medisch

Loopsheid bij de hond

Iedere vrouwelijke hond wordt loops. Bij de meeste honden treedt de eerste loopsheid op tussen een leeftijd van 6-12 maanden. Wat zijn de voor- en nadelen van de loopsheid? Is sterilisatie verstandig? In dit blog krijg je dan ook meer informatie over de symptomen en gevolgen van de loopsheid bij de hond.

 

“Loopsheid bij de hond” is geschreven door Wietske Scholten

Wietske is al meer dan 7 jaar dierenarts voor gezelschapsdieren. Met veel passie en liefde heeft ze het leven van duizenden huisdieren verbeterd. Nu wil ze haar kennis graag delen met alle baasjes van Nederland en België, zodat het leven van hun hond, kat of konijn nog leuker en beter word. Heb je vragen over de gezondheid of gedrag van je huisdier? Boek een consult met de dierenarts in via de website om betrouwbaar, betaalbaar en goed advies te krijgen voor jouw huisdier.

Leestijd 5 minuten

Inleiding

Elke teef wordt loops. De loopsheid kun je vergelijken met de ‘menstruatie’ of ‘ongesteldheid’ bij de mens. Het is een periode waarin de eisprong plaatsvindt en deze vervolgens bevrucht kan worden. Bij de ene hond is de loopsheid duidelijker zichtbaar dan bij de andere hond. Overweeg om jouw hond te steriliseren als je niet meer wilt dat zij loops wordt.  

Wat is loopsheid?

Elke niet gesteriliseerde teef wordt loops. De loopsheid is bedoeld als voorbereiding op een toekomstige dracht (zwangerschap). De baarmoeder maakt zich klaar voor het geval er een bevruchting plaats gaat vinden. Als er geen bevruchting plaatsvindt, word de eicel afgebroken. Vindt er daarentegen wel een bevruchting plaats, dan krijg je vervolgens na ruim twee maanden gezinsuitbreiding.

Symptomen bij loopsheid: de cyclus

De symptomen tijdens de loopsheid zijn afhankelijk van de fase van de cyclus. De cyclus van de hond bestaat uit vier verschillende fasen:

  1. Anoestrus (3-4 maanden)
  2. Pro-oestrus (9 dagen)
  3. Oestrus (9 dagen)
  4. Metoestrus (>2 maanden)

Als eerste vindt de anoestrus plaats. Dit is de rustfase in de cyclus en duurt gemiddeld drie tot vier maanden.

Als tweede vindt vervolgens de pro-oestrus plaats. Dit is de eerste fase van de loopsheid. Er is rode uitvloeiing zichtbaar en daarnaast is de vulva is opgezet. De teef likt vaak aan haar vulva en is onrustig of humeurig. Reuen uit de buurt tonen interesse, maar ze laat zich echter nog niet dekken.

Als derde vindt negen dagen later de oestrus plaats. Dit kun je herkennen doordat de teef zich laat dekken. De staart wordt hierbij naar de zijkant gehouden. De vulva wordt in deze fase minder rood en er is minder uitvloeiing zichtbaar. In het begin van de oestrus vindt de eisprong plaats. De teef is nu op en top vruchtbaar. De kans op zwangerschap (dracht) is nu dan ook het grootste. De loopsheid duurt in totaal 2 tot 3 weken.

Na een negen dagen durende oestrus start tot slot de metoestrus. Deze fase duurt gemiddeld twee maanden of langer.

Als de eicel niet wordt bevrucht wordt de teef 6 tot 12 weken daarna schijndrachtig of schijnzwanger. De teef gedraagt zich alsof zij bevrucht is, maar dit is echter niet het geval. De teef wordt aanhankelijker of juist afstandelijker. Je ziet daarnaast in sommige gevallen melkgift, nesteldrang en een verminderde eetlust.

Het fenomeen van schijndacht stamt nog uit het verleden. Honden leven namelijk in een roedel (groep). Hierbij wordt een deel van de teven bevrucht en een deel daarentegen niet. Het is wel handig als alle teven melk geven, zodat alle toekomstige pups vervolgens gevoed kunnen worden. Hierdoor zie je bij alle teven wel melkgift, ondanks het feit dat ze niet allemaal zwanger zijn. Bij de huishond is deze natuur dan ook nog niet verdwenen en kun je na de loopsheid tekenen zien van schijndracht.

Wanneer wordt een teef loops?

Een hond wordt voor het eerste loops rond een leeftijd van 6 tot 9 maanden. Als algemene stelregel geldt dat kleine honden eerder loops worden dan grote honden. Nagenoeg alle honden worden vóór een leeftijd van 18 maanden loops.

Hoe vaak wordt een teef loops?

Een teef wordt 1 tot 2 keer per jaar loops. De meeste honden worden 1 keer per 7 maanden loops. Ze blijven hun hele leven loopsheid houden. De symptomen worden vaak wel minder zichtbaar, naarmate ze ouder worden.

Behandeling tijdens loopsheid

Je kunt de loopsheid niet stoppen. Wel kun je met behulp van een sterilisatie ervoor zorgen dat jouw hond later niet meer loops wordt. Tijdens deze operatieve ingreep worden de eierstokken verwijderd. Sterilisatie dient twee tot drie maanden na de loopsheid plaats te vinden. Zo wordt de hormoon huishouding zo min mogelijk verstoord en is de operatie daarnaast gemakkelijker uit te voeren.

Schijndracht treedt meestal 6 tot 12 weken na de start van de loopsheid op. De behandeling van schijndracht is meestal niet nodig. Zodra de hormonen weer stabiliseren nemen de symptomen dan ook af. Zijn de symptomen ernstig, dan kunnen bepaalde medicijnen de hormoonhuishouding ondersteunen.

Het is niet aan te raden om jouw hond uitgebreid te wassen tijdens de loopsheid. Afspoelen met lauwwarm water volstaat. Een speciaal broekje zorgt ervoor dat de uitvloeiing niet in de omgeving terecht komt.

Conclusie

De loopsheid bij de hond is te vergelijken met de ‘menstruatie’ van de mens. De meeste teven zijn één keer per zeven maanden loops. Ze blijven hun hele leven loops. De loopsheid duurt in totaal twee tot drie weken. De loopsheid zelf is niet te stoppen of te behandelen. Na de loopsheid kan schijndracht optreden. Als je in de toekomst geen loopsheid of schijndracht wilt, is sterilisatie een optie. Hierbij worden de eierstokken verwijderd en vallen de hormonen weg.

blog

Lees meer & Leer meer

    Sterilisatie bij de hond klein
    lees meer over

    Sterilisatie bij de hond

      26 mei 2024
      Overgeven bij de hond klein
      lees meer over

      Braken bij de hond

        9 mei 2024
        diarree bij de hond
        lees meer over

        Diarree bij de hond

          13 mei 2024