medisch

De beste voeding voor de oudere hond

Honden ouder dan 8 jaar worden senioren genoemd. De stofwisseling verandert en de voedingsbehoefte ook. De hond heeft meer last van spierafbraak en de gewrichten. Gelukkig zijn er verschillende soorten voedingen waarbij jij de beste voeding aan je oudere viervoeter kunt geven. Wil jij hier meer over weten? Lees dan snel verder!

 

“De beste voeding voor de oudere hond” is geschreven door Wietske Scholten

Wietske is al meer dan 7 jaar dierenarts voor gezelschapsdieren. Met veel passie en liefde heeft ze het leven van duizenden huisdieren verbeterd. Nu wil ze haar kennis graag delen met alle baasjes van Nederland en België, zodat het leven van hun hond, kat of konijn nog leuker en beter word. Heb je vragen over de gezondheid of gedrag van je huisdier? Boek een consult met de dierenarts in via de website om betrouwbaar, betaalbaar en goed advies te krijgen voor jouw huisdier.

Leestijd 8 minuten

Inleiding

De voedingsbehoefte van de hond veranderd naarmate hij/zij ouder wordt. Vanaf een leeftijd van 8 jaar wordt een hond een senior genoemd. De gewrichten worden stijver, het gebit toont veel slijtage / tandsteen en honden bewegen minder. Hierdoor komen ze sneller aan in gewicht. Gelukkig zijn er hele goede soorten voeding op de markt die jouw hond hierbij kan ondersteunen. Het is dan wel belangrijk dat je weet waar je op moet letten. En daar ga ik je bij helpen. 

Waarom is seniorvoeding nodig?

Zowel bij mensen als dieren verandert het lichaam naar mate we ouder worden. Pups hebben veel energie en zijn volop in de groei. Een voeding met veel eiwitten en calorieen is dan ook belangrijk. Echter zodra de hond ouder wordt, wil je juist minder calorien geven. Anders wordt je hond al snel veel te zwaar. Naar mate je hond zo’n 8 jaar oud is ontstaat er een aantal dingen:

  • neemt het gewicht vaak toe
  • het gebit slijt
  • de spijsvertering wordt minder
  • de vacht wordt doffer
  • de spiermassa neemt af
  • de gewrichten worden stram en stijf
  • het zicht en denk/leervermogen neemt af

Door al deze veranderingen, verandert ook de voedingsbehoefte van jouw huisdier. Het proces van ouderdom is onomkeerbaar, maar er zijn wel veel mogelijkheden om de snelheid hiervan te vertragen. Gelukkig zijn er vele soorten voedingen op de markt die helpen om je hond hierbij te ondersteunen.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van voeding voor mijn oudere hond?

Het bepalen van de “beste” hondenvoeding voor een senior hond is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan de individuele behoeften en gezondheid van de hond. Het is altijd raadzaam om advies in te winnen bij een dierenarts om de meest geschikte voeding voor jouw hond te bepalen. Over het algemeen zijn er enkele kenmerken waaraan je kunt denken bij het selecteren van de beste voeding:

1. Hoogwaardige ingrediënten:
Kies voer dat gemaakt is van kwalitatief hoogwaardige ingrediënten. Hoogwaardige eiwitbronnen, zoals vlees of vis, moeten bovenaan de ingrediëntenlijst staan. Vermijd voedingsmiddelen die veel vulstoffen, kunstmatige kleurstoffen en conserveermiddelen bevatten.

2. Gemakkelijk verteerbaar:
Oudere honden hebben soms een gevoeliger spijsverteringssysteem. Kies voeding die licht verteerbaar is en ingrediënten bevat die de spijsvertering bevorderen, zoals hoogwaardige vezels en probiotica.

3. Gewrichtsondersteuning:
Oudere honden zijn vatbaar voor gewrichtsproblemen zoals artrose en spondylose. Voedingssupplementen zoals glucosamine, collageen type II en chondroïtine ondersteunen het kraakbeen en verminderen de slijtage. In veel seniorvoedingen zijn deze supplementen al toegevoegd, maar je kan ze ook altijd los toevoegen.

