medisch
Oogontsteking bij de hond
Een ontstoken oog bij de hond komt regelmatig voor. In de zomerperiodes is de kans groter. Je maakt dan vaak langere wandelingen. De kans op beschadigingen en allergieën van het oog is dan groter. Een oog is een kwetsbaar orgaan, waarbij een snelle behandeling wenselijk is. Maar wat kun je zelf doen bij een ontstoken oog? Is het verstandig om kamillethee te gebruiken en hoe vaak moet je een oogje schoonmaken? Op deze vragen volgt in dit blog het verlossende antwoord.
“Ontstoken oog bij de hond” is geschreven door Wietske Scholten
Wietske is al meer dan 7 jaar dierenarts voor gezelschapsdieren. Met veel passie en liefde heeft ze het leven van duizenden huisdieren verbeterd. Nu wil ze haar kennis graag delen met alle baasjes van Nederland en België, zodat het leven van hun hond, kat of konijn nog leuker en beter word. Heb je vragen over de gezondheid of gedrag van je huisdier? Boek een consult met de dierenarts in via de website om betrouwbaar, betaalbaar en goed advies te krijgen voor jouw huisdier.
Leestijd 8 minuten
Inleiding
Een ontstoken oog komt regelmatig voor bij de hond. Een oogontsteking heeft verschillende oorzaken. Sommige oorzaken zijn gelukkig simpel te behandelen. Andere oorzaken hebben daarentegen een operatie of chronische behandeling nodig. Veel baasjes maken de oogjes schoon met kamillethee of afgekoeld gekookt water. Maar is dit wel verstandig? Op deze vraag geef ik antwoord, zodat jij met de juiste tips aan de slag kunt gaan. Het is namelijk belangrijk om tijdig in te grijpen bij een oogontsteking. Hierdoor is de kans op een snel herstel met een goed resultaat dan ook groot.
Inhoudsopgave ‘Oogonsteking bij de hond’
Oorzaken van een oogontsteking
Een ontstoken oog heeft veel verschillende oorzaken. Zo kunnen de oorzaken aangeboren of verkregen zijn. Meestal verergert het probleem snel. Dit komt omdat bacteriën en virussen erbij betrokken raken. Hieronder staat een overzicht van veelvoorkomende oorzaken:
- Infectie:
* Parasieten
* Bacteriën
* Virussen - Hoornvliesbeschadiging door trauma (grasaar, takje)
- Allergie (rook, zand, pollen, grassen, voedsel)
- Auto-immuun:
* Droge ogen syndroom (KCS)
* Folliculaire- of Plasmacellulaire Conjunctivitis
* Pannus - Anatomische afwijkingen:
* Cherry eye
* Entropion/ectropion
* Tumoren
* Distichiën
* Ectopische ciliën
Figuur 1: Odin had een hoornvliesontsteking die maar niet wilde genezen. Het losliggende hoornvlieslaagje werd verwijderd zodat de beschadiging kon herstellen (links). Zena kneep veel met haar oog. Haartjes uit de ooglidrand irriteerden het hoorvlies. De haartjes (distichiën) werden verwijderd en het oogje kon weer snel herstellen.
Symptomen bij een oogontsteking
Afhankelijk van de ernst en de oorzaak zie je verschillende symptomen:
- Rode en gezwollen ogen
- Traanstreep
- Jeuk
- Tranend oog
- Pijn
- Sloom
- Soms wordt het derde ooglid zichtbaar
De symptomen starten vaak met een tranend oog. De uitvloeiing is pussig, slijmerig of bevat traanvocht. Dit aanwezigheid van pus duidt meestal op een bacteriële ontsteking. Het oog jeukt en de hond wrijft met zijn poot aan het oog. Een traansteep en rode verkleuring van de bindvliezen valt op. De hond houdt soms het oog halfgesloten. Dit duidt op pijn. Door de pijn wrijft jouw hond met zijn poot aan het oog, waardoor de situatie verergert.
Diagnose
Een bezoek aan de dierenarts is belangrijk in het geval van een ontstoken oog. Een oog is namelijk een kwetsbaar orgaan. Een verkeerde behandeling kan de situatie snel verslechteren. De dierenarts inspecteert het oog met een speciale ooglamp (spleetlamp en opthalmoscoop). De verschillende onderdelen van het oog worden bekeken. Vaak worden er aanvullende testen uitgevoerd. Dit betreft een kleuring van het hoornvlies of het meten van de traanproductie. Daarnaast is het in sommige gevallen nodig om de oogdruk te meten.
