MEDISCH

Demodex mijt bij de hond

Demodex wordt ook wel puppyschurft genoemd. Demodex is een parasitaire aandoening van de huid bij de hond. Het wordt veroorzaakt door een gravende mijt. Sommige honden ontwikkelen huidafwijkingen door deze mijt. Indien er veel huidafwijkingen ontstaan, wordt deze ziekte ook wel demodicose genoemd. Wil jij weten wat je moet doen bij de verdenking van de demodex mijt bij de hond? Lees dan snel verder.

 

“Demodex mijt bij de hond” is geschreven door Wietske Scholten

Wietske is al meer dan 7 jaar dierenarts voor gezelschapsdieren. Met veel passie en liefde heeft ze het leven van duizenden huisdieren verbeterd. Nu wil ze haar kennis graag delen met alle baasjes van Nederland en België, zodat het leven van hun hond, kat of konijn nog leuker en beter word. Heb je vragen over de gezondheid of gedrag van je huisdier? Boek een consult met de dierenarts in via de website om betrouwbaar, betaalbaar en goed advies te krijgen voor jouw huisdier.

Leestijd 5 minuten

Inleiding

Demodex is een mijt en zorgt in bepaalde gevallen voor huidproblemen bij de hond. Demodex wordt in de volksmond ook wel puppyschurft genoemd. Deze term is niet geheel juist, aangezien ook volwassen honden Demodex kunnen krijgen.

Pups krijgen deze mijt van de moederhond. Bij een gezonde hond zorgt deze mijt gelukkig zelden voor problemen. Het is namelijk een normale huidbewoner bij de hond. Bij een onderliggende ziekte of slechte afweer zorgt deze mijt wel voor problemen. 

Bepaalde rassen zijn gevoeliger voor demodicose. Zo is de West Highland White terriër, de Engelse Bulldog en de Shapei hier gevoeliger voor in vergelijking met andere rassen. Demodex zorgt lang niet altijd voor verschijnselen. Indien dit wel het geval is, dan is het verstandig om de onderliggende oorzaak van deze infectie te achterhalen.

Oorzaak van demodex bij de hond

De demodex-mijt is ook bij gezonde honden aanwezig in de huid. Het is dus een normale bewoner, maar zorgt in de meeste gevallen niet voor problemen. Er zijn verschillende redenen waarom demodex wél tot problemen leidt.

Zo is dit mogelijk bij honden met een onderliggende ziekte. Denk hierbij aan een afweerstoornis, huidziekte of hormonale aandoening. Hierdoor verlaagt de weerstand van je hond, waardoor de mijt makkelijker de overhand neemt. Ook het gebruik van bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld prednison) of dracht (zwangerschap) verlaagt de weerstand.

De demodex mijten planten zich in korte tijd voort. Hierdoor ontstaan in korte tijd grote aantallen mijten. Als gevolg hierop graaft de mijt steeds dieper in de huid en zorgen hier voor (diepe) beschadigingen. De demodex-mijt (of puppyschurft) moet niet verward worden met de schurftmijt (Sarcoptes canis) of de vachtmijt (Cheletiella). Dit zijn namelijk andere typen mijten, met andere verschijnselen.

Demodex mijt bij de hond

Figuur: Demodex mijt bij de hond. Demodex zijn langwerpige mijten. Ze zijn een normale huidbewoner bij de hond, maar zorgen in sommige gevallen voor huidproblemen.

Symptomen van demodex

De symptomen van een demodex infectie zijn voornamelijk zichtbaar in de huid. Aangezien de demodex-mijt de haarwortel aantast, valt de vacht uit. Symptomen die opvallen zijn:

  • Kaalheid
  • Verdikte (schubbige) huid
  • Lokale roodverkleuring van de huid
  • Huidschilfers
  • Donkerverkleuring van de huid (pigmentatie)
  • (Jeuk)

Er zijn twee vormen te onderscheiden: lokale demodicose en uitgebreide (gegeneraliseerde) demodicose.

Onder de lokale vorm vallen huidafwijkingen rondom de kop en voorpoten. Dit komt vooral voor bij honden met een leeftijd tussen de 3-6 maanden.

De tweede vorm is een uitgebreide (gegeneraliseerde) demodicose. Hierbij zijn de huidafwijkingen over het gehele lichaam van de hond zichtbaar. Deze vorm komt vooral voor op een leeftijd van 3-18 maanden. Ook drachtige honden en honden met een verminderde weerstand zijn extra gevoelig voor deze mijt-infectie.

