medisch

Grasaar bij de hond

Grasaren zijn vervelende grassen die bij de hond voor problemen zorgen. Ze zitten graag tussen de poten of in de oren, ogen en neus. Afhankelijk van de plek waar ze zitten zorgen grasaren dan ook voor verschillende symptomen. Lees hier alles over grasaren en wat jij kunt doen om te voorkomen dat jouw hond hier last van krijgt. 

 

“Grasaar bij de hond” is geschreven door Wietske Scholten

Wietske is al meer dan 6 jaar dierenarts voor gezelschapsdieren. Met veel passie en liefde heeft ze het leven van duizenden huisdieren verbeterd. Nu wil ze haar kennis graag delen met alle baasjes van Nederland, zodat het leven van hun hond, kat of konijn nog leuker en beter word. Eén van haar grote dromen is om over een paar jaar wilde dieren in Indonesië te gaan helpen.

Leestijd 7 minuten

Inleiding

Iedere hond houdt wel van een wandeling door het bos of in de wei. Door het vele snuffelen in het hoge gras kunnen zij vaak hun geluk niet op. Helaas groeien er in de zomerperiode veel grassen, die ook voor problemen bij de hond kunnen zorgen. Eén van deze grassen worden ook wel grasaren genoemd. Deze grasaren breken af en blijven vervolgens haken tussen de poten, in de neus, oren of ogen. Van daaruit nestelen ze zich in de huid en kruipen steeds dieper, waardoor ze voor vervelende huidproblemen zorgen.

Wat is een grasaar?

Overal in Nederland groeien verschillende soorten grassen. De zogenaamde grasaar is wild gras en zorgt regelmatig voor problemen bij de hond. Het gras bevat namelijk vervelende weerhaakjes. Deze weerhaakjes ‘bijten’ zich vast in de huid en kruipen langzaamaan steeds dieper door de huid. Voornamelijk in de zomermaanden en op plaatsen waar weinig gemaaid wordt, komen veel grasaren voor. Bij honden met een lange vacht zijn ze vaak lastig te zien. Een controle van de pootjes en oksels na de wandeling op grasaren is dan ook aangeraden.

Figuur 1: Grasaren in het wild. De kleine weerhaakjes zorgen ervoor dat zij in de vacht van jouw hond blijven hangen. 

Symptomen bij een grasaar

Grasaren zorgen op verschillende plekken op het lichaam van jouw hond voor problemen. Afhankelijk van de plek waar de grasaar zich vast haakt, zie je een verscheidenheid aan symptomen.

Neus

Als je hond een grasaar in zijn neus heeft, niest jouw hond regelmatig. De stekeltjes van de grasaar zorgen voor een constante prikkeling. Indien het niezen lang aanhoudt, ontwikkelt zich neus-uitvloeiing met bloed. Het slijmvlies is immers geïrriteerd. Ondanks het niezen, zorgen de weerhaakjes in het gras ervoor dat de grasaar niet wordt uit de neus wordt geniest. Hierdoor verergert het niezen en raakt het neusslijmvlies steeds meer ontstoken.

Oor

Grasaren verstoppen zich ook graag in het oor. Doordat jouw hond door het hoge gras heeft gerend, blijven de kleine grasaren vast zitten aan de oorschelp. Van daaruit kruipen ze vervolgens langzaam verder, tot zij zich in de gehoorgang bevinden. Als gevolg hiervan schudt jouw hond regelmatig met het oor. Ook zal de jeuk ervoor zorgen dat je hond aan het oor gaat krabben. Zolang de grasaar niet wordt verwijderd, ontwikkelt zich meestal een oorontsteking. In dit geval wordt het oor rood en ruik je een nare geur in het oor.

Poot

De poten zijn de ideale plek voor grasaren om zich in te nestelen. Een hond heeft tien tenen aan de voorpoten en acht tenen aan de achterpoten. Dat betekent dat er dus genoeg plekken aanwezig zijn om aan vast te kunnen haken. Indien een grasaar zich tussen de tenen vasthaakt, zal Je hond vervolgens veel gaan likken aan de poot. Dit zorgt voor nog meer irritatie. Hierdoor kan een likwond met een ontsteking ontstaan, ook wel een hotspot genoemd. De likwond kan zich uitbreiden, waardoor je hond zelfs kreupel gaat lopen.

Oog

Een grasaar vestopt zich ook weleens achter het derde ooglid. Het oogje wordt dichtgehouden en je hond knijpt veel met het oog. Het oog jeukt en traant. Daarom wrijft je hond regelmatig aan het oog. Indien niet tijdig wordt ingegrepen raakt het hoornvlies beschadigd. Dit is erg pijnlijk, waardoor je hond nog meer knijpt met het oog. 

