medisch

Diarree bij de hond

Alle honden krijgen in hun leven wel een keer last van diarree. Is dit iedere dag aanwezig of al langere tijd? Diarree treedt nogal eens op in combinatie met braken. Hierbij zijn de maag en darmen van slag. Diarree kent verschillende oorzaken. Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak snel aan te pakken.  Indien de diarree langer dan 3 dagen aanhoudt is dit afwijkend en gaat het meestal niet meer vanzelf over. Dit blog geeft jou enkele ‘Gouden Tips’ om  jouw hond te ondersteunen bij diarree. 

 

“Diarree bij de hond” is geschreven door Wietske Scholten

Wietske is al meer dan 7 jaar dierenarts voor gezelschapsdieren. Met veel passie en liefde heeft ze het leven van duizenden huisdieren verbeterd. Nu wil ze haar kennis graag delen met alle baasjes van Nederland en België, zodat het leven van hun hond, kat of konijn nog leuker en beter word. Heb je vragen over de gezondheid of gedrag van je huisdier? Boek een consult met de dierenarts in via de website om betrouwbaar, betaalbaar en goed advies te krijgen voor jouw huisdier.

Leestijd 8 minuten

Inhoudsopgave

Je krijgt er als baasje ongetwijfeld een keer mee te maken. diarree bij jouw hond. Diarree is meestal kortdurend, maar vaak is het wel nodig om de darmen te ondersteunen zodat zij kunnen herstellen. Heeft jouw hond dunne ontlasting, zit er slijm en/of bloed bij of wordt er vaker gepoept dan normaal? Dan spreken we van diarree.

Oorzaken van diarree

De oorzaken van diarree bij de hond zijn talrijk. Bij pups zien we andere oorzaken dan bij volwassen honden. De dierenarts stelt vragen om te achterhalen of de diarree vanuit de dunne darm of dikke darm wordt veroorzaakt. Dit geeft namelijk andere symptomen, waardoor je dichter bij het achterhalen van de oorzaak komt.

Daarnaast wordt er een onderscheid gemaakt tussen acute diarree of chronische diarree. We spreken over acute diarree als het minder dan 3 weken aanwezig is. Diarree is chronisch als de problemen langer dan 3 weken aanwezig zijn, of als jouw hond meerdere keren per jaar diarree problematiek ervaart. De meest voorkomende oorzaken van diarree staan hieronder benoemd:

 1. Voerverandering
 2. Voedselovergevoeligheid / allergie 
 3. Voedselvergiftiging
 4. Darminvaginatie (instulpen van darmdelen)
 5. Vreemd voorwerp (knuffel, kastanje, tennisbal,  etc.)
 6. Parasieten (wormen)
 7. Flagellaten (giardia)
 8. Bacteriën
 9. Virussen
 10. Immuunafwijkingen
 11. Tumoren
 12. Bepaalde medicaties

De meest voorkomende oorzaken van acute diarree zijn infecties of onjuiste voeding. Chronische diarree wordt voornamelijk veroorzaakt door immuunafwijkingen of onjuiste voeding.

Spoelwormen bij de hond

Figuur 1: Spoelwormen bij de hond (Bron: www.licg.nl)

Symptomen bij diarree

Een gezonde hond poept 1 tot 2 keer per dag. Als jouw hond een ander ontlastingspatroon heeft dan anders, spreken we van diarree. Diarree kan een wisselend uiterlijk vertonen. Zo kan er bloed of slijm aanwezig zijn. Soms is de kleur anders dan normaal, zoals witte of gele ontlasting. Ook kan er sprake zijn van winderigheid of het niet kunnen ophouden van de ontlasting. In het geval van buikpijn kan jouw hond een bolle rug vertonen, trillerig gedrag laten zien of een bidhouding (hoofd laag, kontje hoog) aannemen. Soms is er ook sprake van overgeven (braken).

Diagnose stellen 

Afhankelijk van de verschijnselen die jouw hond laat zien kan een dierenarts kiezen om bepaalde onderzoeken uit te voeren. Veel gebruikte onderzoeken zijn:

 • Ontlastingsonderzoek (op wormen, giardia)
 • Bloedonderzoek (orgaanfuncties, verteerbaarheid, vitamines, foliumzuur, buitenlandziektes etc.)
 • Echografisch onderzoek
 • Voeding aanpassen en effect hiervan beoordelen (overschakelen op hypoallergene voeding of voeding speciaal voor de maag en/of darmen)

Behandeling 

De behandeling van diarree hangt af van de oorzaak. Vaak is de behandeling in eerste instantie gericht op het ondersteunen van de darmflora. Voor dunne darm diarree wordt meestal een pro-bioticum en lichtverteerbare voeding voorgeschreven. Canikur® is een effectief pro-bioticum. In het geval van dikke darm diarree wordt veelal gekozen voor een pre-bioticum (psyllium / ispaghula vezels). Dit zijn korrels die over de voeding worden toegediend. Zij zijn een goede voedingsstof voor de goede bacteriën in de darm. Hierdoor nemen de goede bacteriën toe en verdwijnen de ziekteverwekkende bacteriën. 

Daarnaast schrijft de dierenarts indien nodig een ORS-oplossing (Oral Rehydration Solution) voor. Hierdoor stabiliseert de vochtbalans in het lichaam. Een ORS-oplossing is ook voor mensen op de markt. Gebruik hiervoor wel de speciale variant voor de hond, aangezien die voor mensen niet altijd geschikt is voor de hond.  Indien er ook sprake is van overgeven, is het verstandig om de dierenarts te contacten. Afhankelijk van de oorzaak wordt daarnaast een aanvullende behandeling ingesteld, bijvoorbeeld het injecteren van vitamine B12 (hydrocobalamine). 