Figuur 2: De dierenarts onderzoekt Senna met een speciale ooglamp (spleetlamp). Indien nodig wordt het oog lokaal verdoofd en wordt de ruimte achter de oogleden bekeken. Bij de verdenking van een hoornvliesbeschadiging wordt een speciale groene kleuring toegediend.
Behandeling en verzorging
Het is fijn om zelf iets te kunnen doen in het geval van een oogontsteking. Wees hier wel voorzichtig mee. De vele verschillende oorzaken hebben namelijk allemaal een verschillende behandeling nodig. Er is geen standaardbehandeling voor een oogontsteking. Neem bij twijfel altijd eerst contact op met de dierenarts!
Schoonmaken:
Spoel het oog bij voorkeur niet met (afgekoeld) water. Kraanwater heeft namelijk een zuurtegraad tussen de 7 en 9,5 (dit hangt af van de hardheid van het water). Het oog van de hond heeft daarentegen een zuurtegraad dat rond de 7,4 ligt. Het spoelen met kraanwater is dus niet ideaal. Dit geldt ook voor kamillethee. Dit werkt wel verzachtend, maar heeft ook niet de juiste zuurtegraad. Je mag de omgeving van het oog wel reinigen met water of kamillethee.
Als het gebied rondom het oog vies is, kun je dit het beste schoonmaken met een speciale fysiologische zoutoplossing (bijvoorbeeld Optha-Clean®). Doe dit niet bij een verdenking op een diepe beschadiging van het hoornvlies! Dan bestaat de kans op lekkage van oogvocht uit de oogbol.
Zalven:
Vitamine A zalf (Opthosan®, AA retinol®) is een fijne zalf. Het verzacht het oog en is het meest veilige middel om toe te dienen. Als alternatief kun je een kunsttraan gebruiken (Bijvoorbeeld: Lacriforte®, Hylo-parin®, Duodrops®, Optixcare®, Hyaluvisk drops®, Lubrithal®, Ocrygel®). Zij maken het oog minder droog, zodat hij kan herstellen. Deze zalven zijn vooral bedoeld als onderhoudszalf en niet geschikt bij een ontsteking.
Afhankelijk van de oorzaak bestaat de behandeling meestal uit een oogzalf met een antibioticum, pijnstiller en/of ontstekingsremmende stof. Een antibioticum oogzalf is alleen verkrijgbaar bij de dierenarts. Volgens de wet moet de dierenarts eerst het oog beoordelen voordat dit mag worden voorgeschreven. Daarom kun je geen antibiotica zomaar ophalen. In sommige gevallen is een operatie onvermijdelijk. Dit is bijvoorbeeld het geval bij entropion. Hierbij krullen de oogleden naar binnen, waardoor zij het hoornvlies beschadigt. Door de stand van het ooglid aan te passen herstelt het oog.
Kosten
De kosten voor een oogontsteking zijn gebaseerd op een consult en medicatie. De meeste oogontstekingen zijn binnen 7-10 dagen genezen. De kosten varieren in dit geval tussen de 60-100 euro. Indien dit niet het geval is, is aanvullend onderzoek aan te raden. Deze kosten hangen af van het type onderzoek dat nodig is.
Voorkomen
Een oogontsteking valt helaas niet altijd te voorkomen. Een jaarlijkse check bij de dierenarts en het vaccineren van jouw hond verminderd de kans op oogproblemen. Daarnaast is een goede hygiëne van het oog van belang. Verwijder overtollig vuil met producten die speciaal voor het oog gemaakt zijn. Ook het vermijden van plaatsen met hoog gras verminderd de kans op beschadigingen van het oog. Tot slot zijn er bepaalde rassen die vaker last hebben van een oogontsteking. Doordat sommige oogaandoeningen een erfelijke achtergrond hebben, is het stoppen met fokken van aangedane dieren aangeraden.
Conclusie
Een ontstoken oog bij de hond komt regelmatig voor. Voornamelijk in de zomerperiode is deze kans groter. De oorzaken zijn talrijk en variëren van aangeboren tot verworven. De diagnose wordt gesteld door de dierenarts. Met behulp van een speciale lamp en aanvullende testen wordt de oorzaak achterhaald. In simpele gevallen helpt het gebruik van een ondersteunende oogdruppel, met vitamine A. Vaak is er meer aan de hand en is een medicinale oogdruppel noodzakelijk.
blog
Lees meer & Leer meer
lees meer over
Anaalklierontsteking bij de hond