medisch

Giardia bij de hond

Giardia: een hardnekkige parasiet. Het kan voor vervelende problemen zorgen. Symptomen zoals diarree, braken en vermageren staan hierbij op de voorgrond. Voor volwassen honden is Giardia meestal onschuldig. Voor pups is het vaak iets gevaarlijker, aangezien zij minder goed voedingsstoffen opnemen. Bij dieren in de groei blijven ze daarom achter in de groei. Zo’n 1 op de 10 honden draagt Giardia met zich mee, maar wordt hier niet ziek van. Ze besmetten echter wel andere dieren. Een behandeling met een speciaal ontwormingsmiddel is nodig, aangezien Giardia vaak niet uit zichzelf over gaat. Lees hier meer over wat jij kunt doen om te voorkomen dat jouw hond een Giardia besmetting oploopt.

 

“Giardia bij de hond” is geschreven door Wietske Scholten

Wietske is al meer dan 7 jaar dierenarts voor gezelschapsdieren. Met veel passie en liefde heeft ze het leven van duizenden huisdieren verbeterd. Nu wil ze haar kennis graag delen met alle baasjes van Nederland en België, zodat het leven van hun hond, kat of konijn nog leuker en beter word. Heb je vragen over de gezondheid of gedrag van je huisdier? Boek een consult met de dierenarts in via de website om betrouwbaar, betaalbaar en goed advies te krijgen voor jouw huisdier.

Leestijd 6 minuten

Inleiding

Giardia is bij één op de vier honden de oorzaak van diarree bij de hond. Het is een parasiet, die vaak niet met de standaard ontworming wordt aangepakt. Het komt regelmatig voor bij de hond, maar zorgt niet altijd voor problemen. Het kan voor aanhoudende maagdarmklachten zorgen en een behandeling is dan ook vaak noodzakelijk.

Welke symptomen zie je bij Giardia?

Ruim 10% van de honden in Nederland draagt Giardia met zich mee. Veel honden zijn er gelukkig niet ziek van. Symptomen die opvallen zijn:

  • Diarree
  • Wisselende breiige ontlasting
  • Buikkrampen
  • Afvallen
  • Verminderde eetlust
  • Braken / overgeven

Jonge dieren en honden met een verminderde weerstand zijn extra gevoelig voor het ontwikkelen van symptomen. Soms is het ook helaas stom toeval. De symptomen sluimeren meestal al langere tijd. Af en toe stinkt de ontlasting en meestal is dit wat lichter van kleur.

De diarree is continue aanwezig of wisselend (de ene dag wel, de andere dag niet). Giardia bedekt de darmwand als een soort deken, waardoor voedingsstoffen niet goed worden opgenomen. Daardoor vallen veel honden ook af. Tot slot wordt een verminderde eetlust en braken nog wel eens gezien. Giardia kan dus gevaarlijk zijn voor jonge dieren, maar heeft nagenoeg nooit een dodelijke afloop.

Giardia bij de hond

Figuur 1: Giardia spp. is niet met het blote oog zichtbaar (alleen m.b.v. een microscoop)

Diagnose stellen van Giardia

Het is redelijk gemakkelijk om de diagnose te stellen. Dit kan met behulp van een sneltest bij de dierenarts of via een (uitgebreid) ontlastingsonderzoek in het laboratorium. De sneltest is iets minder betrouwbaar dan een uitgebreid ontlastingsonderzoek. Een uitgebreid ontlastingsonderzoek heeft dus de voorkeur, maar is vaak ook duurder. Aangezien Giardia niet iedere dag in de ontlasting te vinden is, is het aan te raden om ontlasting van drie dagen te verzamelen. Hierdoor is de trefkans groter en krijg je dus een betrouwbaardere uitslag. 

Bestrijden van Giardia

De behandeling van Giardia bestaat uit het doden van de parasiet bij jouw hond én het bestrijden van de eitjes van Giardia in de omgeving. Hieronder vind je een opsomming met stappen die je uit kunt voeren om de besmetting onder controle te krijgen.

