categorie

Schurft bij honden

Schurft wordt veroorzaakt door de Sarcoptes mijt. Symptomen die opvallen zijn veel jeuk en huidontstekingen. Helaas is schurft erg besmettelijk, dus een snelle behandeling is verstandig. Wil jij weten hoe je schurft bij de hond kunt herkennen en behandelen? Lees dan snel verder.

 

“Schurft bij honden” is geschreven door Wietske Scholten

Wietske is al meer dan 7 jaar dierenarts voor gezelschapsdieren. Met veel passie en liefde heeft ze het leven van duizenden huisdieren verbeterd. Nu wil ze haar kennis graag delen met alle baasjes van Nederland en België, zodat het leven van hun hond, kat of konijn nog leuker en beter word. Heb je vragen over de gezondheid of gedrag van je huisdier? Boek een consult met de dierenarts in via de website om betrouwbaar, betaalbaar en goed advies te krijgen voor jouw huisdier.

Leestijd 5 minuten

Inleiding

Schurft bij de hond komt in Nederland gelukkig niet vaak meer voor. Schurft geeft vaak enorme jeuk, waardoor de hond veel krabt aan de huid. De huid gaat open en de wondjes infecteren regelmatig. In dit geval is het natuurlijk wel handig als je zelf weet hoe je schurft kunt herkennen. Daarnaast is schurft ook nog eens heel besmettelijk en het is dan ook verstandig om snel een diagnose te stellen. Zo voorkom je besmetting van andere dieren en is je hond snel verlost van de jeuk. 

Wat is schurft?

Schurft (of scabiës) wordt veroorzaakt door de Sarcoptes mijt. Deze mijt leeft in de oppervlakkige huidlaag en graaft van hieruit gangetjes naar de diepere huidlagen. In deze tunnetjes legt het vrouwtje haar eitjes. Na ongeveer twee tot drie weken komen deze eitjes uit en ook deze volwassen mijten graven hun weg door de diepe huidlagen. In Nederland komt deze mijt vooral voor bij honden die geimporteerd zijn vanuit het buitenland of zwerfhonden

De schurftmijt dient niet verward te worden met de demodex mijt (puppy schurft). Dit is namelijk een andere mijt, die voor andere symptomen zorgt. 

De Sarcoptes mijt is heel besmettelijk voor andere honden, katten en mensen. De besmetting vindt plaats via direct contact met besmette dieren of via de omgeving. De shurftmijt kan namelijk enkele weken overleven in bijvoorbeeld een huis, hondenmand of deken. Hoewel deze mijt zich niet voortplant op de mens, is het wel mogelijk dat hij leeft in de huid van de mens. Hierdoor krijg je als baasje te maken met flinke jeuk en een rode huid. 

Figuur 1: de schurftmijt zorgt voor een ontsteking in de huid. Hij graaft tunneltjes door de diepere lagen. Dit geeft veel jeuk! Door het krabben ontstaat uiteindelijk een diepe huidontsteking. 

Herkennen van schurft

 Het voornaamste symptoom bij schurft is jeuk. De jeuk is vaak zo erg dat de hond non-stop krabt. Door het krabben ontstaan wondjes in de huid, bultjes en korsten. De huidafwijkingen zijn vooral zichtbaar op de oren, snoet en poten. Doordat de hond de huid openkrabt, nemen bacteriën vaak de overhand. Hierdoor verergert het probleem en ontstaat een diepe huidontsteking (stank, vochtige huid).

Schurft bij de hond

Figuur 2: een hond met huidproblemen door schurft. (Bron: © Joe Thongsan/Shutterstock.com) 

Diagnose stellen

De dierenarts stelt de diagnose op basis van het lichamelijk onderzoek en een huidonderzoek. Het huidonderzoek richt zich op het uitsluiten van andere oorzaken van jeuk. Denk hierbij aan jeuk door een voedselallergie of omgevingsallergie. Daarnaast wordt tijdens dit huidonderzoek een diep afkrabsel genomen van de afwijkende huid. Hierbij schraapt de dierenarts met een scherp lepeltje of mesje een stukje huid van de hond en onderzoekt dit onder de microscoop. De meeste honden laten dit goed toe zonder narcose. 

Helaas laat de Sarcoptes mijt zich niet zo gemakkelijk vinden. Bij een sterke verdenking is het ook mogelijk om een bloedonderzoek uit te voeren, die deze mijt aantoont. De infectie moet in dit geval wel enkele weken aanwezig zijn, anders is de bloedtest niet betrouwbaar. 

Een andere mogelijkheid is het (preventief) starten van een behandeling en het effect monitoren. Dit zou ik alleen adviseren indien de verdenking heel groot is, maar de mijt zich tijdens het huidonderzoek niet laat vinden. Indien de jeuk verminderd en afwijkende huid verbetert, lijkt het aannemelijk dat de Sarcoptes mijt de onderliggende oorzaak was. 

Behandeling van schurft

Gelukkig is schurft goed te behandelen! De behandeling bestaat uit het wassen van de hond met een anti-bacteriele shampoo en een middel voor het doden van de mijt. Het doden van de mijt is mogelijk met behulp van een spot-on (pipet Stronghold®) in de nek of via een tablet (Nexgard® of Bravecto®). 

Bij honden met ernstige jeukklachten is het ook mogelijk om een anti-jeuk medicijn te geven. Denk hierbij aan tabletten Prednoral® of Apoquel®.  

Aangezien de mijt ook goed in de omgeving weet te overleven is het belangrijk om die ook goed te reinigen. Was alle kleedjes, dekentjes en mandjes op minimaal 60 graden. Reinig daarnaast de omgeving met groene zeep, allesreiniger of soda. 

Conclusie

Schurft of scabies wordt veroorzaakt door de Sarcoptes mijt. Deze mijt is erg besmettlijk en geeft ontstekingen in de huid. Hij graaft tunneltjes door de diepere huidlagen, wat voor veel jeuk bij de hond zorgt. Ten gevolge van de jeuk blijft de hond veel krabben, waardoor al snel wondjes ontstaan. De wondjes raken ontstoken door een bacteriële infectie. De dierenarts stelt de diagnose door het afnemen van een stukje huid, die vervolgens onder de microscoop wordt bekeken. De behandeling richt zich op het doden van de mijt, het kalmeren van de huid met een shampoo en het reinigen van de omgeving. De prognose is goed.

blog

Interessant voor jou?

    Oormijt bij de hond klein
    lees meer over

    Oormijt bij de hond

      23 mei 2020
      Allergie bij de hond klein
      lees meer over

      Jeuk door allergie bij de hond

        18 oktober 2020
        Ziekte van Cushing bij de hond klein
        lees meer over

        Ziekte van Cushing bij de hond

          12 mei 2020