Fun

Waarom kost een dierenarts veel geld?

De kosten van een consult of operatie voor je hond of kat kan enorm verschillen. Waarom is een sterilisatie bij de ene dierenarts 350 euro, terwijl een andere dierenarts 600 euro vraagt? Dit roept natuurlijk om een adequate uitleg. Dit blog legt jou uit waarom er verschillende prijzen worden gehanteerd. Zo kun jij zelf een weloverwogen beslissing maken bij het zoeken van een dierenarts die bij jou en je hond of kat past.

“Waarom kost een dierenarts veel geld?” is geschreven door Wietske Scholten

Wietske is al meer dan 7 jaar dierenarts voor gezelschapsdieren. Met veel passie en liefde heeft ze het leven van duizenden huisdieren verbeterd. Nu wil ze haar kennis graag delen met alle baasjes van Nederland en België, zodat het leven van hun hond, kat of konijn nog leuker en beter word. Heb je vragen over de gezondheid of gedrag van je huisdier? Boek een consult met de dierenarts in via de website om betrouwbaar, betaalbaar en goed advies te krijgen voor jouw huisdier.

Leestijd 5 minuten

Kosten bij de dierenarts

Er zijn verschillende redenen waarom een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk is. Denk hierbij aan preventieve zorg (zoals vaccinaties, ontworming), maar natuurlijk ook indien je huisdier ziek is.

De kosten van een dierenartsen-bezoek lopen vaak snel op. Zorg kost immers veel geld. We betalen gemiddeld voor onze eigen ziektekostenverzekering 140 euro per maand. De zorg voor dieren is helaas niet goedkoper. Echter zijn nog steeds maar 5% van de huisdieren in Nederland verzekerd.

Dit zorgt ervoor dat wij als dierenarts niet altijd de nodige zorg kunnen verlenen. Dat is natuurlijk niet gewenst. Ik hoop dan ook dat meer mensen hun huisdier gaan verzekeren, zodat we ten aller tijde de nodige zorg aan onze viervoeters kunnen verlenen. Een spaarpotje is natuurlijk ook een mooi alternatief. Zo weet je zeker dat je goed bent voorbereid indien de gezondheid van jouw huisdier achteruit gaat.

Verschillende dierenartsenpraktijken hanteren verschillende prijzen. Deze prijzen zijn vaak gebaseerd op basis van verschillende factoren:

  • Locatie van de praktijk. De steden en de Randstad zijn overwegend duurder. Daarnaast zijn grotere panden ook duurder en brengt dit ook hogere vaste lasten met zich mee. Vaak hebben deze praktijken wel betere openingstijden, goede parkeermogelijkheden en service.
  • Diagnostische mogelijkheden. Een praktijk met veel mogelijkheden tot diagnostiek, zoals het maken van een rontgenfoto, bloedonderzoek of echo, zijn vaak duurder. Deze apparaten kosten namelijk veel geld in aanschaf en onderhoud. Hierdoor heeft de dierenarts wel de mogelijkheid tot het stellen van een diagnose op lokatie.
  • Service van de praktijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan herinneringskaartjes voor vaccinaties, avond- of weekenddiensten.
  • Kwaliteit dierenartsen en assistenten. Praktijken kunnen zich aansluiten bij bepaalde keurmerken. Deze keurmerken staan bijv. voor extra nascholing van dierenartsen om hun kennis te verbreden of jaarlijkse analyses van de kwaliteit van de zorg.
  • Kwaliteit zorg. Er zit veel verschil in de kwaliteit van zorg tussen verschillende dierenartsenpraktijken. Dit zie je voornamelijk terug in consultprijzen en operaties. Daar waar bij de ene praktijk het knippen van de nagels in de consultprijs zit, moet je dit bij een andere praktijk los erbij betalen. Zo lijken sommige praktijken ogenschijnlijk goedkoper dan andere praktijken. Daarnaast zit er veel verschil in de prijzen van operaties (zie hieronder).
waarom kost een dierenarts veel geld kat

Figuur 1. Sippie was aangereden tijdens haar dagelijkse bezoekje buiten. Helaas had ze een breuk in haar bekken.  Door de complexe breuk moest ze zelfs naar een specialist. De kosten liepen hoog op, maar gelukkig hadden haar baasje een spaarpotje paraat staan. 

Waarop zijn de kosten van een operatie gebasseerd?

De kosten van een operatie zijn gebaseerd op verschillende onderdelen. Indien er meer van de onderstaande onderdelen worden toegepast, is de kwaliteit beter en liggen de kosten veelal hoger.

De prijs van een operatie hangt af van de onderstaande onderdelen:

  • Medicijnen (narcose, pijnstilling)
  • Aanvullende diagnostiek (bloed- of urineonderzoek)
  • Infuus
  • Gasnarcose
  • Intubatie tube (buisje in de keel om tijdens narcose te beademen)
  • Monitoren lichaamstemperatuur (dekens, warmtematjes etc.)
  • Monitoren hartslag, zuurstof en koolstofdioxide
  • Materialen (instrumentaria, chirurgie tafel, anesthesie apparaat, steriele handschoenen, hechtmateriaal, schoonmaak apparaat voor instrumentaria, verbandmiddelen)
  • Personeel (dierenarts, assistenten, schoonmaakster, boekhouder)
  • Opleiding dierenarts (Specialisten hebben nog minimaal 4 jaar extra gestudeerd. Zij hebben hierdoor meer kennis en vaardigheden. Hierdoor liggen de kosten voor een specialist hoger dan voor een ‘standaard’ dierenarts)
  • Medicatie voor naar huis (pijnstilling, antibiotica, maagdarm ondersteuners)
  • Overige kosten (voorraadbeheer, verzekeringen, registratie, nascholing dierenartsen/assistenten)
  • Pand (huur/hypotheek, gas/water/elektriciteit/telefoon)

Zoals je ziet zijn er veel onderdelen van belang bij het totale kostenplaatje. Maak daarom geen keuze op basis van de prijs, maar kijk goed naar welke service de praktijk biedt. Vaak geldt de stelregel: ‘Hoe meer van de bovenstaande dingen worden toegepast, des te beter de kwaliteit en des te hoger de kosten’. 

blog

Interessant voor jou?

Leukste kattenrassen van 2021 klein
lees meer over

Leukste kattenrassen van 2023!

2 aug 2023
Leukste kattennamen van 2021
lees meer over

Leukste kattennamen van 2023!

2 jan 2023
Ontwormen bij de kat klein
lees meer over

Ontwormen van je kat

21 mei 2023