medisch

Crematie van je hond – wat houdt het in?

Na jaren van plezier is het moment aangebroken waarbij je afscheid moet nemen van je trouwe viervoeter. Dat is ongetwijfeld een zwarte dag. Het ene baasje wordt overrompeld door het overlijden van hun hond, terwijl het andere baasje het overlijden kan plannen. Het verlies van een huisdier gaat meestal gepaard met veel verdriet. Er zijn verschillende opties mogelijk, zoals een crematie, begrafenis, destructie of het doneren aan de wetenschap. Lees in dit blog meer over de verschillende opties. 

 

 

“Crematie van je hond – wat houdt het in?” is geschreven door Wietske Scholten

Wietske is al meer dan 7 jaar dierenarts voor gezelschapsdieren. Met veel passie en liefde heeft ze het leven van duizenden huisdieren verbeterd. Nu wil ze haar kennis graag delen met alle baasjes van Nederland en België, zodat het leven van hun hond, kat of konijn nog leuker en beter word. Heb je vragen over de gezondheid of gedrag van je huisdier? Boek een consult met de dierenarts in via de website om betrouwbaar, betaalbaar en goed advies te krijgen voor jouw huisdier.

Leestijd 8 minuten

Inleiding

De dag dat je afscheid moet nemen van je trouwe viervoeter is enorm moeilijk. Een hond bemachtigt vaak al snel een plekje als gezinslid en is onmisbaar. Het verlies heeft dan ook de nodige impact op je dagelijkse leven.

Sommige baasjes kunnen het overlijden van hun hond plannen. Zo zijn er verschillende oorzaken die meespelen in het maken van deze beslissing. Mogelijk heeft jouw hond last van ernstige artrose, heupdysplasie, ernstige suikerziekte of een hartprobleem. Bij andere gevallen word je als baasje overrompeld door het overlijden. Denk hierbij aan een aanrijding of een complicatie tijdens een operatie. Het is lastig om een keuze te maken als verdriet overheerst. Daarom is het verstandig om van tevoren een plan te maken indien het zover is. Zo ben je voorbereid op wat je te wachten staat na het maken van een keuze.

 In eerste instantie maak je een afspraak bij de dierenarts. Je dierenarts bepaalt of er nog mogelijkheden zijn tot ondersteuning. Indien er niets meer mogelijk is, besluit je samen met de dierenarts dat het beter is om je huisdier in te laten slapen. De stappen die daarna volgen worden nu besproken. 

Keuze maken

Na het overlijden van je hond moet je al snel een beslissing maken over de vervolgstap. Wat zou je graag met je hond willen doen? Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • Begraven
  • Crematie
  • Destructie
  • Doneren aan de wetenschap 

Lees hieronder wat deze verschillende opties inhouden.

Begraven

Indien je de beschikking hebt tot een tuin, is het mogelijk om je huisdier thuis te begraven. Hiervoor gelden per gemeente verschillende regels. Het is namelijk niet bij elke gemeente toegestaan om je huisdier te begraven.

Crematie hond

Figuur 1: Blacky overleed vorig jaar als gevolg van kanker. Zijn baasje koos ervoor om Blacky te begraven in de tuin. De eigenaren van Josie lieten haar inslapen wegens een ernstig hartprobleem. Na haar overlijden, kozen zij voor een individuele crematie.

 Crematie

Het cremeren van een hond is vergelijkbaar met het cremeren van een mens. Je huisdier wordt in een speciale oven geschoven en verbrand. Je kunt vaak uit verschillende opties kiezen.

  • Individuele crematie
  • Groepscrematie (collectieve crematie) 

Daarnaast biedt het crematorium vaak aan of je erbij wilt blijven of niet. Bij een individuele crematie krijg je de mogelijkheid tot ontvangen van de as in een urn / strooikoker.

Bij een groepscrematie wordt je huisdier met meerdere dieren gecremeerd. Afhankelijk van het crematorium wordt de as door het crematorium verstrooid op een mooie plek.

Bij een individuele crematie kun je vervolgens voor verschillende opties kiezen. Je kunt je huisdier binnen in een urn neerzetten of buiten verstrooien. Daarnaast bieden sommige gemeenten een dierenbegraafplaats aan, waar je de urn in een muur kunt neerzetten.

Per crematorium zijn er ook nog aanvullende opties. Bijvoorbeeld het verkrijgen van een pootafdruk of een plukje vacht. Tegenwoordig is het ook mogelijk om een sieraad te maken van de as van je hond. Denk hierbij aan een mooie ring of ketting, die je altijd bij je kunt dragen. Op de website van www.denhollandsche.nl, zie je talloze mogelijkheden voor het kiezen van een urn en/of sieraad. Op deze site is het ook mogelijk om je eigen urn te ontwerpen.

De totale kosten hangen af van je persoonlijke wensen. Daarnaast speelt het gewicht van je huisdier een rol. Hoe zwaarder je huisdier, des te hoger de kosten. De kosten voor de crematie van een hond voor een individuele crematie varieert tussen de 170 euro (lichaamsgewicht tot 10 kg) tot 260 euro (lichaamsgewicht vanaf 60 kg). Indien je hebt gekozen voor een groepscrematie variëren de kosten ongeveer tussen de 100 euro (lichaamsgewicht tot 10 kg) tot 200 euro (lichaamsgewicht vanaf 60 kg).

Crematie hond urn kiezen

Figuur 2: Er zijn verschillende mogelijkheden bij het kiezen van een urn.

Destructie

Hierbij blijft jouw hond achter bij de dierenarts. Het stoffelijk overschot wordt verzameld door de Rendac. Je huisdier wordt met allerlei dieren (wilde dieren, landbouwhuisdieren, paarden en andere huisdieren) verzameld. Volgens de wet moet de Rendac een speciaal protocol volgen. Na enkele verwerkingsstappen wordt het stoffelijk overschot uiteindelijk verwerkt tot industriële grondstoffen (waar o.a. weer energie van wordt gemaakt). De kosten voor destructie verschillen per dierenartsenpraktijk. Meestal wordt een tarief van 10-25 euro gehanteerd. Meestal zijn deze kosten al verwerkt bij de kosten voor het tarief inslapen / euthanasie van je huisdier.

 

Overname voor de wetenschap

Het is ook mogelijk om je huisdier aan te bieden aan de wetenschap. In dit geval wordt je hond gebruikt als leerproces voor studenten of dierenartsen. Denk hierbij aan het oefenen van bepaalde operatietechnieken of het onderzoeken van de anatomie (bouw en functie) van het lichaam. Er wordt altijd respectvol omgegaan met jouw huisdier. Het is niet mogelijk om hierna je hond weer terug te krijgen.

Conclusie

Het verliezen van je hond heeft een enorme impact op je dagelijkse leven. Het is vaak een groot verlies. Je dagelijkse ritme verandert, waardoor je vaak geconfronteerd wordt met het verlies. Er zijn verschillende mogelijkheden na het overlijden. Zo kun je kiezen voor het begraven of cremeren van je hond. Het is ook mogelijk om te kiezen voor destructie of donatie van je hond aan de wetenschap.

blog

Interessant voor jou?

    Wandelen met je hond klein
    lees meer over

    Wandelen met je hond

      20 augustus 2023
      Ik wil een hond
      lees meer over

      Ik wil een hond

        24 april 2023
        Hond adopteren uit buitenland klein
        lees meer over

        Hond adopteren uit het buitenland

          1 mei 2023