fun

 Waarom eet mijn hond poep en hoe kan ik dit stoppen?

Een gewoonte waar menig baasje zich over verbaasd. Toch eten veel honden ontlasting. Dit wordt ook wel coprofagie genoemd. Hiervoor zijn verschillende oorzaken te benoemen. Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak te weten, zodat je ook iets kan doen tegen deze gewoonte. Poep eten is namelijk niet zonder gevaar en het is dan ook verstandig om hierover de nodige kennis te hebben. Dus, als je klaar bent om een beter inzicht te krijgen in waarom je harige vriend zich overgeeft aan zulke weerzinwekkende gerechten, lees dan snel verder.

 

Coprofagie begrijpen: waarom eet mijn hond poep en hoe kan ik het stoppen?” is geschreven door Wietske Scholten

Wietske is al meer dan 7 jaar dierenarts voor gezelschapsdieren. Met veel passie en liefde heeft ze het leven van duizenden huisdieren verbeterd. Nu wil ze haar kennis graag delen met alle baasjes van Nederland en België, zodat het leven van hun hond, kat of konijn nog leuker en beter word. Heb je vragen over de gezondheid of gedrag van je huisdier? Boek een consult met de dierenarts in via de website om betrouwbaar, betaalbaar en goed advies te krijgen voor jouw huisdier.

Leestijd 10 minuten

Inleiding

Vertoont jouw hond weleens vreemd gedrag dat u verbijsterd achterlaat? Als je jouw hond betrapt op het knabbelen aan zijn eigen uitwerpselen of aan die van andere dieren, dan ben je niet de enige. Coprofagie, het eten van poep, is een veelvoorkomende maar verbijsterende gewoonte bij honden. Hoewel het voor ons mensen misschien weerzinwekkend lijkt, is het belangrijk om ons te verdiepen in de redenen achter dit gedrag en mogelijke oplossingen te onderzoeken. In dit blog ontrafel ik het mysterie van coprofagie. Ik bespreek de mogelijke oorzaken en je krijgt effectieve strategieën om dit onsmakelijke gedrag in te tomen. 

Wat is coprofagie?

Coprofagie verwijst naar het gedrag waarbij een hond ontlasting eet, hetzij zijn eigen ontlasting, hetzij die van andere dieren. Hoewel het voor ons mensen onbegrijpelijk lijkt, is coprofagie een natuurlijk gedrag dat bij veel diersoorten voorkomt, waaronder honden. Er zijn verschillende mogelijke redenen waarom honden coprofagie vertonen, en het is belangrijk om deze redenen te begrijpen voordat we naar oplossingen zoeken.

Redenen waarom een hond poep eet

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van coprofagie bij honden. Het is belangrijk om deze factoren te begrijpen, omdat de juiste aanpak afhankelijk is van de onderliggende oorzaak. Hieronder worden enkele mogelijke redenen voor coprofagie bij honden besproken.

1. Natuurlijk instinct: Het eten van ontlasting kan een overblijfsel zijn van het natuurlijke instinct van honden. Moederhonden eten vaak de ontlasting van hun pups om de nestomgeving schoon te houden en om te voorkomen dat roofdieren worden aangetrokken door de geur. Pups kunnen dit gedrag vervolgens kopiëren.

2. Voedingstekorten: Sommige honden eten ontlasting als ze voedingstekorten hebben, met name tekorten aan bepaalde voedingsstoffen zoals vezels, enzymen of mineralen. Het eten van ontlasting is dan een manier om deze ontbrekende voedingsstoffen aan te vullen. Dit zien we vooral bij zwerfhonden.

3. Aandacht vragen: Honden zijn sociale dieren en kunnen aandacht zoeken door ongewoon gedrag te vertonen. Als een hond merkt dat het eten van ontlasting de aandacht van hun baasje trekt, kunnen ze dit gedrag herhalen.

4. Verveling of stress: Honden kunnen ontlasting eten uit verveling of vanwege stress of angst. Dit kan vooral voorkomen als een hond niet genoeg lichamelijke en geestelijke stimulatie krijgt.

5. Reiniging van het territorium: Sommige honden kunnen ontlasting eten als onderdeel van hun instinct om hun territorium schoon te houden.

6. Aangeleerd gedrag: Als een hond vroeger negatief gedrag heeft geleerd en beloond werd, kan dit leiden tot herhaling van het gedrag, zelfs als het niet langer beloond wordt.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle honden dit gedrag vertonen, en het kan van hond tot hond verschillen. Als je hond dit gedrag regelmatig vertoont of als je je zorgen maakt over zijn gezondheid, is het altijd raadzaam om een dierenarts te raadplegen. De dierenarts kan eventuele gezondheidsproblemen uitsluiten en aanbevelingen doen om het gedrag te beheersen, afhankelijk van de specifieke situatie van je hond.