De huidafwijkingen zijn op iedere plek op het lichaam zichtbaar. Demodex zorgt bij jonge dieren voornamelijk voor huidafwijkingen van de kop en voorpoten. Door de irritatie van de haarwortel nemen andere normale huidbewoners (voornamelijk bacteriën) de overhand. Zij zorgen voor een infectie van de huid. Hierdoor ontstaan kleine wondjes, puistjes, jeuk en valt een onaangename geur op.

Diagnose van demodex

De dierenarts stelt de diagnose op basis van de leeftijd, de huidafwijkingen en een huidonderzoek. Bij het huidonderzoek schraapt de dierenarts met een scherpe lepel een stukje huid van je hond eraf. Dit is meestal prima uit te voeren zonder een roesje (narcose). De dierenarts bekijkt vervolgens het stukje huid onder de microscoop. De diagnose wordt bevestigd indien er grote aantallen demodex-mijten aanwezig zijn.

Behandeling van demodex

De behandeling hangt af van de ernst van de klachten. In de meeste gevallen verdwijnt de infectie op het moment nadat je de weerstand van de hond ondersteund. Dit is onder andere te bereiken door een kwalitatief goed merk voer te geven. Verbeter daarnaast ook de hygiëne van de leefomstandigheden.

In ernstige gevallen kiest de dierenarts ook voor een mijt-dodend middel. Dit is beschikbaar in de vorm van een tablet op pipet. Voorbeelden van tabletten zijn Bravecto®, Simparica® en Nexgard®. Voor het gebruik van een pipet is tot op heden alleen Stronghold® en Advocate® werkzaam. Al deze middelen kennen uiteraard ook bijwerkingen, dus lees altijd goed de bijsluiter voor het gebruik.

Er is ook een speciale shampoo op de markt die gebruikt wordt tegen de demodex mijt (Ectodex®). Het nadeel van deze shampoo is dat het niet in de ogen van je hond mag komen. Dit is nogal lastig, aangezien de meeste afwijkingen zich rondom de ogen bevinden. Gebruik deze middelen dan ook alleen in overleg met je dierenarts, aangezien niet alle rassen deze middelen goed verwerken.

Na de behandeling is het in een aantal gevallen noodzakelijk om de behandeling te herhalen. De dierenarts neemt na zes weken opnieuw een huidafkrabsel af. Indien er geen mijten worden gevonden is het herhalen van de behandeling niet nodig. Indien er wel te veel mijten worden gevonden wordt de behandeling herhaald. Vervolgens wordt opnieuw na zes weken een huidafkrabsel afgenomen. Indien de dierenarts bij twee opeenvolgende keren geen mijten vindt in het huidafkrabsel, wordt de behandeling gestopt. 

Kosten

De kosten zijn gebaseerd op een consult en een microscopisch onderzoek. Gemiddeld komt dit neer op een totaalbedrag van 70-100 euro. De kosten van de behandeling hangen af van het gekozen medicijn en varieren tussen de 15-50 euro per keer (soms meerdere behandelingen nodig).

Is demodex bij de hond besmettelijk?

Demodex bij de hond is niet besmettelijk voor mensen. Het is ook niet besmettelijk voor andere honden. Dit geldt alleen voor de demodex mijt en dus niet voor andere mijten bij de hond (zoals de schurftmijt of vachtmijt).

Conclusie

Demodex is een mijt bij de hond en moet niet verward worden met de schuft- of vachtmijt. Demodex is een normale huidbewoner bij de hond. In gevallen waarbij de weerstand is verlaagd, leidt deze mijt bij sommige honden tot problemen. Kaalheid en korsten vallen dan op. Vaak wordt de infectie verergert door huidbacterien. In dit geval vallen korsten, jeuk en puistjes op. De dierenarts stelt de diagnose met behulp van microscopisch onderzoek. De behandeling richt zich op het verhogen van de weerstand en/of het doden van de mijt. Demodex is niet besmettelijk voor de mens of ander dieren.

blog

Interessant voor jou?

    Allergie bij de hond klein
    lees meer over

    Jeuk door allergie bij de hond

      18 juni 2020
      Oorontsteking bij de hond klein
      lees meer over

      Oorontsteking bij de hond

        10 september 2020
        Ziekte van Cushing bij de hond klein
        lees meer over

        Ziekte van Cushing bij de hond

          12 mei 2020