  Kosten 

  De kosten voor een behandeling hangen af van de ernst van de symptomen en de oorzaak. Bij een hond met uitdroging of een darminvaginatie is namelijk een intensievere behandeling nodig. Een richtlijn voor de kosten voor een consult en standaard behandeling liggen tussen de 60-100 euro. Indien aanvullend onderzoek nodig is (bijv. een ontlastingsonderzoek of bloedonderzoek) komen deze kosten erbij. Een ontlastingsonderzoek kost tussen de 60-140 euro en een bloedonderzoek tussen de 100-250 euro. De kosten voor een opname of operatie (indien nodig) vallen buiten de bovengenoemde kosten. 

   Voorkomen: “10 Gouden tips bij diarree”

   1. TIP 1: Laat je hond voldoende drinken. Een hond drinkt 50 milliliter per 1 kg hond. Een hond van 10 kg drinkt dus gemiddeld 500 milliliter (=0.5 liter) per dag. Als jouw hond veel diarree heeft verliest hij veel vocht. Dit vocht moet ook aangevuld worden, bovenop de normale hoeveelheid vocht die per dag nodig is. Dit is noodzakelijk om uitdroging van jouw hond te voorkomen.
   2. TIP 2: Geef kleine beetjes licht verteerbare voeding gedurende de dag. Dit kan in de vorm van natvoer of brokken. Zorg ervoor dat het speciaal is gericht op het maag-darmkanaal. Dit herken je op de verpakking als er ‘gastrointestinal’, ‘intestinal’, ‘sensitive’ of ‘voor het gevoelige maagdarmkanaal’ wordt vermeld. Heeft jouw hond chronische diarree problemen, overweeg dan om continue deze voeding te geven. Ze bevatten hoogwaardige eiwitten en een goede verteerbaarheid. Het koken van rijst, bonen en kip is een alternatief, maar is incompleet en werkt daarom minder goed dan de commerciële voedingen. Het geven van banaan of brinta geeft tijdelijk energie, maar is vaak onvoldoende effectief.
   3. TIP 3: Het is vooral belangrijk dat jouw hond weer gaat eten. Kost dit veel moeite, dan kun je ook overwegen om een snackje te geven waar hij/zij altijd dol op is. Laat jouw hond dus NIET vasten.
   4. TIP 4: Gebruik een Pro-bioticum (bijv. Canikur® of Fortiflor®). Dit is een middel die ervoor zorgt dat de normale darmflora wordt ondersteunt zodat de afweer versterkt en jouw hond de oorzaak kan aanpakken.
   5. TIP 5: Gebruik geen ‘Stopmiddelen’ (bijv. Finidiar® of Immodium®). Als er sprake is van een bacterie of virus wil je dat deze zo snel mogelijk het lichaam verlaat. Door de diarree te ‘stoppen’ kun je er juist voor zorgen dat bacteriën en virussen niet meer worden uitgescheiden, maar in de darm blijven zitten. Dan kan de diarree en de gezondheid eerder verslechteren dan verbeteren.
   6. TIP 6: Preventie
    Vaccineer je hond tijdig om een besmetting met het parvovirus en hondenziekte te voorkomen.
    Ontworm jouw hond volgens het ontwormingsschema.
   7. TIP 7: Laat je hond vaker uit dan normaal en ruim de ontlasting op zodat de omgeving niet besmet raakt. Was je handen goed na contact met jouw huisdier. Er zijn enkele bacteriën die zowel bij de hond als bij de mens voor diarree klachten kunnen zorgen. Om dit te voorkomen is een goede hygiëne essentieel.
   8. TIP 8: Geef je hond voldoende rust. Diarree is een ontsteking van de darm en dat kost (veel) energie om weer op te lossen. Door voldoende rust in te plannen, ondersteun je jouw hond om te herstellen.
   9. TIP 9: Ga naar de dierenarts als jouw hond algemene ziekteverschijnselen vertoont, zoals koorts, braken, plakkerige slijmvliezen of niet willen eten.
   10. TIP 10: Gebruik GEEN knoflook. Honden kunnen in tegenstelling tot mensen knoflook niet goed verwerken, waardoor jouw hond alleen maar zieker kan worden bij de inname van knoflook.

   Conclusie

   Diarree is een vervelend symptoom. De oorzaken zijn talrijk en varieert van een voedselovergevoeligheid, infecties of systemische aandoeningen (bijv. tumor). Er wordt onderscheid gemaakt tussen kortdurende (acute) en langdurende (chronische) diarree. Aangezien er veel verschillende oorzaken mogelijk zijn, zullen meerdere onderzoeken nodig zijn om de diagnose te bevestigen. Vaak bestaat dit uit een ontlastingsonderzoek, bloedonderzoek en indien nodig een echografisch onderzoek van de buik. Een behandeling om de darmen te ondersteunen en daarnaast uitdroging voorkomen is essentieel. Ga bij algemene ziekteverschijnselen, zoals koorts, braken of niet willen eten altijd naar de dierenarts. 

   blog

   Lees meer & Leer meer

    Overgeven bij de hond klein
    lees meer over

    Overgeven bij de hond

     9 mei 2024
     Ontwormen bij de hond klein
     lees meer over

     Ontwormen bij de hond

      12 mei 2024
      Inenting bij de hond klein
      lees meer over

      Inenting bij de hond

       17 mei 2024