medisch

Entropion (afwijkende oogleden) bij de hond

Oogaandoeningen komen regelmatig voor bij de hond. Het oog is een kwetsbaar orgaan. Een kleine beschadiging resulteert al snel in verslechtering. Een tijdige behandeling is dan ook gewenst. De meest voorkomende aangeboren afwijking van het oog zijn afwijkingen van de ooglidrand. Voorbeelden hiervan zijn entropion of ectropion. Bij entropion is er sprake van een afwijkende ooglidrand. Hierdoor schuurt het ooglid tegen het hoornvlies, wat tot ernstige beschadigingen kan lijden. Lees in dit blog bij welke rassen deze aandoening vaker voorkomt en welke behandelingen mogelijk zijn.

 

“Entropion (afwijkende oogleden) bij de hond” is geschreven door Wietske Scholten

Wietske is al meer dan 7 jaar dierenarts voor gezelschapsdieren. Met veel passie en liefde heeft ze het leven van duizenden huisdieren verbeterd. Nu wil ze haar kennis graag delen met alle baasjes van Nederland en België, zodat het leven van hun hond, kat of konijn nog leuker en beter word. Heb je vragen over de gezondheid of gedrag van je huisdier? Boek een consult met de dierenarts in via de website om betrouwbaar, betaalbaar en goed advies te krijgen voor jouw huisdier.

Leestijd 5 minuten

Inleiding

Entropion komt bij bepaalde hondenrassen regelmatig voor. Hierbij krullen de oogleden naar binnen. Ten gevolge van de afwijkende stand van de oogleden, schuren de haartjes over het hoornvlies van de hond. Er zijn verschillende factoren van belang in de uiting van entropion bij de hond. Zo hangt dit af van de plooiing van de huid rondom de ogen, de diepte van de oogkas en de vorm van de schedel bepalen. Een hond met entropion hoeft hier dus niet altijd last van te hebben. Indien de hond er wel last van heeft is een snelle diagnose gewenst. Lees hier meer over het herkennen van entropion bij de hond.

Wat is entropion?

Entropion is een aandoening van de ogen bij de hond. Hierbij krult de ooglidrand (of een deel daarvan) naar binnen. Dit is mogelijk bij zowel van het onderooglid als het bovenooglid. Het is aanwezig in één of beide ogen. Entropion komt voor bij verschillende diersoorten, zoals de hond, konijn en de kat.

Entropion ontstaat door een aangeboren afwijking van de oogleden of ten gevolge van trauma. De ernst van entropion hangt af van de mate waarin het ooglid naar binnen krult. Er wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende gradaties:

 • Laaggradig entropion
 • Middelgradig entropion
 • Hooggradig entropion

Entropion komt bij bepaalde rassen meer voor. Het heeft dan ook een erfelijke achtergrond. Tot nu toe blijkt dit het geval te zijn bij 48 hondenrassen. Bij de volgende rassen komt entropion het vaakste voor: Sharpei, Labrador, Old English Bulldog, Engelse Springer Spaniël, Franse Bulldog, Newfoundlander, Pug en de Lhaso Apso.

NB: Het tegenovergestelde van entropion is ectropion. In het geval van ectropion krullen de oogleden juist naar buiten. Hierdoor ontstaat een te ruime oogspleet.

Symptomen van entropion

De symptomen zijn afhankelijk van de graad van het entropion. Een hond met hooggradig entropion heeft vaak ernstige symptomen. Daarentegen heeft een hond met laaggradig entropion hier lang niet altijd last van. In het geval van middel- of hooggradig entropion prikken de harde haartjes van de ooglidrand continue in het hoornvlies. Bij langdurige prikkeling ontstaat een schuurplek op het hoornvlies. Dit resulteert al snel in pijnlijke beschadigingen van het hoornvlies. De volgende symptomen vallen op:

 • Knijpen met het oog
 • Traanuitvloeiing
 • Wrijven aan de kop
 • Rode ogen
 • Beschadiging van het hoornvlies (lokale troebeling)
 • Pijn

Als reactie op de pijn trekt de hond de oogbol verder de oogkas in. Hierdoor krult de ooglidrand nog meer, waardoor het probleem dan ook snel verergert. Als het entropion aangeboren is, worden de eerste symptomen vaak voor het eerste levensjaar gezien.

Laaggradig entropion (afwijkende oogleden) bij de hond

Figuur 1: Sketch heeft laaggradig entropion. Hij heeft hier nu nog geen last van. Indien het in de toekomst toch tot problemen leidt, is een ooglidcorrectie de aangewezen behandeling.

