medisch

Vlooien bij de hond

Vlooien zijn kleine stekende parasieten. Ze veroorzaken veel jeuk bij jouw hond. Sommige honden reageren erg heftig op een vlooienbeet. Hierdoor ontstaat dan ook nog weleens een hotspot. Bij het bestrijden van vlooien is het enorm belangrijk om zowel je hond als de omgeving te behandelen. Zo’n 90% van een vlooienplaag zit namelijk in de omgeving! Met behulp van druppels, shampoo of pillen voorkom je een vlooienbesmetting. Lees hier dan ook meer over de behandelopties bij een vlooienplaag.  

 

“Vlooien bij de hond” is geschreven door Wietske Scholten

Wietske is al meer dan 7 jaar dierenarts voor gezelschapsdieren. Met veel passie en liefde heeft ze het leven van duizenden huisdieren verbeterd. Nu wil ze haar kennis graag delen met alle baasjes van Nederland en België, zodat het leven van hun hond, kat of konijn nog leuker en beter word. Heb je vragen over de gezondheid of gedrag van je huisdier? Boek een consult met de dierenarts in via de website om betrouwbaar, betaalbaar en goed advies te krijgen voor jouw huisdier.

Leestijd 5 minuten

Inleiding

Regelmatig komen vlooien in de vacht van de hond voor. In zeer korte tijd zit je huis ook onder de vlooien. Het is lastig om ervan af te komen, wat voor veel frustratie bij het baasje kan zorgen. Maar hoe kan jij een besmetting voorkomen en wat moet je doen als jouw hond toch vlooien heeft?

Wat zijn vlooien?

Een vlo is een kleine parasiet die leeft in de vacht van de hond en kat. Een vlo overleeft door bloed te zuigen van de hond of kat. Hij moet wel eerst de hond bijten om bloed op te kunnen zuigen. Vervolgens kan een vrouwelijke vlo wel 50 eitjes per dag leggen! Hierdoor kan in korte tijd het aantal vlooien enorm toenemen.

De vlo bij de hond

Figuur 1: de vlo bij de hond.

Symptomen bij een vlooien infectie

Een hond met vlooien zal meestal matig tot veel jeuk hebben. Vlooien zitten het liefste rond de staartbasis, de rug en de nek. Na een vlooienbeet kan de hond ook schrikachtig opstaan, om vervolgens happende bewegingen te maken naar de plek van de beet. Doordat jouw hond veel gaat bijten aan de betreffende plaats, kan een hotspot ontstaan. Dit is een forse ontsteking van de huid.

Als je de vacht inspecteert zie je soms levende vlooien. Indien je deze niet ziet kun je enkele haren verzamelen met een speciale vlooienkam. Als je kleine zwarte stipjes ziet, kan dit de ontlasting van vlooien zijn. Als je deze op een natte tissue legt en ze kleuren rood heb je te maken met een vlooienbesmetting.

Is een vlooien infectie gevaarlijk?

Bij pups kan een heftige vlooieninfectie tot bloedarmoede leiden. Een vlo zuigt namelijk bloed op, soms zo veel dat hierdoor zelfs bloedarmoede ontstaat. De vlooien dienen snel gedood te worden om verergering te voorkomen. Bij een volwassen hond is een vlooieninfectie gelukkig meestal ongevaarlijk. Het geeft wel veel ongemak, omdat het voor veel jeuk kan zorgen. Sommige honden reageren overgevoelig op een vlooienbeet. In dit geval kan er sprake zijn van een vlooienallergie. Door het bijten en likken kan een ernstige en pijnlijke huidinfectie ontstaan, ook wel een hotspot genoemd. Ook kan een vlo de lintworm overdragen, wat kan lijden tot diarree en gewichtsverlies.  

Is een vlooien infectie besmettelijk?

Een vlooieninfectie is erg besmettelijk. Vlooien springen vaak van de kat op de hond, of van de hond op de hond. Het grootste gedeelte van het leven van de vlo speelt zich af in de omgeving. Daarom zien we veel vlooien overspringen vanuit de tuin of het huis op de hond. 

Een vlooien infectie is helaas ook besmettelijk voor de mens. Vaak ontstaan er dan kleine, rode, jeukende bultjes op de huid. Een vlo kan niet leven op de huid van de mens en zich dus ook niet voortplanten. Na de beet zal zij dan ook de mens verlaten en op zoek gaan naar een plek op de hond of kat.

Vlooien hond

Figuur 2: de levenscyclus van de vlo bij de hond. Heeft jouw hond last van vlooien? Behandel dan ook altijd de omgeving om een her-infectie van vlooien te voorkomen.  

Behandeling

Er zijn verschillende manieren om een vlooieninfectie te bestrijden. Sommige middelen werken om een vlooieninfectie te voorkomen, andere middelen werken juist om een infectie te bestrijden. Kijk van de voren dus goed naar de verpakking en kies dan het juiste product.

 • Vlooienpipet / vlooiendruppels
 • Vlooientablet
 • Vlooienband
 • Vlooienspray
 • Vlooienshampoo
 • Natuurlijke producten

Hoe voorkom ik een vlooien infectie?

Door gebruik te maken van een vlooienband, pipet of tablet op (meestal) maandelijkse basis kun je voorkomen dat je hond besmet raakt. Zorg daarnaast voor een goede hygiëne in huis, zodat poppen en larven zich niet ontwikkelen tot volwassen vlooien.

Gouden tips:

 • Gebruik indien nodig preventieve middelen om een vlooien besmetting te voorkomen
 • Kies voor een goed merk van de dierenwinkel of dierenarts
 • Wissel af en toe van product, zodat de vlo gevoelig blijft voor anti-vlooien middelen
 • Behandel de omgeving. Ruim 90% van de vlooien leven niet op de hond, maar juist in het huis. Was daarom alles op minimaal 60 graden, stofzuig meerdere keren het huis. Gebruik daarnaast een speciale spray om de eitjes en larven te doden (gebruik dit NIET op de hond).
 • Gebruik NOOIT een anti-vlooien middel voor honden bij de kat
 • Vergeet uw hond niet te ontwormen, aangezien de vlo de lintworm over kan dragen.

Conclusie

Vlooien zijn stekende parasieten. Ze zorgen voor jeuk bij de hond. Honden die gevoelig zijn voor een vlooienbeet hebben meestal een vlooienallergie. Door de jeuk bijt de hond de huid kapot en ontstaat een hotspot. Een hotspot dient snel te worden behandeld, aangezien in korte tijd verslechtering plaats kan vinden. Daarnaast zijn vlooien ook besmettelijk voor de mens. Als jouw hond last heeft van vlooien is het essentieel om buiten jouw hond, ook de omgeving te behandelen. Door het gebruik van anti-vlooien middelen voorkom je een vlooien infectie bij jouw hond en jezelf.

blog

Lees meer & Leer meer

  Ontwormen bij de hond klein
  lees meer over

  Ontwormen bij de hond

   12 mei 2023
   Teken bij de hond klein
   lees meer over

   Teken bij de hond

    29 mei 2023
    Bloedarmoede bij de hond
    lees meer over

    Bloedarmoede bij de hond

     26 mei 2024