medisch

Blaasontsteking bij de hond

Een blaasontsteking bij de hond komt regelmatig voor. Vaak merk je op dat je hond rode urine plast. Ook doet het vaak pijn, waarna je hond telkens kleine beetjes plast. Een blaasontsteking kent verschillende oorzaken. Meestal gaat een blaasontsteking niet vanzelf over en is een snelle behandeling aan te raden. De behandeling hangt af van de onderliggende oorzaak. Lees hier meer over tips bij een blaasontsteking bij de hond.

 

“Blaasontsteking bij de hond” is geschreven door Wietske Scholten

Wietske is al meer dan 7 jaar dierenarts voor gezelschapsdieren. Met veel passie en liefde heeft ze het leven van duizenden huisdieren verbeterd. Nu wil ze haar kennis graag delen met alle baasjes van Nederland en België, zodat het leven van hun hond, kat of konijn nog leuker en beter word. Heb je vragen over de gezondheid of gedrag van je huisdier? Boek een consult met de dierenarts in via de website om betrouwbaar, betaalbaar en goed advies te krijgen voor jouw huisdier.

Leestijd 7 minuten

Inleiding

Indien jouw hond last heeft van een blaasontsteking is dit gemakkelijk te herkennen. De urine is namelijk vaak rood en je hond is erg onrustig. Een blaasontsteking kan zich ook uitbreiden naar de nieren. Daarom is het verstandig om tijdig in te grijpen. Een blaasontsteking komt vaker voor bij teven. Zij hebben namelijk een kortere plasbuis en een verhoogde kans op urine-incontinentie. Hierdoor krijgen bacteriën de kans om een ontsteking te veroorzaken.

Oorzaken van een blaasontsteking

Er zijn verschillende oorzaken die een blaasontsteking veroorzaken. In de meeste gevallen is er sprake van een bacteriële infectie. Deze bacterie (E. coli) zorgt voor een ontsteking van het slijmvlies van de blaas. Hierdoor breekt het slijmvlies af en ontstaat er bloed in de urine.

Andere oorzaken voor een blaasontsteking zijn:

  • Blaasstenen
  • Blaasgruis
  • Urine incontinentie (door slechte werking sluitspier)
  • Blaasfunctiestoornis (dyssynergie)*
  • Blaaspoliep
  • Onderliggende zieke: suikerziekte, nierfalen, ziekte van Cushing, ontsteking van de prostaat, nierbekkenontsteking
  • Persisterende urachus (verbinding tussen de navel en de blaas)
  • Verkeerd aangelegde urineleiders (ectopische ureter)
  • Blaaskanker

 * In het geval van een blaasfunctiestoornis ontstaat er miscommunicatie tussen de blaas en de plasbuis. Tijdens het plassen dient de blaas aan te spannen en de plasbuis te ontspanning. Als dit proces niet goed verloopt ontstaat een functiestoornis. Zo is de oorzaak van een functiestoornis een overrekking van de blaas, een spastische blaas of een aantasting van de zenuwfunctie vanuit het ruggenmerg.

Blaasontsteking hond

Figuur 1: Sophie kreeg opeens last van pijn bij het plassen. Na een urineonderzoek was al snel duidelijk wat de oorzaak was. Een nare bacterie! Een behandeling werd snel gestart en na een week was Sophie weer helemaal hersteld. 

Symptomen 

Afhankelijk van de onderliggende oorzaak van de blaasontsteking zie je één of meerdere van de onderstaande symptomen:

  • Rode (stinkende) urine
  • Kleine beetjes plassen
  • In huis plassen
  • Kromme rug (buikpijn)
  • Minder willen eten
  • Meer drinken
  • Slomer
  • (Koorts)

Het is belangrijk om altijd goed te kijken of er wel urine passage is. Bij een blaasontsteking zijn die vaak kleine beetjes, waardoor je soms goed moet kijken. Indien er geen urine meer uit de plasbuis komt is dit een spoedgeval. Er kan namelijk een steentje vastzitten in de plasbuis, waardoor je hond niet meer kan plassen. Dit zie je vooral bij reuen en zelden bij teefjes.

Diagnose stellen

De dierenarts stelt diagnose op basis van een vraaggesprek, lichamelijk onderzoek en urineonderzoek. In het urineonderzoek worden verschillende dingen getest. De dierenarts checkt de urine op de aanwezigheid van bloed, eiwitten, afweercellen, zuurtegraad en de aanwezigheid van kristallen (blaasgruis). Daarnaast wordt gekeken of de urine goed geconcentreerd is (het zogenaamde soortelijk gewicht). Indien nodig worden de bacteriën uit de urine gekweekt. Op deze manier weet je precies om welke bacterie het gaat en welk antibioticum geschikt is.

