medisch

Cherry eye bij de hond

Een cherry eye komt regelmatig voor. Bij bepaalde rassen, zoals de Beagle, Shih Tzu, Cocker Spaniel en bulldoggen komt deze oogaandoening vaker voor. De klier achter het derde ooglid puilt uit, waardoor hij niet meer goed kan functioneren. De enige manier om dit probleem te verhelpen is een operatie, aangezien oogzalven of oogdruppels weinig effect hebben. Wil je meer weten over de oorzaak van deze oogaandoening? Lees dan snel verder. 

 

“Cherry eye bij de hond” is geschreven door Wietske Scholten

Wietske is al meer dan 7 jaar dierenarts voor gezelschapsdieren. Met veel passie en liefde heeft ze het leven van duizenden huisdieren verbeterd. Nu wil ze haar kennis graag delen met alle baasjes van Nederland en België, zodat het leven van hun hond, kat of konijn nog leuker en beter word. Heb je vragen over de gezondheid of gedrag van je huisdier? Boek een consult met de dierenarts in via de website om betrouwbaar, betaalbaar en goed advies te krijgen voor jouw huisdier.

Leestijd 8 minuten

Inleiding

Een cherry eye wordt in de volksmond ook wel kersenoog genoemd. Het is een oogaandoening van de traanklier bij de hond. De traanklier wordt naar buiten geduwd, waardoor de functie van de klier afneemt. Dit geeft op lange termijn schade aan het oog doordat er minder traanvocht aanwezig is. Een snelle behandeling is dan ook nodig om de functie van de klier te behouden. 

Wat is een cherry eye?

Een cherry eye (“kersoog”)  is een oogafwijking van de traanklier van de hond. De traanklier zit normaal gesproken verankert achter het derde ooglid (ook wel membrana nictitans genoemd). In het geval van een cherry eye is deze verankering van de klier aan het derde ooglid niet stevig genoeg, waardoor de klier naar buiten puilt. Dit is zichtbaar als een roze/rode woekering bij de ooghoek van de hond. Deze oogaandoening ontstaat aanvankelijk aan 1 oog, maar na een paar maanden wordt deze afwijking ook vaak bij het andere oog aangetroffen.

 Zo’n 30% van de totale traanproductie wordt door deze klier verzorgd. Deze klier is dus heel belangrijk voor het vochtig houden van het oog. Doordat er veel druk op de traanklier ontstaat als hij is uitgepuild, raakt de functie van de klier verstoord. Hierdoor wordt het oog minder goed vochtig gehouden en blijft viezigheid vaak in het oog achter. Dit zorgt vervolgens voor irritatie van de bindvliezen, wat voor ongemak zorgt bij de hond. Naar mate de klier langer uitpuilt, neemt de kans op onherstelbare schade toe.

Bepaalde rassen zijn extra gevoelig voor het ontwikkelen van een cherry eye. Dit zijn voornamelijk de plat-snuitige honden, zoals de Franse Bulldog, Engelse Bulldog en de Shih Tzu. Ook wordt een cherry eye vaker bij de Cocker Spaniel en Beagle gezien.

Cherry eye bij de hond: dit komt vaker voor bij de Beagle, Franse Bulldog en Engelse Bulldog

Figuur 1: Een cherry eye wordt vaker gezien bij de Beagle, Franse Bulldog en Engelse Bulldog. 

Wat is de oorzaak van een cherry eye?

De oorzaak van een cherry eye is nog niet precies achterhaalt. Aangezien een cherry eye bij bepaalde rassen vaker wordt gezien, lijkt erfelijkheid zeker mee te spelen.

Er zijn in de literatuur verschillende oorzaken al benoemd:

  • Ontsteking van de klier, waardoor hij uiteindelijk los schiet en naar buiten puilt
  • Afwijkende bouw van het derde ooglid en de te slappe verankering van de klier
  • Erfelijkheid

Symptomen

Een cherry eye bij de hond geeft de volgende symptomen: 

  • Zwelling van de traanklier aan de binnenkant van het oog. De klier verschijnt achter het derde ooglid. Bij sommige honden is dit continue aanwezig, terwijl hij mij andere honden soms weer terugzakt achter het derde ooglid.
  • Roodheid (door irritatie van de bindvliezen)
  • Traanstreep (doordat de afvoergang van de traanklier is dicht gedrukt)
  • Pussige uitvloeiing
  • Wrijven aan het oog

In sommige gevallen is er ook sprake van een eversio (naar buiten klappen van het stukje kraakbeen) van het derde ooglid. Dit lijkt op een cherry eye (hij trekt de klier binnenste-buiten), maar behoeft een andere behandling.  In dit geval is het belangrijk om de knik van het kraakbeen aan te pakken, zodat de traanklier weer goed wordt beschermd. Deze aandoening komt vooral voor bij grote rassen, zoals de Basset, de Mastiff en de Cane Corso.

Cherry eye bij de hond

Figuur 2: Een cherry eye bij de Beagle. Langdurige uitpuiling van de klier zorgt voor roodheid, blaasjes en een verminderde functie van de traanklier (rechts).

Doe GRATIS mee!

