medisch

Vetbult bij de hond

Veel honden krijgen vroeg of laat een vetbult. Is een vetbult onschuldig of moet je hem zo snel mogelijk verwijderen? Lees hieronder dan ook snel meer over de symptomen en behandeling van een vetbult.  

 

“Vetbult bij de hond” is geschreven door Wietske Scholten

Wietske is al meer dan 6 jaar dierenarts voor gezelschapsdieren. Met veel passie en liefde heeft ze het leven van duizenden huisdieren verbeterd. Nu wil ze haar kennis graag delen met alle baasjes van Nederland, zodat het leven van hun hond, kat of konijn nog leuker en beter word. Eén van haar grote dromen is om over een paar jaar wilde dieren in Indonesië te gaan helpen.

Leestijd 5 minuten

Inleiding

Een vetbult bij de hond komt regelmatig voor. Het is een stapeling van vet onder de huid. Een vetbult heet ook wel een ‘lipoom’. Een vetbult bestaat meestal uit goedaardige cellen. Het wordt daarom ook wel een goedaardige tumor genoemd. Een kwaadaardige vetbult heet een ‘liposarcoom’. Een liposarcoom is zeldzaam bij de hond.

Inhoudsopgave ‘Vetbult bij de hond’

 1. Symptomen
 2. Diagnose
 3. Behandeling
 4. Kosten
 5. Conclusie

Symptomen

Vetbulten komen overal op het lichaam voor. Meestal zitten ze in de nek, flank of oksel van de hond. Ze zijn vaak zacht van vorm en bevinden zich meestal los in de huid. Daarentegen kan een vetbult ook juist stevig aanvoelen. In sommige gevallen verankert een vetbult zich in bijvoorbeeld een spier. Vetbulten variëren in grootte. Zo kan een vetbult er zowel uitzien als een knikker, maar ook ter grootte van een meloen. Vetbulten zijn overwegend niet pijnlijk. Echter, een vetbult levert soms wel een probleem op omdat ze op een beweeglijke plek zitten. Zo zorgt een groot lipoom in de oksel er bijvoorbeeld voor dat jouw hond moeite krijgt met lopen.

Een vetbult is niet-infiltrerend of infiltrerend. Een niet-infiltrerende vetbult is een losse bult onder de huid. Een niet-infiltrerende vetbult is meestal goedaardig. Een infiltrerende vetbult zit daarentegen vaak tussen een spier. Door de inktvis-vorm is hij veelal uitgebreider. Het verwijderen van deze bult is dan ook vaak een lastige klus, omdat de zogenaamde ’tentakels’ verankeren in de spiervezels. Een infiltrerende vetbult is meestal kwaadaardig. Hoewel een liposarcoom kwaadaardig is, zaait deze gelukkig maar zelden uit naar andere organen. 

Vetbult (ook wel lipoom genoemd) bij de hond

Figuur 1: Max kreeg vier maanden geleden last van een vetbult in de oksel. Hij werd succesvol verwijderd. Max doet het voorlopig even rustig aan.

Diagnose

De diagnose is vaak snel bekend. De dierenarts onderzoekt de bult met behulp van de onderstaande onderzoeken:

Dunne naald aspiratie biopt (DNAB):

De dierenarts prikt met een naaldje de bult aan. Vaak is het nodig om dit onderzoek meerdere keren uit te voeren. Op deze manier wordt voldoende weefsel verzameld voor onderzoek. De opgezogen cellen worden vervolgens bekeken onder de microscoop. Hieruit volgt de uitslag enkele dagen later.

CT- of MRI-scan

Bij de verdenking van een infiltratieve vetbult wordt een CT- of MRI-scan aangeraden. Zo krijgt de dierenarts meer informatie over de uitgebreidheid van de vetbult. Deze informatie is nodig om vervolgens de vetbult in z’n geheel te verwijderen. 

Vetbult bij de hond

Figuur 2: Vetcellen zijn zichtbaar onder de microscoop.

Behandeling

Een vetbult is meestal onschuldig. Het advies is dan ook om een vetbult niet altijd te verwijderen. Enkele aspecten die mee spelen bij het wel of niet verwijderen van een vetbult zijn:

 • Grootte
 • Groeisnelheid
 • Locatie

Indien de bult snel groeit zou ik adviseren om hem weg te laten halen. Een kleine bult is immers makkelijker te verwijderen dan een grote bult. Heeft jouw hond er last van omdat de vetbult bijvoorbeeld in de oksel zit? Dan zou ik hem ook weg laten halen. Naar mate de tijd verstrijkt, groeit een vetbult in omvang. Het is dan ook niet te verwachten dat een vetbult uit zichzelf gaat slinken. 

Het uitknijpen van een vetbult is helaas niet mogelijk. Daarom kan een vetbult alleen verwijderd worden door middel van een operatie. De operatie dient onder narcose plaats te vinden. De dierenarts maakt een snede over de bult. Vervolgens maakt zij/hij de vetbult voorzichtig los van de onderhuid. Er worden meerdere hechtingen geplaatst. De hechtingen in de huid worden vervolgens na tien tot veertien dagen verwijderd. Als jouw hond met z’n bek aan de hechtingen kan likken, dan wordt ook vaak het dragen van een kraag aangeraden. 

Kosten

De kosten voor het verwijderen van een vetbult varieert sterk. De dierenarts baseert de kosten op basis van de tijd die de operatie in beslag zal nemen. De kosten vallen daarnaast hoger uit indien jouw dierenarts gebruik maakt van bepaalde monitoring. Denk hierbij aan het toedienen van een infuus bij een oudere hond of het geven van extra zuurstof. Dit is echter wel een veiligere manier om jouw hond onder narcose te brengen. 

Conclusie

Een vetbult bij de hond komt regelmatig voor. Een vetbult is (bijna) altijd goedaardig. Hij is niet-infiltratief of infiltratief. De dierenarts stelt de diagnose met behulp van het aanprikken van de vetbult. Aanvullend onderzoek is soms nodig voor de exacte diagnose. Het wordt aangeraden om een vetbult te verwijderen als deze: snel groeit, groot is of zich bevindt op een vervelende plek. De kosten variëren per dierenarts.

blog

Lees meer & Leer meer

  Overgeven bij de hond klein
  lees meer over

  Overgeven bij de hond

   9 mei 2020
   Diarree bij de hond klein
   lees meer over

   Diarree bij de hond

    13 mei 2020
    Ziekte van Cushing bij de hond klein
    lees meer over

    Ziekte van Cushing bij de hond

     12 mei 2020

     Kadootje 🎁 voor jou!

     Videocursus 'Beste voeding voor je hond.' t.w.v. €49,-

     Je leert onder andere:

     ✓ de 10 aspecten voor de juiste hondenvoeding.

     ✓ een keuzelijst maken voor de beste voeding.

     ✓ welke snacks veilig zijn voor je hond.

     ✓ wat een gezond drinkgedrag is van je hond.

      

     Alle video's in de cursus zijn met de grootste zorg vanuit een dierenartsen achtergrond gemaakt.

     Aanmelding gelukt. De toegang wordt per mail naar je toegestuurd. Het kan een aantal minuten duren voordat je de mail in de mailbox hebt. Nog steeds niets ontvangen? Check voor de zekerheid jouw spambox even :) Heel veel plezier en succes!