Bestaat er een verdenking op een blaassteen of anatomische afwijking? Dan is het verstandig om een echo of röntgenfoto van de buik te laten maken

Blaasontsteking door blaassteen en blaasgruis bij de hond

Figuur 2: Een forse blaassteen bij Sien zorgde ervoor dat ze niet meer goed kon plassen (links). Bij het urineondezoek van Zeb werden struvietkristallen (blaasgruis) gevonden.

Behandeling

De behandeling voor een blaasontsteking hangt af van de onderliggende oorzaak. In de meeste gevallen is er sprake van een bacteriële infectie van de blaas. In dit geval is het noodzakelijk om een antibioticum te starten (eerste keus trimethoprim-sulfonamide, tweede keus amoxicilline of amoxicilline-clavulaanzuur). De kuur duurt meestal 5-7 dagen. Daarnaast wordt indien nodig een ontstekingsremmer voorgeschreven.

Indien de blaasontsteking niet over gaat, of naar korte tijd weer terugkeert (binnen 6 maanden), is een andere behandeling aangewezen. In het geval van een blaasgruis wordt een speciaal dieet voorgeschreven. Bij een blaassteen is een operatie vaak noodzakelijk.

blaassteen bij de hond

Figuur 3: de blaassteentjes zitten vast in de plasbuis bij de penis. Met behulp van een katheter worden ze terug geduwd naar de blaas. Zo kunnen de steentjes vervolgens uit de blaas verwijderd worden. 

 Het gebruik van natuurlijke middelen, zoals cranberry-capsules, zoals dat voor mensen wordt aangeraden is meestal niet effectief. De zuurtegraad van de urine van een hond is namelijk heel anders dan bij de mens. Op het internet wordt vaak wel aangegeven dat het werkt, wat misleidend is. Wel lijkt dit soms effect te hebben bij honden die in huis plassen (zonder aanwijzing voor een bacteriële ontsteking) of om een blaasontsteking in de toekomst te voorkomen (preventief).

Het bevorderen van meer drinken is daarentegen wel aan te raden. Zo wordt ontstekingsmateriaal sneller uit de blaas gespoeld en verloopt het herstel sneller. 

Kosten

De kosten voor een blaasontsteking hangen af van het gewicht en ernst van de symptomen. Indien een blaasontsteking voor de eerste keer optreedt variëren de kosten tussen de 80-100 euro. Deze kosten zijn gebaseerd op een consult, urine onderzoek en medicatie.

Indien aanvullend onderzoek nodig is (echo / röntgenfoto / bacteriologisch kweek) komen er kosten bij van 150-350 euro. 

Voorkomen

Het is helaas niet altijd mogelijk om een blaasontsteking te voorkomen. Blaasstenen ontstaan meestal uit magnesium en fosfaat. Deze mineralen worden opgenomen vanuit de voeding. Goedkopere voedingen zijn meestal rijk aan deze mineralen. Zij kunnen samenklonteren en uiteindelijk een blaassteen vormen.

Het geven van goede voeding is een belangrijke factor bij het voorkomen van blaasontsteking. Daarnaast is het belangrijk om de wateropname te bevorderen. Zorg daarom voor een schone drinkbak en ververs het water dagelijks. Biedt daarnaast ook buiten een waterbron aan, zodat je hond meer kan drinken.

Conclusie

De meestvoorkomende oorzaak van een blaasontsteking bij de hond is een bacteriele ontsteking. Daarnaast komen blaasstenen, tumoren en poliepen ook regelmatig voor. Typische symptomen die opvallen zijn: bloed in de urine, kleine beetjes plassen en pijn. De diagnose wordt gesteld op basis van het vraaggesprek, lichamelijk onderzoek en urineonderzoek. Indien nodig wordt dit aangevuld met een kweek, echo of rontgenfoto. De behandeling hangt af van de onderliggende oorzaak. In het geval van een bacterie wordt een antibioticum (en ontstekingsremmer) voorgeschreven. Een blaasontsteking valt nooit helemaal te voorkomen. Echter is de kans kleiner indien je de wateropname vergroot en goede voeding geeft.

blog

Interessant voor jou?

    Overgeven bij de hond klein
    lees meer over

    Overgeven bij de hond

      9 mei 2023
      Pijnstiller bij de hond klein
      lees meer over

      Pijnstiller bij de hond

        24 mei 2023
        Ziekte van Cushing bij de hond klein
        lees meer over

        Ziekte van Cushing

          12 mei 2023