Medisch

Chocoladevergiftiging bij de hond

Rond Pasen, Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw staat er meestal veel lekkers op tafel. Chocolade is vaak de favoriet van menig mens. Helaas denkt de hond er ook vaak zo over. Regelmatig komen honden bij de dierenarts in verband met het opeten van chocolade. Chocolade is helaas erg giftig voor honden en katten. Lees hier hoeveel chocolade giftig is voor je hond en wat je moet doen als jouw hond chocolade heeft gegeten.

 

“Chocoladevergiftiging bij de hond” is geschreven door Wietske Scholten.

Wietske is al meer dan 7 jaar dierenarts voor gezelschapsdieren. Met veel passie en liefde heeft ze het leven van duizenden huisdieren verbeterd. Nu wil ze haar kennis graag delen met alle baasjes van Nederland en België, zodat het leven van hun hond, kat of konijn nog leuker en beter word. Heb je vragen over de gezondheid of gedrag van je huisdier? Boek een consult met de dierenarts in via de website om betrouwbaar, betaalbaar en goed advies te krijgen voor jouw huisdier.

Leestijd 8 minuten

Inleiding

Chocolade is helaas giftig voor de hond. Hoe donkerder de chocolade, des te schadelijker zijn de gevolgen. De ene hond is gevoeliger voor een vergifting dan een andere hond. Je weet van tevoren nooit hoe gevoelig jouw hond is. Daarom is het verstandig om het zekere voor het onzekere te nemen. Neem dan ook altijd contact op met jouw dierenarts als jouw hond chocolade heeft gegeten.

Inhoudsopgave ‘Chocoladevergiftiging bij de hond’

  1. Waarom is chocolade giftig voor de hond?
  2. Symptomen
  3. Diagnose
  4. Behandeling
  5. Prognose
  6. Conclusie

Waarom is chocolade giftig voor de hond?

Chocolade bevat de stof theobromine. Theobromine is afkomstig van de cacaoboon, het belangrijkste ingrediënt van chocolade. Pure chocolade bevat meer theobromine dan witte- of melkchocolade. Hierdoor zorgt pure chocolade voor schadelijkere gevolgen dan de andere typen chocolade. Na opname wordt theobromine heel langzaam afgebroken door de lever. Hierdoor ontstaan giftige afvalstoffen die een schadelijk effect hebben op de gezondheid van jouw hond. 

chocolade giftig bij de hond

Figuur 1: Chocolade is giftig voor de hond. Voornamelijk pure chocolade leidt tot ernstige symptomen.

Symptomen

De symptomen hangen af van de hoeveelheid chocolade die jouw hond heeft opgegeten. Er is geen standaarddosering bekend, maar er is wel een richtlijn bekend. Voor melkchocolade geldt dat symptomen worden gezien bij een giftige dosering van 5-10 gram chocolade per 1 kilogram hond. Een hond van 10 kg, krijgt dus vergiftigingsverschijnselen bij het eten van 50-100 gram melkchocolade. Voor pure chocolade is dit 1-5 gram chocolade per 1 kg hond. In witte chocolade zit geen theobromine en is dus niet giftig. Echter ontstaan er vaak alsnog braak- en diarreeklachten, aangezien chocolade erg vettig is.

Let op! Deze dosering is een richtlijn! Sommige honden zijn gevoeliger voor een vergiftiging dan andere honden.

De volgende symptomen vallen binnen vier uur op:

  • Diarree
  • Braken
  • Hijgen
  • Veel drinken en veel plassen
  • Onrust
  • Snelle hartslag

Deze symptomen ontstaan omdat theobromine een ontspannende werking heeft op het maagdarmkanaal. Daarnaast onttrekt het vocht, waardoor jouw hond meer gaat drinken en dus ook meer gaat plassen.

Afhankelijk van de hoeveelheid/type chocolade en de gevoeligheid van jouw hond zie je vervolgens de onderstaande symptomen:

  • Epileptische aanvallen
  • Spiertrillingen
  • Dronkemansgang
  • Hartritmestoornissen

Als er niet snel wordt opgetreden raakt de hond is een coma en/of overlijdt door hartritmestoornissen.

Chocoladevergiftiging bij de hond: hoeveel chocolade is giftig?

Figuur 2: Pure chocolade is giftiger dan melkchocolade. In de index zie je wanneer je milde/matig of ernstige symptomen kunt verwachten. Let wel op het lichaamsgewicht van de hond. Zo heeft een hondje van 2 kg bij het eten van 5 gram melkchocolade al milde symptomen van een vergiftiging.

Diagnose

De dierenarts stelt de diagnose meestal gemakkelijk, aangezien de eigenaar zijn hond vaak op heterdaad heeft betrapt. Andere mogelijkheden om de diagnose te stellen zijn een bloedonderzoek en het maken van een hartfilmpje (electrocardiogram, ookwel ECG genoemd).

Behandeling

Het is belangrijk om direct jouw dierenarts te bellen als jouw hond chocolade heeft gegeten. De eerste stap is vaak het laten braken van jouw hond. Hierbij wordt de inhoud van de maag geleegd. Dit heeft meestal alleen nut als het minder dan 4-6 uur is geleden. Na 6 uur is de maaginhoud opgenomen in de darm en heeft het geen zin meer om jouw hond te laten braken. Bij de opname van grote hoeveelheden chocolade is de maaglediging nog weleens vertraagd. Dan is het wel mogelijk om na 6-12 uur de maag nog te ledigen. De dierenarts is de aangewezen persoon om jouw hond te laten braken. De dierenarts dient onderhuids een medicijn toe, waarnaar jouw hond vaak binnen 15 minuten gaat overgeven. Een maagspoeling is nodig als het niet lukt om jouw hond te laten braken.

NB: Het toedienen van zout in de bek (advies van vroeger) is ten strengste af te raden.

Daarnaast is het toedienen van actieve kool bij sommige honden noodzakelijk. Actieve kool bindt theobromine, waardoor er geen opname in de bloedbaan plaatsvindt. Bij ernstige gevallen is een opname met infuus en zuurstof noodzakelijk.

Prognose

De prognose is goed indien er op tijd wordt ingegrepen. Als er sprake is van ritmestoornissen wordt de prognose minder goed. Het komt zelden voor dat honden overlijden aan een chocoladevergiftiging. 

Conclusie

Honden eten regelmatig chocolade zodra zij de kans krijgen. Theobromine is de stof uit chocolade die voor een vergiftiging zorgen. Hoe puurder de chocolade, des te ernstiger zijn de symptomen. Chocolade is giftig voor het hart, de lever, zenuwstelsel en de nieren van de hond. Symptomen uiten zich binnen enkele uren, waarbij braken, diarree, hijgen en een snelle hartslag opvallen. Het is belangrijk om snel een behandeling in te stellen. De behandeling bestaat uit het laten braken van jouw hond en het toedienen van actieve kool. Bij ernstige vergiftigingen is een opname met een infuus noodzakelijk.

blog

Interessant voor jou?

    Overgeven bij de hond klein
    lees meer over

    Overgeven of braken bij de hond

      9 mei 2023
      diarree bij de hond
      lees meer over

      Diarree bij de hond

        13 mei 2023
        Giftig eten voor de hond en kat klein
        lees meer over

        Giftig voor je hond

          29 juni 2023