Stel al je prangende vragen aan een ervaren dierenarts. Geen vraag is te gek. De online vragensessies zijn leerzaam en ook nog eens gezellig 🙂

Diagnose stellen

De dierenarts stelt de diagnose op basis van het klinische beeld. Daarnaast wordt een zogenaamde Shirmer Tear Test uitgevoerd. Hierbij wordt een papieren stripje in het oog geplaatst en wordt de hoeveelheid traanvocht na een minuut afgelezen. Zo weet je of de traanklier nog voldoende traanvocht produceert (en of hij dus nog wel functioneel is).

Behandeling

De enige manier om een cherry eye effectief te behandelen is door middel van een operatie. Vroeger werd de klier nog wel eens verwijderd, maar toen was het nog niet duidelijk dat deze klier een hele belangrijke functie uitoefent. Honden waarbij deze klier werd verwijderd kregen namelijk enkele jaren later het ‘droge ogen syndroom’, ook wel KCS genoemd. Dit is een ernstige oogaandoening waarbij er geen tot nauwelijks meer traanvocht wordt geproduceert. Inmiddels is het dus niet meer aangewezen om de klier te verwijderen. 

Tijdelijke oplossing: Wegmasseren van de cherry eye

Door het masseren van het derde ooglid verdwijnt de klier in sommige gevallen weer achter het derde ooglid. Dit is echter wel een tijdelijke oplossing, want de oorzaak is (nog) niet aangepakt. 

Permanente oplossing: Operatie van de klier

Deze operatie vindt plaats onder algehele narcose. Tijdens de operatie wordt een nieuw zakje achter het derde ooglid gemaakt, waarin de traanklier wordt verstopt. Je kunt dit vergelijken met een envelop, waarin de klier wordt vastgezet. Hierdoor blijft de klier behouden en is hij middels deze operatie verankert aan het derde ooglid, waardoor hij niet meer uitpuilt. Deze techniek wordt ook wel de Morgan Pocket methode genoemd. De operatie is heel succsvol. Bij een klein deel van de honden treedt een recidief op (<5%). Wel zien we vaak dat het andere oog in de toekomst ook een cherry eye krijgt. Helaas is er niets aan te doen om te voorkomen dat dit oog ook een cherry eye krijgt. 

Na deze operatie moet de hond gedurende twee weken een kraag dragen. Dit is nodig om te voorkomen dat het dunne hechtdraad kapot gaat (door het wrijven). Ook wordt tijdelijk een oogzalf en ontstekingsremmer/pijnstiller voorgeschreven. Zwelling en roodheid houden soms nog dagen tot drie weken aan, maar verdwijnt vanzelf. De hechtingen lossen vanzelf op en hoeven dus niet verwijderd te worden. 

Cherry eye bij de hond - operatie

Figuur 3: Via de Morgan Pocket methode wordt een enveloppe gecreerd waarin de traanklier wordt verstopt. Deze wordt vastgehecht, zodat hij niet meer uit het nieuwe zakje kan ploppen (Bron: Small Animal Surgery, Fossum).

Prognose

Indien de functie van de klier nog goed is, is de prognose na een operatie heel goed. Bij zo’n 95% is de operatie succesvol. Bij een heel klein deel van de honden komt de klier toch weer tevoorschijn, waardoor een her-operatie noodzakelijk is.

Indien te lang wordt gewacht met het uitvoeren van de operatie kan de functie van de traanklier voorgoed verminderd zijn. Dit heeft invloed op de functie van het oog, aangezien deze niet meer goed gereinigd kan worden. In dit geval is er vaak sprake van terugkomende bindvliesontstekingen en ontstaan pijnlijke beschadigingen van het hoornvlies. Levenslange medicatie is dan onvermijdelijk.

Kosten

De kosten voor een consult en test om de traanproductie te meten varieert tussen de 55-80 euro. De kosten voor een operatie varieren tussen de 650-900 euro. Dit hangt af van de grootte van de hond en de ervaring van de chirurg (een oogspecialist heeft bijv een hoger uur tarief).

Conclusie

Een cherry eye wordt ook wel een kersenoog genoemd. Het is een oogaandoening van de traanklier van de hond. Dit start in de meeste gevallen aan 1 oog, maar na een paar maanden gaat het andere oog ook meedoen. Dit is zichtbaar als een roze woekering aan de binnenzijde van het oog. Door de druk op de uitgepuilde traanklier neemt de functie af. Hierdoor ontstaat irritatie, roodheid en ontstekingen van het bindvlies. De dierenarts stelt de diagnose vast middels een lichamelijk onderzoek en het uitvoeren van een test om de functie van de traanklier van te stellen. Indien er geen behandeling plaatsvindt raakt de klier voorgoed beschadigd en wordt er chronisch te weinig traanvocht geproduceert. De enige manier om deze aandoening te behandelen is middels een operatie. De operatie is in veel gevallen succesvol en de prognose is daarom gunstig. 

blog

Interessant voor jou?

    Ontstoken oog bij de hond klein
    lees meer over

    Ontstoken oog bij de hond

      10 juli 2024
      Entropion bij de hond klein
      lees meer over

      Entropion bij de hond

        10 juni 2024
        staar bij de hond
        lees meer over

        Staar bij de hond

          20 augustus 2024

          Heb je een vraag?

          Plan een  online consult in met Wietske!

          Dit is waarom mensen kiezen voor een online spreekuur:

          – Je hoeft niet naar buiten of te reizen.
          – Minder stress en gedoe voor je huisdier.
          – Makkelijk vragen stellen vanaf je bank.
          – Professioneel advies van een dierenarts.
          – Je krijgt meer tijd om al je vragen te stellen.