Gezondheidsrisico’s van ontlasting eten

Hoewel coprofagie een natuurlijk gedrag kan zijn bij honden, brengt het eten van ontlasting bepaalde gezondheidsrisico’s met zich mee. Ontlasting kan verschillende ziekteverwekkers bevatten, zoals bacteriën, parasieten en virussen. Deze verwekkers zijn bij sommige dieren schadelijk voor de gezondheid van je hond. Daarnaast kunnen bepaalde giftige stoffen aanwezig zijn in de ontlasting van andere dieren, zoals chemicaliën uit tuinbemesting of medicijnresten. Het is dus belangrijk om coprofagie bij je hond te voorkomen om de gezondheid en het welzijn van je huisdier te waarborgen.

Hoe voorkom ik dat mijn hond ontlasting eet?

Trainingsmethoden om coprofagie te voorkomen
Een van de beste manieren om coprofagie bij honden te voorkomen, is door middel van training. Door je hond te trainen op basis van positieve bekrachtiging, kun je hem leren om ongewenst gedrag, zoals het eten van ontlasting, te vermijden. Beloon je hond bijvoorbeeld met lekkernijen en lof wanneer hij zich gedraagt ​​zoals gewenst en negeer of corrigeer hem wanneer hij probeert ontlasting te eten. Het is belangrijk om geduldig te zijn en consequent te blijven tijdens het trainingsproces.

Voedingswijzigingen om coprofagie te ontmoedigen

Een andere strategie om coprofagie bij honden te ontmoedigen, is door voedingswijzigingen door te voeren. Zorg ervoor dat je hond een uitgebalanceerd dieet krijgt dat voldoet aan al zijn voedingsbehoeften. Als je vermoedt dat je hond een voedingstekort heeft, overweeg dan om voedingssupplementen toe te voegen na overleg met je dierenarts.

Medische aandoeningen die kunnen bijdragen aan coprofagie

Soms wordt coprofagie bij honden veroorzaakt door onderliggende medische aandoeningen. Het is daarom belangrijk om eventuele medische problemen uit te sluiten door je hond grondig te laten onderzoeken door een dierenarts. Sommige medische aandoeningen veroorzaken coprofagie, zoals bijvoorbeeld spijsverteringsproblemen, enzymdeficiënties of parasitaire infecties. Door deze aandoeningen te behandelen, kun je mogelijk coprofagie bij je hond verminderen of stoppen.

Coprofagie bij puppy’s versus volwassen honden

Coprofagie komt vaak voor bij puppy’s, maar kan ook voorkomen bij volwassen honden. Bij puppy’s kan coprofagie een natuurlijk gedrag zijn dat verband houdt met het ontdekken van hun omgeving en het verkennen van nieuwe smaken. Het is echter belangrijk om dit gedrag te ontmoedigen en te trainen, zodat ze het niet als volwassen honden blijven doen.

Veelvoorkomende mythes over coprofagie ontkracht

Er zijn verschillende mythes en misvattingen rond het gedrag van coprofagie bij honden. Het is belangrijk om deze mythes te ontkrachten en de feiten te kennen om de beste aanpak te kunnen bepalen. Hieronder worden enkele veelvoorkomende mythes over coprofagie ontkracht.

Een van de mythes is dat honden ontlasting eten omdat ze honger hebben. Hoewel honger een mogelijke oorzaak kan zijn, is het niet altijd de enige reden. Zoals eerder besproken, kan coprofagie ook worden veroorzaakt door voedingstekorten, gedragsproblemen of medische aandoeningen.

Een andere mythe is dat het toevoegen van bepaalde stoffen aan het voer, zoals ananassap, de hond kan ontmoedigen om ontlasting te eten. Hoewel sommige mensen beweren dat deze stoffen de ontlasting onsmakelijk maken voor honden, is er geen wetenschappelijk bewijs om deze claim te ondersteunen. Het is belangrijk om te vertrouwen op bewezen methoden en strategieën om coprofagie aan te pakken.

Conclusie

Coprofagie, het eten van ontlasting, is een veelvoorkomend en verwarrend gedrag bij honden. Het begrijpen van de redenen achter dit gedrag is essentieel om effectieve oplossingen te vinden. Door middel van training, voedingswijzigingen en mogelijke medische behandelingen kun je coprofagie bij je hond verminderen of stoppen. Het is belangrijk om geduldig en consequent te zijn tijdens het trainingsproces en altijd advies in te winnen bij een dierenarts als je vermoedt dat er sprake is van onderliggende medische problemen. Met de juiste aanpak kun je ervoor zorgen dat je hond stopt met het eten van ontlasting en een gelukkig en gezond leven leidt.

blog

Interessant voor jou?

  Ontwormen bij de hond klein
  lees meer over

  Ontwormen bij de hond

   10 juli 2022
   Kosten dierenarts goedkoop of duur klein
   lees meer over

   Waarom kost een bezoek aan de dierenarts veel geld?

    10 juni 2023
    Honden communicatie: leer de 5 signalen waarmee honden communiceren.
    lees meer over

    Hondentaal: de 5 signalen die je niet mag missen

     20 augustus 2023

     Ben je enthousiast?

     Volg mij & schrijf je in voor mijn HONDEN-nieuwsbrief