medisch
Oormijt bij de kat
Kriebelende beestjes in de gehoorgang. Je krijgt er zelf al de kriebels van. Oormijt zijn kleine beestjes die zich voeden met oorsmeer van de kat. Ze geven veel jeuk aan het oor en zorgen daarmee voor veel ongemak. Dit blog geeft informatie over de symptomen van oormijt en de behandeling die daarbij past.
“Oormijt bij de kat” is geschreven door Wietske Scholten
Wietske is al meer dan 7 jaar dierenarts voor gezelschapsdieren. Met veel passie en liefde heeft ze het leven van duizenden huisdieren verbeterd. Nu wil ze haar kennis graag delen met alle baasjes van Nederland en België, zodat het leven van hun hond, kat of konijn nog leuker en beter word. Heb je vragen over de gezondheid of gedrag van je huisdier? Boek een consult met de dierenarts in via de website om betrouwbaar, betaalbaar en goed advies te krijgen voor jouw huisdier.
Leestijd 5 minuten
Inleiding
Een oorontsteking soms voor bij katten. Een oorontsteking wordt vaker gezien bij raskatten. Kriebelende oren bij de kat zijn natuurlijk erg vervelend. Buiten het ongemak kan een oorontsteking snel verslechteren. Een oorontsteking kan door verschillende oorzaken ontstaan. Eén van deze oorzaken is de oormijt.
Inhoudsopgave ‘Oormijt bij de kat’
Wat is oormijt?
Oormijten zijn piepkleine beestjes die nog net met het blote oog zichtbaar zijn. Vaak zitten ze diep in de gehoorgang, die lastig zichtbaar zijn door de natuurlijke knik die de gehoorgang bij de kat heeft. De oormijt overleeft door het eten van oorsmeer en huidcellen. Door het gekriebel gaat jouw kat volop krabben en zorgt daarom voor een verergering van het probleem.
Figuur 1: De gehoorgang van de hond bestaat uit verschillende onderdelen (bron: boek Small Animal Dermatology, Anital Patel and Peter Forsythe, Otitis externa and otitis).
Symptomen van oormijt
Er zijn verschillende symptomen die je kat laat zien als er sprake is van oormijt. Doordat de beestje continue in de gehoorgang bewegen staat jeuk op de voorgrond.
- Schudden met de kop
- Krabben aan de kop
- Korsten aan de oorschelp en zwelling (ten gevolge van het krabben)
- Bruine uitvloeiing (lijkt op koffiedik)
- Stank uit de gehoorgang
- Eén of beide oren zijn betrokken
Met het blote oog kun je de oormijt lastig zien, omdat zij zich verstoppen in het oorsmeer. Daarom is het vaak noodzakelijk om wat oorsmeer uit de diepe gehoorgang te halen en te onderzoeken onder de microscoop. Dan ziet de dierenarts kleine bewegende beestjes, waar je zelf ongetwijfeld ook jeuk van krijgt.
Kriebelende beestjes in de gehoorgang van een kat.
Hoe heeft mijn kat oormijt gekregen?
Oormijt is heel erg besmettelijk. Verschillende dieren kunnen de oormijt bij zich dragen. De hond, het konijn en andere katten kunnen allemaal betrokken zijn. Meestal hebben de dieren er last van, maar sommigen laten het niet zo duidelijk zien. Daarom is het belangrijk om alle dieren in huis te behandelen als één van de dieren is besmet. Oormijt is in principe niet besmettelijk voor de mens. Mensen met een lage weerstand zouden in zeldzame gevallen wel jeukklachten kunnen krijgen.
Behandeling van oormijt
Het is belangrijk dat je snel actie onderneemt als jouw kat last heeft van oormijt. Oormijt zal niet uit zichzelf verdwijnen, dus een behandeling is zeker nodig. Als je twijfelt over de oorzaak van de ontsteking, is het zeker verstandig om naar de dierenarts te gaan. Weet je zeker dat er sprake is van oormijt? Dan volstaat de behandeling uit de toediening van een pipet in de nek met een mijtdodend middel. Als het oor verder niet ontstoken is, maar je ziet wel veel oorsmeer in het oor, zou je naast de pipet in de nek ook een oor reiniger in het oor toe kunnen dienen. Kies in dit geval voor een speciale oor reiniger voor katten die het oorsmeer oplossen, waardoor een oormijt geen voedsel meer tot zijn beschikking heeft.
Vroeger werd nog wel eens aangeraden om het oor met azijn of een verdunde azijnoplossing schoon te maken. Azijn is een zure stof, waardoor de toediening in een ontstoken oor als pijnlijk ervaren kan worden. Daarnaast is het onvoldoende werkzaam. Indien het oor zelf ook ontstoken is (bloed, zwelling, korsten bij het oor), is het ook noodzakelijk om het oor te laten controleren door de dierenarts voor eventuele aanvullend medicatie (antibiotica houdende oorzalf).
Figuur 2: Oormijt bij de kat.
Kosten
De kosten zijn gebaseerd op een consult, microscopisch onderzoek en de behandeling. Deze kosten varieren tussen de 75-100 euro. Bij een ernstige oorontsteking is een controleconsult vaak aan te raden om snelle terugkeer van de symptomen te voorkomen.
Conclusie
Oormijt bij de kat is één van de oorzaken van een oorontsteking. De kriebelende beestjes eten oorsmeer en leven in de gehoorgang. Ze geven veel jeuk en ongemak. Onder de microscoop kun je vaak tientallen oormijten vinden. Een snelle behandeling is nodig om een ernstige oorontsteking te voorkomen. De behandeling is overwegend simpel en kan met behulp van een pipet of oorzalf worden uitgevoerd. Laat bij de dierenarts wel eerst de oren goed controleren. Poliepen of gisten zorgen ook nog wel eens voor een oorontsteking bij de kat.
blog
Lees meer & Leer meer
lees meer over
Vlooien bij de kat
7 juni 2023
lees meer over
Sterilisatie bij de kat
27 mei 2023
lees meer over
Teken bij de kat