4. Beperkte calorieën:
Oudere honden bewegen miner en hebben daarnaast vaak minder energie nodig dan pups. Het is belangrijk om hun calorie-inname te beperken om gewichtstoename en obesitas te voorkomen. Kies voeding met een aangepast caloriegehalte voor seniorhonden.

5. Aanvullende voedingsstoffen:
Oudere honden kunnen baat hebben bij extra voedingsstoffen zoals omega-3 vetzuren, vitamine E en vitamine C. Deze voedingsstoffen helpen bij het ondersteunen van de afweer, cognitieve gezondheid (vergeetachtigheid, dementie) en de gezondheid van de huid en vacht.

Elke hond is uniek, waardor de voedingsbehoeften kunnen variëren. Indien je hond ook last heeft van een allergie, is het verstandig om met je dierenarts te overleggen over de beste keuze. Zo weet je zeker dat jij je hond het allerbeste geeft.

Figuur 1: de voedingsbehoefte van een pup verschilt sterk in vergelijking van een oudere hond. Door het kiezen van de juiste voeding zorg je dat jouw hond de beste zorg krijgt. 

Wat is de beste voeding voor mijn oudere hond?

Er zijn meerdere soorten voedingen die geschikt zijn voor een oudere hond. Ik heb zelf goede ervaring met de onderstaande soorten:

Senior voeding voor de oudere hond

Hill’s mature adult is geschikt voor verschillende rassen. De j/d variant spitst nog extra toe op honden met gewrichtsproblemen.

Senior voeding voor de oudere hond

Edgard en Cooper is smakelijke voeding met omega-3 vetzuren, voor een betere vacht en optimaal denkvermogen. 

Senior voeding voor de oudere hond

Royal Canin ageing bevat EPA en DHA, wat belangrijk is voor soepele gewrichten. Het ondersteunt ook het denkvermogen. 

Senior voeding voor de oudere hond

Proplan Adult zorgt voor de ondersteuning van het spijsverteringskanaal door het gebruik van probiotica. Daarnaast helpt het bij gewrichtsslijtage.

Senior voeding voor de oudere hond

Hill’s Senior Vitality is een seniorenvoeding voor honden die het eigenlijk al goed doen, maar nog net een extra steuntje kunnen gebruiken.

Voedingssupplementen voor oudere hond

Veel senioren voedingen bevatten al extra supplementen. In sommige gevallen is het verstandig om nog supplementen bij te gaan geven. Denk hierbij aan de volgende opties:

  • Gewrichten: glucosamine, chondroitine, collageen type II, omega-3 vetzuren. Voorbeelden zijn Flexadin, Doils joint of Puur Glucosamine.
  • Huid: omega-3 vetzuren. Voorbeelden zijn Dermoscent Essential, Megaderm of Pharmadog Essential. 
  • Spijsvertering: pro-biotica, omega-3 vetzuren. Voorbeelden zijn Purina Pro Plan Fortiflor, Canikur, Trovet Digestion Support of Probiotics. 
  • Geheugen: multivitaminen, zoals selenium, vitamine C en E.
  • Weerstand: omega-3 vetzuren. Voorbeelden zijn Virbac Anibidiol, Megaderm of Doils Vital.

Conclusie

De (voedings)behoefte van een oudere hond verschilt met de behoefte van een pup of volwassen hond. De afname van de spiermassa, doffe vacht en slijtage van de gewrichten zijn helaas onomkeerbaar. Dit proces is echter wel te vertragen door middel van de juiste voeding. Voeding met hoogwaardige ingredienten, makkelijke verteerbaarheid en beperkte calorieen helpen hierbij. Door het toevoegen van supplementen, zoals omega-3 vetzuren, EPA, DHA, collageen type II, chondroitine en glucosamine, krijgt je hond een extra steuntje in de rug. Vanaf een leeftijd vanaf 8 jaar is het dan ook verstandig om over te stappen op seniorenvoeding. 

blog

Interessant voor jou?

    Spondylose hond klein
    lees meer over

    Spondylose bij de hond

      11 maart 2023
      Pijnstiller bij de hond klein
      lees meer over

      Pijnstiller bij de hond

        10 februari 2023
        artrose bij de hond klein
        lees meer over

        Artrose bij de hond

          11 juni 2023