medisch

Gescheurde kruisband bij de hond

Een gescheurde kruisband bij de hond komt regelmatig voor. Bepaalde rassen hebben een verhoogde kans op het ontstaan van deze aandoening. Er zijn verschillende symptomen die opvallen. Het optillen van een achterpoot van een hond is nagenoeg altijd een teken van pijn. Een hond zal niet snel piepen en red zich overwegend goed op drie poten. Echter is het niet belasten van de poot een belangrijk symptoom om naar de dierenarts te gaan. Na het stellen van een diagnose is een behandeling nodig. Een operatie, fysiotherapie en/of een brace behoren tot de behandelopties.

 

“Gescheurde kruisband bij de hond” is geschreven door Wietske Scholten

Wietske is al meer dan 7 jaar dierenarts voor gezelschapsdieren. Met veel passie en liefde heeft ze het leven van duizenden huisdieren verbeterd. Nu wil ze haar kennis graag delen met alle baasjes van Nederland en België, zodat het leven van hun hond, kat of konijn nog leuker en beter word. Heb je vragen over de gezondheid of gedrag van je huisdier? Boek een consult met de dierenarts in via de website om betrouwbaar, betaalbaar en goed advies te krijgen voor jouw huisdier.

Leestijd 10 minuten

Inleiding

De hond heeft twee kruisbanden in de knie, namelijk een voorste en een achterste kruisband. Bepaalde rassen hebben een grotere kans op het oprekken of scheuren van hun kruisband. Dit zorgt voor kniepijn, wat zich uit in het optillen van de poot minder belasten tijdens lopen of minder graag mee willen wandelen. Indien de gescheurde kruisband niet wordt behandeld, zorgt dit al snel voor verslechtering van de knie. Daarom is een snelle behandeling erg verstandig.

Oorzaak van een gescheurde kruisband

De knie van de hond bevat twee kruisbanden, namelijk een voorste kruisband en een achterste kruisband. Daarnaast bevat de knie twee meniscussen. Samen zorgen deze structuren voor de stabilisatie van de knie. De kruisbanden zijn te vergelijken met een elastiek van vezeltjes. Bij sommige rassen is dit elastiek niet zo sterk. Een verkeerde beweging zorgt er dan ook voor dat dit elastiek scheurt. De oorzaak van een gescheurde kruisband ontstaat meestal door een verkeerde draaiing, waarbij de knie wordt overstrekt. Een erfelijke aanleg speelt ook een grote rol, aangezien het bij bepaalde rassen vaker voorkomt. De meest voorkomende rassen zijn: Bull terriërs, Newfoundlander, Rottweilers, Golden Retriever, Deense of Duitse Dog en de Engelse Bulldog.

Het afscheuren van de gehele kruisband wordt een volledige ruptuur genoemd en het gedeeltelijk afscheuren van de kruisband een partiele ruptuur. Indien de kruisband afscheurt ontstaat hierop als gevolg een ontsteking in de knie. De knie wordt dikker en het kraakbeen in de knie wordt aangetast. Daarnaast worden de meniscussen (schokdempers) van de knie extra belast, waardoor deze in sommige gevallen scheuren. In dit geval verdwijnt de schok dempende functie, waardoor artrose ontstaat.

Gescheurde kruisband bij de hond

Figuur 1: Joep houdt van spelen op het strand. Helaas maakte hij een verkeerde beweging en scheurde hij zijn kruisband. Met een operatie keerde de stabiliteit van de knie weer terug.

Symptomen bij een gescheurde kruisband

Het herkennen van een scheur van de voorste kruisband bij de hond is belangrijk, aangezien een tijdige behandeling bijdraagt aan een vlot herstel. Er zijn verschillende symptomen zichtbaar, waarbij de uiting hiervan afhangt van de ernst en duur van de scheur (ruptuur). Bij een deel van de honden is er sprake van een volledige ruptuur, waarbij de kruisband helemaal kapot is. Bij andere honden is er sprake van een partiele ruptuur. Hierbij is een deel van de kruisband kapot. Een hond kan zeker nog wel lopen met een gescheurde kruisband. Het kniegewricht is echter wel instabiel. 

Veelvoorkomende symptomen die opvallen zijn:

  • Plotseling mank lopen of hinken
  • Optillen van de poot op tip-toe staan (alleen de punt van de poot wordt nog op de grond geplaatst)
  • Niet meer willen lopen / rennen
  • Pijn (soms uit zich dit in piepen, maar de meeste honden zijn niet vocaal). Dit komt vooral voor op het moment van trauma (verkeerde beweging).
  • Bij het zitten wordt de poot schuin naar voren gelegd

Diagnose stellen

De dierenarts stelt de diagnose met behulp van:

  • Een lichamelijk onderzoek en
  • Aanvullend onderzoek (rontgenfoto)

Tijdens het lichamelijk onderzoek blijkt de knie vaak overvuld, warm en dik. Dit wordt veroorzaakt door de ontsteking in de knie, waarbij een toename van gewrichtsvloeistof plaatsvindt. Bij druk op bepaalde punten in de knie laat de hond pijn zien. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van het zogenaamde schuiflade fenomeen en de tibia compressie test. Hierbij wordt het bovenbeen ten opzichte van het onderbeen van elkaar afgeschoven. Sommige honden zijn zo gespannen dat dit onderzoek alleen onder sedatie (roesje) mogelijk is. Indien de verdenking op een gescheurde kruisband groot is wordt een röntgenfoto gemaakt.

