Medisch

Vuurwerk angst bij de hond & kat

Het afsteken van vuurwerk is voor vele huisdieren een nare gebeurtenis. Ze hebben vaak geen idee wat er aan de hand is. Er ontstaat een gevoel van gevaar, waardoor de hond of kat zich gaat verstoppen of juist heel aanhankelijk wordt. Aangezien jouw hond of kat en jijzelf geen controle hebben over de situatie, is het belangrijk dat je voorzorgsmaatregelen treft die jou helpen om de controle terug te krijgen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden, zoals het trainen van jouw huisdier of het geven van rustgevende medicatie.

 

‘Vuurwerkangst bij de hond & kat” is geschreven door Wietske Scholten

Wietske is al meer dan 7 jaar dierenarts voor gezelschapsdieren. Met veel passie en liefde heeft ze het leven van duizenden huisdieren verbeterd. Nu wil ze haar kennis graag delen met alle baasjes van Nederland en België, zodat het leven van hun hond, kat of konijn nog leuker en beter word. Heb je vragen over de gezondheid of gedrag van je huisdier? Boek een consult met de dierenarts in via de website om betrouwbaar, betaalbaar en goed advies te krijgen voor jouw huisdier.

Leestijd 5 minuten

Inleiding

Veel huisdieren hebben last van angst voor vuurwerk. Zodra de decembermaand van start gaat, wordt er volop geknald. Deze harde knallen zijn vaak onverwachts en maken de hond en/of kat angstig. De eerste reactie als baasje is vaak gericht op het troosten van je huisdier Hoewel dit goed is bedoeld, stimuleert je hiermee de angst. Angst wordt namelijk gekoppeld aan aandacht, waardoor het probleem verergert.

Hoe kan ik het beste met mijn hond of kat omgaan bij vuurwerkangst?

Het is belangrijk om de angst van jouw huisdier NIET te belonen, maar WEL te belonen als je hond niet bang wordt van bepaald geluid. Dit is natuurlijk erg lastig, aangezien jij je huisdier zoveel als mogelijk is wilt ondersteunen in tijden van angst. Er zijn een aantal mogelijkheden om de angst te verminderen. Zo kun je in de periode voorafgaande aan Oud & Nieuw jouw hond of kat trainen. Het is belangrijk om met deze training rond oktober al te starten, ruim voordat de knallen daadwerkelijk van start gaan. Daarnaast zijn enkele medicijnen en/of voedingssupplementen beschikbaar die angstremmend werken. Hieronder staan enkele tips die je kunt gebruiken om jouw huisdier te ondersteunen.

Vuurwerkangst bij de hond & kat

Figuur 1: Vuurwerk zorgt voor angst en stress bij de hond en kat.

Tips & Tricks

Hier volgen een aantal ‘Gouden tips’ om jouw hond rustig door de jaarwissleing heen te helpen.

Tip 1
Zorg dat jouw huis een veilige haven is voor jouw hond of kat. Maak een schuilplek (bijv een bench met een deken eroverheen) & sluit de gordijnen.

Tip 2
Houd je kat enkele dagen voor Oud & Nieuw binnen. De kans bestaat namelijk dat hij of zij door de schrik niet meer naar huis durft te komen. Sluit het kattenluikje dus op tijd af. Laat je hond op de dag van Oud en Nieuw extra lang uit in het bos, zodat ze al veel energie hebben verbruikt. Is het bos niet mogelijk? Houd dan altijd jouw hond wel aangelijnd. Een plotselinge knal zorgt er nog wel eens voor dat je hond van de stress weg loopt en niet meer terug komt als je hem roept.

Tip 3
Start op tijd met een geluidstraining (3 maanden voor aanvang Oud & Nieuw). Door middel van een trainings-cd kun jij je hond of kat laten wennen aan vuurwerkgeluiden. Zet de cd eerst op een zacht volume en bouw dit in de komende dagen op. Je kunt dit ook doen met behulp van andere geluiden zoals een klapperpistooltje, trektouwtjes, knallende ballonnen, etc. Zorg er altijd voor dat de afstand tussen de geluiden en jouw hond of kat groot genoeg is. Tijdens het afspelen van de cd is het belangrijk om ondertussen leuke dingen met jouw huisdier te doen. Op deze manier wordt het onderbewustzijn getraind, waardoor jouw hond of kat de koppeling maakt tussen de geluiden en het uitvoeren van een leuke activiteit. Wanneer jouw huisdier reageert op een knal, roep dan de hond of kat snel bij je. Troost hem niet, maar maak van jezelf een veilige toevlucht haven. Leidt vervolgens je hond of kat af met een speeltje of iets lekkers.

Tip 4
Geef je hond of kat een nieuw speeltje met een nieuwe geur. Hierdoor worden ze geprikkeld om het speeltje te gaan ontdekken en denken ze minder aan andere prikkels, zoals knalvuurwerk.

Tip 5
Gebruik feromonen. Feromonen zijn rustgevende stofjes. Deze geurstoffen zitten in speciale verspreidende verdampers. Je stopt de verdamper in het stopcontact in een afgesloten ruimte. De feromonen verdampen in de omgeving en hebben een rustgevende werking op jouw huisdier. Een voorbeeld voor de hond is de Adaptil Calm Verdamper. Een voorbeeld van een verdamper bij de kat is de Feliway Verdamper. De Pet Remedy Verdamper is geschikt voor zowel honden als katten.