Diagnose stellen

De dierenarts stelt de diagnose met behulp van het oogonderzoek. Hierbij wordt de stand van de oogleden beoordeeld. Daarnaast wordt een specifieke kleuring op het hoornvlies toegepast. Hierbij kleuren beschadigingen van het hoornvlies groen. Dit geeft een indicatie van de ernst van de entropion. Indien er sprake zijn van harde haartjes die het hoornvlies irriteren, is een snelle behandeling geadviseerd.

Behandeling van entropion

Er zijn twee manieren om entropion te behandelen:

 1. Tacking
 2. Ooglidrandcorrectie

Tacking

In het geval van tacking wordt de hond onder algehele narcose gebracht. De dierenarts plaatst meerdere hechtingen vlak onder de ooglidrand. Door het aantrekken van de hechtingen wordt de ooglidrand naar buiten getrokken. Er wordt dus niet in de ooglidrand gesneden. Tacking is alleen mogelijk bij honden die nog in de groei zijn (<1 jaar). In dit geval is het namelijk nog mogelijk om de stand van de oogleden te beïnvloeden. Heeft tacking geen effect gehad? Dan is het vaak onvermijdelijk om met behulp van een ooglidrandcorrectie de stand van de oogleden definitief aan te passen.

Het uitstellen of niet uitvoeren van een adequate behandeling resulteert in verdere beschadiging van het hoornvlies. In ernstige gevallen is het mogelijk dat dit resulteert in het verwijderen van het oog.

Entropion bij de hond pup tacking

Figuur 2: Sany heeft last van entropion. Hij is behandeld met behulp van tacking. Het heeft tot nu toe goed geholpen. De toekomst moet uitwijzen of het voldoende effectief is geweest. 

Ooglidrand-correctie

De operatie vindt plaats onder algehele narcose. Indien er bij beide ogen sprake is van entropion, worden beide ogen in één operatie gecorrigeerd. Het gebied rondom het oogwordt steriel gemaakt,. Hierna plaatst de dierenarts twee sneden onder de ooglidrand. De dierenarts verwijdert vervolgens een strookje huid onder het oog. De lengte en diepte van de snede hangt af van de ernst van het entropion. Tot slot wordt de huid gehecht met een dun hechtmateriaal. Het is belangrijk om na de operatie direct een kraag te dragen. Het hechtmateriaal is namelijk erg dun en gaat snel kapot bij wrijving. Het oog moet een aantal dagen worden gezalfd. Ook schrijft de dierenarts een ontstekingsremmer/pijnstiller voor om de zwelling te minimaliseren.

Prognose

Het gevolg van entropion is een hoornvliesbeschadiging. Indien de behandeling op tijd wordt ingezet en de oorzaak (ooglidrandafwijking) wordt aangepakt is de prognose uitermate goed.

Kosten van een ooglidrand-correctie 

De kosten van de operatie hangen van een aantal factoren af:

 • Eenzijdig of beide ogen
 • Mate van beschadiging van het hoornvlies
 • Ernst van het entropion en daarmee de duur van de operatie
 • Ervaring chirurg (officieel erkende Oogspecialist is veelal duurder)
 • Monitoring (infuus, ECG, bloedscreening etc.)
 • Gewicht hond
 • Benodigde medicatie

Een ooglidcorrectie van één oog kost gemiddeld tussen de 350 en 750 euro. Deze kosten worden hoger indien beide ogen gecorrigeerd moeten worden.

Conclusie

Entropion is een aandoening van het ooglid of de oogleden bij de hond. Entropion is aangeboren of verworven. Als gevolg van de afwijkende vorm van de ooglidrand, prikken de haartjes op het hoornvlies. Dit resulteert snel in pijnlijk beschadigingen van het oog. De dierenarts stelt de diagnose door middel van het oogonderzoek en een speciale kleuring. De behandeling is gericht op het aanpassen van de vorm van de ooglidrand. Een operatie is vaak onvermijdelijk indien de hond last heeft van het oog en er sprake is van een hoornvliesbeschadiging (als gevolg van de afwijkende stand van het ooglid). De prognose na een operatie is gunstig. De kosten variëren sterk. Kies bij voorkeur voor een dierenarts die ervaren is met het uitvoeren van deze operatie.

blog

Interessant voor jou?

  Ontstoken oog bij de hond klein
  lees meer over

  Ontstoken oog bij de hond

   22 mei 2023
    
   Kennelhoest bij de hond
   lees meer over

   Kennelhoest bij de hond

    10 juni 2023
    Ontwormen bij de hond klein
    lees meer over

    Ontwormen bij de hond

     12 mei 2023