Figuur 2: De dierenarts stelt de diagnose met behulp van het forceren van bepaalde bewegingen op de knie. 

Behandeling

De behandeling bestaat uit een operatie. Zeker bij grote honden is dit onvermijdbaar. Bij kleinere hondenrassen wordt nog weleens rust en een pijnstiller voorgeschreven. Echter gaat hierbij het slijtageproces door, waardoor de knie in korte tijd achteruitgaat.

 Er zijn verschillende methoden mogelijk om de knie te stabiliseren:

  • Flow teugel. Deze operatie wordt uitgevoerd bij honden <15 kg. Hierbij worden de restanten van de oude kruisband (en in sommige gevallen de meniscus) verwijderd en een nieuwe band geplaatst.
  • TTA (rapid). Een TTA staat voor Tibial Tuberosity Advancement. Hierbij wordt geen nieuwe kruisband geplaatst, maar wordt het onderbeen in een andere positie gebracht waardoor de kracht in de knie veranderd. Er wordt een implantaat in het onderbeen geplaatst die helpt bij het stabiliseren van de knie. Hierdoor wordt de functie van de knieband overbodig. De restanten van de oude kruisband (en in sommige gevallen de meniscus) worden ook verwijderd.
  • TPLO. TPLO staat voor Tibia Plateau Leveling Osteotomie. Hierbij wordt het bovenste gedeelte van de onderpoot afgezaagd en in en andere hoek teruggeplaatst. Ook bij deze operatie verandert de kracht op de knie, waardoor de functie van de voorste kruisband overbodig wordt. De restanten van de oude kruisband (en in sommige gevallen de meniscus) worden ook verwijderd.

Het herstel na een operatie neemt enkele weken in beslag (gemiddeld 6-8 weken). Het is belangrijk om hier vooraf rekening mee te houden. In de eerste twee weken is absolute benchrust noodzakelijk. Daarna mag met een aangepast schema de beweging weer worden opgebouwd.

Gescheurde kruisband hond

Figuur 3: Verschillende operatietechnieken voor het herstellen van de stabiliteit van de knie. De keuze van de chirurg hangt onder andere af van het gewicht van de hond.

Prognose

Een gescheurde kruisband zorgt voor een instabiel kniegewricht. Als gevolg hiervan ontstaat een extra belasting op de meniscus en gaat het kraakbeen kapot. Zo ontstaat ernstige artrose en dit proces is pijnlijk en onomkeerbaar. Met medicatie is het mogelijk om de gevolgen (pijn) te behandelen, maar een operatie is noodzakelijk om de oorzaak aan te pakken. Het laten inslapen van je hond is niet aangewezen, aangezien er een goede behandeling mogelijk is.

Kosten

De kosten voor een operatie hangen van een aantal factoren af:

  • Ervaring van de dierenarts. Een specialist orthopedie rekent hogere kosten.
  • Het type operatie. Een flow teugel is alleen mogelijk bij kleine honden en is goedkoper dan een TTA of TPLO.

 De kosten voor een TTA/TPO variëren tussen de 1500 – 2600 euro. De kosten voor een flow teugel is gemiddeld 750-1000 euro. Deze kosten zijn natuurlijk fors. Sommige mensen wijken uit naar België of Duitsland. Echter is het ten aller tijde enorm belangrijk dat je een dierenarts uitkiest met (succesvolle) ervaring. Het verkeerd uitvoeren van een knieoperatie leidt namelijk tot ernstige problemen.

Conclusie

Een gescheurde voorste kruisband komt regelmatig voor. Voornamelijk grote hondenrassen zijn gevoelig. De oorzaak is meestal trauma en/of een erfelijke aanleg. Symptomen die opvallen zijn een verdikte knie, op het puntje van de teen staan, poot ontlasten en/of in zittende positie de poot naar voren strekken. De dierenarts stelt de diagnose met behulp van een vraaggesprek, lichamelijk onderzoek en een rontgenfoto. De behandeling bestaat uit een combinatie van een operatie, medicijnen (pijnstiller/ontstekingsremmer) en een brace. De prognose is gunstig indien tijdig een behandeling wordt ingesteld.

blog

Interessant voor jou?

    artrose bij de hond klein
    lees meer over

    Artrose bij de hond

      10 augustus 2023
      Pijnstiller bij de hond klein
      lees meer over

      Pijnstiller bij de hond

        24 mei 2023
        Heupdysplasie bij de hond klein
        lees meer over

        Heupdysplasie bij de hond

          1 juni 2023