Grasaar bij de hond

Figuur 2: Scooby had gisteren in het hoge gras gespeeld en begon daarna veelvuldig te likken aan zijn poot. Na lokale verdoving werd een grote grasspriet verwijderd. 

Diagnose en behandeling

Het moment waarop de symptomen starten is belangrijk om op te merken. Veelvuldig niezen net na een wandeling, kan duiden op irritatie van een voorwerp in de neus. Klapperen met de oren na de wandeling duidt vaak ook op een voorwerp in het oor. Knijpen met het oog kent veel verschillende oorzaken. Wordt het oog helemaal dicht gehouden, dan is het belangrijk om met een speciaal pincet achter het derde ooglid te kijken. 

Als de grasaar in de poot zit, is het vaak lastiger op te merken. Je kan dit herkennen als je een klein gaatje ziet op de plek van de zwelling. Door druk uit te oefenen op bijvoorbeeld de teen, komen sommige grasaren vanzelf naar buiten. Wanneer dit niet gebeurt is het nodig om op zoek te gaan naar de grasaar. Dit wordt onder verdoving uitgevoerd, omdat het anders te pijnlijk is.  

Vaak is een lokale of algehele verdoving nodig om de behandeling uit te voeren. 

Grasaar bij de hond

Figuur 3: Missy had een vervelende ontsteking van haar poot. Een ontstekingsremmer gaf geen effect, waarnaar verder onderzoek nodig was.

Grasaar bij de hond

Figuur 4: Na grondige inspectie werd een sneetje tussen de teentjes gemaakt. Daar kwam de boosdoener aan het licht, een grasaar! 

Voorkomen van een grasaar

 1. Controleer na elke wandeling de oren en poten op de aanwezigheid van grassen. 
 2. Verwijder grasaren zo spoedig mogelijk, om te voorkomen dat ze opkruipen.
 3. Ga naar de dierenarts bij een verdenking van een grasaar. Hoe sneller je dit doet, des te gemakkelijker het is om de grasaar te verwijderen. Door langer te wachten bestaat de kans dat de grasaar steeds dieper is gekropen en daardoor lastiger is om te verwijderen.
 4. Je kunt overwegen op plaatsen met veel grasaren (zoals op figuur 1) staan te vermijden.
 5. Trim de lange vacht, zodat grasaren makkelijker opgemerkt worden.  

Kosten

De kosten voor het stellen van de diagnose varieren sterk. In sommige gevallig is de grasaar namelijk makkelijk te vinden. Echter is het soms ook heel lastig en is een operatie nodig om deze kruiper op te sporen. De kosten varieren grofweg tussen 60-750 euro. In uitzonderlijk gevallen is een CT-scan nodig om de grasaar te vinden. De kosten voor een CT-scan liggen veelal tussen de 600-800 euro. 

Conclusie

Grasaren zijn grassen met weerhaakjes. Zij zorgen voor vervelende problemen bij de hond. Ze haken zich vast in de huid en kruipen vervolgens langzaam op. Daarna geven zij voornamelijk problemen in de neus, oren, ogen en poten. Afhankelijk van de plaats waar de grasaar zich vasthaakt zie je verschillende symptomen. De dierenarts stelt de diagnose op basis van het klinische beeld. Een snelle behandeling is dan ook nodig om te voorkomen dat ze de diepte in kruipen. Zodra de bron (de grasaar) is verwijderd, is het herstel vlot. Door de poten en oren na de wandeling goed te controleren, voorkom je dat een grasaar tot problemen leidt.

blog

Lees meer & Leer meer

  Vetbult bij de hond klein
  lees meer over

  Vetbult bij de hond

   30 mei 2020
   Hotspot bij de hond klein
   lees meer over

   Hotspot bij de hond

    16 mei 2020
    Oormijt bij de hond klein
    lees meer over

    Oormijt bij de hond

     23 mei 2020

     Kadootje 🎁 voor jou!

     Videocursus 'Beste voeding voor je hond.' t.w.v. €49,-

     Je leert onder andere:

     ✓ de 10 aspecten voor de juiste hondenvoeding.

     ✓ een keuzelijst maken voor de beste voeding.

     ✓ welke snacks veilig zijn voor je hond.

     ✓ wat een gezond drinkgedrag is van je hond.

      

     Alle video's in de cursus zijn met de grootste zorg vanuit een dierenartsen achtergrond gemaakt.

     Aanmelding gelukt. De toegang wordt per mail naar je toegestuurd. Het kan een aantal minuten duren voordat je de mail in de mailbox hebt. Nog steeds niets ontvangen? Check voor de zekerheid jouw spambox even :) Heel veel plezier en succes!