Behandeling van jouw hond

  1. Een behandeling is vaak nodig als jouw hond positief is getest op giardia. Het middel dat wordt gebruikt om deze parasiet te doden is: fenbendazol of metronidazol. Deze kuur duurt enkele dagen (3-5 dagen), met als doel het doden van de parasiet. Giardia is een hardnekkige infectie. Daarom is een 1-malige behandeling niet altijd voldoende en dient de behandeling na een korte rustperiode herhaald te worden. Er wordt een rustperiode van 10-14 dagen gehanteerd. Het is verstandig om je hond te hertesten op Giardia om zeker te weten dat de infectie na de behandeling verholpen is.
  2. In het geval van diarree is het aan te raden om de eerste dagen licht verteerbare voeding te geven zodat de darmen kunnen herstellen. Ook kan een probioticum overwogen worden om de darmen te ondersteunen (middel dat de juiste bacteriën in de darmen weer optimaliseert). Voorbeelden zijn Canikur of Purina Fortiflor. 
  3. Daarnaast is het heel belangrijk om jouw hond goed te wassen, zodat de eitjes van de parasiet niet weer opnieuw opgenomen worden. De hond likt zichzelf namelijk schoon, waarnaar eitjes vanuit de anus over de vacht worden verspreid. Neem bij het wassen de gehele vacht mee, met name het gebied rondom de anus.
  4. Andere dieren in hetzelfde huishouden worden op advies van de dierenarts ook behandeld. Het doel hiervan is om her-infectie te voorkomen, aangezien de andere huisdieren mogelijk de bron zijn van de besmetting met Giardia. 

Behandeling van de leefomgeving

  1. Was alle kleedjes goed uit op een temperatuur van minimaal 60 graden.
  2. Reinig daarna het huis met bleek, chloor, heet water of stoom (indien het meubilair dat toelaat).
  3. Maak de drinkbak en voerbak goed schoon met kokend water.

Hanteer zelf altijd goede hygiëne (handschoenen dragen).

Giardia bij de hond bestrijden

Figuur 2: Voor een goede bestrijding van giardia is het belangrijk om zowel de hond (panacur, wassen, lichtverteerbare voeding)  als de omgeving te behandelen (wassen kleedjes, desinfectie omgeving).

Hoe heeft mijn hond Giardia opgelopen?

Giardia is erg besmettelijk en overleeft lang in de omgeving. Giardia wordt opgenomen na contact met etenswaren op straat, ontlasting van andere dieren of contactplaatsen waar ontlasting aan heeft gezeten (schoenen, gras). Na de opname van Giardia vermeerdert de parasiet zich in de darm. Bij een deel van de honden leidt dit tot klachten, echter zie je bij het overgrote deel geen symptomen. Wel wordt in dit geval de parasiet uitscheiden en wat andere dieren kan besmetten. Kennels, drukke uitlaatplekken voor honden en verontreinigde drinkplaatsen vergroten de kans op een besmetting.

Is Giardia besmettelijk voor de mens?

Het antwoord op deze vraag is sterk verdeeld. Het is bekend dat de mens ook Giardia op kan lopen, maar vaak blijken dit andere subtypen te zijn dan degenen die bij de hond en kat voorkomen. Hoewel de subtypen van de hond ook wel eens bij de mens worden gevonden, is het tot nog toe onduidelijk of de hond degene is die de mens heeft besmet. Gebruik daarom wel altijd handschoenen bij het reinigen van een besmette omgeving en maak de kans zo klein mogelijk op overdracht.

Kosten

De kosten voor het stellen van een diagnose zijn gebaseerd op een consult en een ontlastingsonderzoek. Gemiddeld varieren deze kosten tussen de 100-150 euro. Indien nodig is bij sommige honden ook een bloedonderzoek aan te raden voor de bepaling van onder andere vitamine B12 en foliumzuur. De kosten voor dit onderzoek varieren tussen de 80-120 euro.

Conclusie

Giardia is een hardnekkige parasiet bij o.a. de hond, kat, konijn, knaagdieren en de mens. Er is vaak sprake van intermitterend diarree en soms ook algemene ziekteverschijnselen zoals niet eten of braken. De diagnose wordt gesteld op basis van een ontlastingsonderzoek. De behandeling richt zich op het doden van de parasiet in de darm, vacht en omgeving. Goede hygiëne in het huis en voor jezelf is belangrijk als je start met het bestrijden van Giardia.

blog

Lees meer & Leer meer

    diarree bij de hond
    lees meer over

    Diarree bij de hond

      13 mei 2023
      Ontwormen bij de hond klein
      lees meer over

      Ontwormen bij de hond

        12 mei 2023
        Inenting bij de hond klein
        lees meer over

        Inenting bij de hond

          17 mei 2023