Tip 6
Gebruik voedingssupplementen. Zylkene® is een voedingssupplement die ervoor zorgt dat jouw hond of kat ontspant en sneller gewend raakt aan een nieuwe situatie. Dit komt omdat het leervermogen ook wordt gestimuleerd, waardoor dit middel heel geschikt is i.c.m. de geluidstraining. Het beste effect wordt gezien als dit supplement 2 weken tot 2 maanden voor aanvang van de gebeurtenis wordt gestart. Telizen® is een ander supplement die de angst remt en is ook geschikt voor zowel de hond als de kat.

Tip 7
Voor de hond is het dragen van een thundershirt ook mogelijk. Dit is een strak shirt die je hond tijdens de jaarwisseling draagt. Door de druk van het shirt ontsnapt de hond. Het is vergelijkbaar met het inbakenen van een baby. Een thundershirt werkt niet bij alle honden. Probeer dit shirt dus eerst een dag uit, voordat Oud & Nieuw aanbreekt.

Alternatieve tip: Medicatie (alleen voor de hond)

Medicatie tegen vuurwerkangst

In het verleden werd regelmatig het medicijn met de werkzame stof acepromazine voorgeschreven. Hierdoor lijkt de hond rustiger, maar krijgt hij nog wel alles mee. Dit is een onprettige situatie voor de hond en het wordt vandaag de dag ook niet meer aangeraden om dit middel te geven. Ook het medicijn diazepam werd in het verleden regelmatig voorgeschreven door de dierenarts. Hoewel dit middel geschikt is om angst te verminderen bij gezonde dieren, is het volgens de wet alleen legaal als laatste redmiddel. Dit betekent dat jouw hond (indien nodig) als eerste gebruik moet maken van middelen die wel op de markt zijn gebracht als angstremmende medicijnen.

Imepitoïne (Pexion®) is geregistreerd voor epilepsie en geluidsreactiviteit bij de honden. Via tabletten wordt tweemaal daags een afgemeten dosering voorgeschreven (30 mg/kg). Dit medicijn start je twee dagen voor oudejaarsavond en mag twee dagen na nieuwjaarsdag nog gegeven worden. Let erop dat elk medicijn bijwerkingen kent. In het geval van Pexion® kan een slingerende gang, toegenomen eetlust, sloomheid, braken en meer drinken/plassen worden opgemerkt.

Dexmedetomidine hydrochloride (Sileo®) is een orale gel en wordt ook ingezet bij vuurwerkangst. De dosering is heel specifiek en behoeft een nauwkeurige uitleg van de dierenarts. Het middel dien je toe op het slijmvlies van de bek, maar mag niet doorgeslikt worden. Bij onvoldoende effect mag de dosering na twee uur herhaald worden, tot maximaal vijf keer in totaal. Lees voor de specifieke toediening en dosering goed de bijsluiter. Het wordt afgeraden om dit medicijn te gebruiken bij honden met een verminderde hart/lever/nierfunctie. Bijwerkingen die mogelijk tot uiting komen zijn: lichtere slijmvliezen, sloomheid, braken en urine-incontinentie.

Diazepam (multipam®) werkt wel tegen vuurwerkangst, maar is niet geregistreerd voor geluidsreactiviteit bij honden. Daarom mag dit medicijn alleen gebruikt worden als één van de bovenstaande middelen niet of onvoldoende werken. De dosering wordt specifiek berekent en varieert van 0.5-2.0 mg/kg, 1-2x daags. Het is het beste om de tabletten 1 tot 2 uur vóór het gewenste effect (b.v. de jaarwisseling) in te geven. Bij dieren die al angstig zijn, werkt het langzamer en minder goed. In sommige gevallen is het daarom soms beter om enkele dagen voor Oud & Nieuw met de tabletten te starten. Als bijwerking geeft dit middel sloomheid. Is de sloomheid ernstig, verminder dan de dosering.

Het is belangrijk om deze bovenstaande medicijnen alleen te geven na goed overleg met jouw dierenarts. De dierenarts maakt een inschatting over de gezondheidsstatus van jouw hond en bepaald vervolgens of deze medicijnen toegediend mogen worden. Er zijn daarnaast nog enkele redenen waarom bepaalde medicijnen liever niet gebruikt moeten worden. Jouw dierenarts kan hierover advies op maat geven. Zorg er tot slot voor dat jij altijd jouw hond goed in de gaten houdt na de inname van deze medicijnen. Start de medicatie op het moment dat jouw hond nog niet angstig is. Hierdoor werken de medicijnen sneller en effectiever.  Lees je van tevoren in over de bijwerkingen van de medicijnen, zodat je een duidelijk verwachtingspatroon hebt.  

Conclusie

Zodra december van start gaat wordt er vuurwerk afgestoken. Veel honden en katten zijn hier enorm angstig voor. De onverwachte harde knallen zorgen voor veel stress. Er zijn enkele dingen die jij als baasje kunt ondernemen om deze angst verminderen. Training, aanpassingen in en rondom het huis en het gebruik van medicijnen kunnen jouw hond of kat ondersteunen. Begin op tijd en laat je goed voorlichten voordat je start met de bovenstaande tips & tricks.

blog

Interessant voor jou?

    Wandelen met je hond klein
    lees meer over

    Wandelroutes met jouw hond

      20 augustus 2023
      Pijnstiller bij de hond klein
      lees meer over

      Pijnstilling bij de hond

        24 mei 2023
        Epilepsie bij de hond klein
        lees meer over

        Epilepsie bij de hond

          29 juni 2023