën, virussen en parasieten. Tijdens een beet kunnen deze ziekteverwekkers dan ook worden overgedragen. Dit kan leiden tot vervelende ziektes. Vaak moet een teek wel minimaal 24 tot 48 uur vast hebben gezeten om ziekteverwekkers over te dragen.

De bruine teek bij de hond

Figuur 1: De bruine teek bij de hond.

Wanneer zijn teken actief?

Er zijn in Nederland twee soorten teken actief. De zogenaamde schapenteek is wit en wordt de Ixodes rhicinus genoemd. De bruine teek daarentegen wordt ook wel de Dermacentor reticulatus genoemd. In bijna alle maanden van het jaar zijn de teken actief. Alleen in de koudste maanden (januari en februari) worden echter weinig tot geen teken gezien.

Teken bij de hond

Figuur 2: Het tekenseizoen. Teken zijn nagenoeg het hele jaar door actief in Nederland. 

Wat zijn de gevolgen van een tekenbeet?

Een teek zuigt zich vol met bloed. Je kunt dan ook op de huid van jouw hond de teek steeds duidelijker zien. Hij verandert van de grootte van een speldenknop naar een erwt. Vervolgens injecteren zij hun speeksel in de hond. In dit speeksel kunnen ziekteverwekkers aanwezig zijn. Een deel van de teken draagt dan ook bepaalde ziektes over op jouw hond.

Bij de mens kan bij een tekenbeet de ziekte van Lyme worden overgedragen. Deze ziekte komt ook bij de hond voor. Mensen zijn hier daarentegen wel duidelijker gevoeliger voor. Veel honden testen namelijk wel positief op Lyme, maar vertonen geen symptomen. Er is één onderzoek waarbij pups met de ziekte van Lyme kreupelheid laten zien. Er is nog te weinig over bekend over deze ziekte bij de volwassen hond.

Andere ziektes die overgedragen kunnen worden via een tekenbeet zijn: Anaplasma, Ehrlichia en Babesia. Dit zijn ernstige aandoeningen met een dodelijk verloop als er niet tijdig wordt ingegrepen. De kans op Ehrlichia en Babesia in Nederland is klein, aangezien deze ziekteverwekkers voornamelijk voorkomen bij teken in Zuid-Europa.

Hoe voorkom ik een tekenbeet?

Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat jouw hond een ziekte van een tekenbeet krijgt. Zo voorkom je een tekenbeet met behulp van een:

  • Tekenband
  • Anti-teken pipet
  • Anti-teken tablet
  • Overig (homeopathische middelen)

Een teek kan ondanks het gebruik van de bovenstaande middelen alsnog wel aanhechten aan jouw hond. Echter dragen zij in dit geval geen ziektes meer over! Daarmee wordt het doel dan ook behaald. Als jouw hond graag zwemt behoeft de voorkeur om een anti-teken pil te gebruiken, aangezien een tekenband giftig is voor vissen. Wil je ook een middel dat werkzaam is tegen vlooien? Dan zijn er ook combi-preparaten op de markt die tegen zowel vlooien als teken werkzaam zijn. 

Hoe kan ik een teek veilig verwijderen?

Stap 1:

Koop een tekenpincet of tekentang. Een gewoon pincet is niet aan te raden, aangezien dan de kans bestaat dat het kopje van de teek niet verwijderd wordt. Gebruik vooraf geen desinfecterende middelen, zoals alcohol. Als je alcohol aanbrengt op een teek spuugt hij vervolgens zijn speeksel en maaginhoud uit. Hierdoor verergert de ontstekingsreactie in de huid van jouw hond. In dit geval is de kans hierdoor groter dat bepaalde ziektes worden overgedragen.

Stap 2:

Zet het pincet of de tang tegen de huid aan, zodat je ook het kopje van de teek meeneemt.

Stap 3:

Maak een draaiende beweging, net zolang totdat de teek vanzelf loslaat. Trek niet aan het pincet of de tang. De teek laat vervolgens na een paar wentelingen vanzelf los.

Stap 4:

Controleer of je de teek in zijn geheel hebt verwijderd (kopje en lijfje moet aanwezig zijn). Mocht het kopje achterblijven in de huid van jouw hond, dan is dit geen ramp. Ga niet proberen om het kopje alsnog te verwijderen. Het lichaam van jouw hond zal het kopje van de teek vanzelf afstoten.

Stap 5:

Gooi de teek weg. Aangezien de teek vaak nog leeft is het verstandig om de teek in te wikkelen in een stukje tape of plakband. Knijp hem niet uit. Zo voorkom je dan ook de verspreiding van ziekteverwekkers.

Stap 6:

Gebruik een ontsmettingsmiddel op de plek van de beet. In dit geval volstaat 70% alcohol oplossing. 

Stap 7:

Ga naar de dierenarts bij tekenen van een ernstige huidreactie, sloomheid of kreupelheid.

Stap 8:

Gebruik een tekenband, anti-teken pil of anti-teken pipet om te voorkomen dat jouw hond ziektes krijgt die door teken worden overgedragen. Gebruik NOOIT een middel voor honden bij de kat. Als je liever geen middel tegen teken gebruikt, controleer jouw hond dan na elke uitlaatbeurt goed op de aanwezigheid van teken. Verwijder teken bij voorkeur binnen 18 uur. 

Hoe verwijder je een teek bij de hond?

Figuur 3: Zo verwijder je veilig een teek.

Conclusie

Een tekenbeet komt regelmatig voor bij de hond. Een teek draagt verschillende ziekteverwekkers met zich mee. Als een teek lang genoeg in de huid van de hond hecht, worden deze ziekteverwekkers overgedragen. Verwijder de teek zo snel mogelijk of maak gebruik van een anti-teken pil, -pipet of -band. Zorg er altijd voor dat de teek op een veilige manier verwijderd wordt. Dit kan met behulp van een tekentang of tekenpincet. Op deze manier is de kans op overdraagbare ziektes zo klein mogelijk.

blog

Lees meer & Leer meer

    Vlooien bij de hond klein
    lees meer over

    Vlooien bij de hond

      31 mei 2023
      Castratie bij de hond klein
      lees meer over

      Castratie bij de hond

        10 mei 2023
        Sterilisatie bij de hond klein
        lees meer over

        Sterilisatie bij de hond

          26 mei 2023